Hem » 10 saker som endast empatiska personer förstår
Empatisk person som håller fram ett hjärta

10 saker som endast empatiska personer förstår

Empati är förmågan att kunna känna igen de känslor som andra fiktiva eller levande varelser uttrycker. Vissa personer kan fejka empati genom att ständigt relatera andras problem till sina egna utan att faktiskt lyssna på vad personen går igenom. Om du istället vill bli mer som empatiska personer och känna med dina medmänniskor kan du göra detta på följande sätt:

 • Du bör inte vara ohövlig mot främlingar.

Det upplevs ofta som irriterande när en person är trevlig mot sina vänner men otrevlig mot alla andra. Om du beter dig annorlunda i offentliga miljöer än bakom stängda dörrar med dina vänner bör du därför tänka till. För du är den person som du visar upp för omvärlden och ingen annan. Så om du innerst inne är en hjälte men väljer att inte visa detta är du i själva verket en skurk.

 • Du bör välja att se bortom vanliga fördomar.

Du kan välja att döma hunden efter håren om du vill. De allra flesta av oss dömer andra människor hela tiden och blir samtidigt ständigt dömda av andra. Men om du väljer att göra detta missar du ofta hela poängen. Väldigt empatiska personer vet att allt är möjligt och att det är bättre att se bortom de vanliga fördomarna. Så även om de kanske initialt dömer hunden efter håren väljer de samtidigt att faktiskt lära känna den och förstå den bättre.

 • Du bör lyssna noga på din samtalspartner.

Det finns få saker här i livet som är lika frustrerande som att prata med någon som inte lyssnar på dig. Vi människor tar bara till oss av en liten bråkdel av all den information som vi tar emot. När du inte ens fokuserar på din samtalspartner förstår du än mindre av vad som sägs. Så istället för att bara prata bör du även ta chansen att faktiskt lyssna noga på vad din samtalspartner har att säga. Genom att göra detta kanske du kan få lite nya perspektiv på saker och ting och lära dig något nytt.

 • Du bör inte avfärda andras upplevelser.

Har du blivit en så pass empatisk person att du ser bortom fördomarna och lyssnar noga på din partner? Grattis, bra jobbat! Nu är det bara att fortsätta på den inslagna vägen genom att inte avfärda andra personers upplevelser. Försök istället att förstå hur de känner utifrån vilka de tror sig själva vara snarare än hur du ser på dem. Detta är värt att alltid ha i bakhuvudet när du interagerar med andra människor.

 • Du bör vara pålitlig och hålla ditt ord.

Empatiska personer vet hur det känns att behöva vänta på en person som inte kommer på utsatt tid och inte hör av sig. Därför gör de allt för att inte utsätta andra personer för samma tråkiga behandling. Så om du ofta dubbelbokar dig själv och gör andra personer besvikna kommer de till slut inte höra av sig till dig mer. Ingen gillar att bli lämnad utanför och därför är det viktigt att du är pålitlig och håller ditt ord. Ge inga löften som du inte kan hålla!

 • Du bör inte lämna andra vind för våg.

Det spelar ingen roll hur väl förberedd du är – ibland kommer livet helt enkelt emellan. Därför tvingas du ibland bli sen till möten eller avboka dem helt och hållet. Tyvärr kan du inte göra särskilt mycket åt detta. Men när dessa situationer uppstår bör du som är en empatisk person meddela motparten i så god tid som möjligt. Om du får förhinder men meddelar detta i tid kommer andra personer ha förståelse för detta.

 • Du bör försöka att fria hellre än fälla.

Empatiska personer är duktiga kommunikatörer och kommunicerar gärna med andra personer om saker och ting. De vill gärna försöka sätta sig in i den andra personens perspektiv och få en bättre förståelse. Därför föredrar de att fria före att fälla och väljer att vara diplomatiska före att vara krigiska. Med detta sagt bör du inte för den skull vara naiv och bli utnyttjad av andra. Därför är det viktigt att du sätter gränser i dina relationer.

 • Du fiskar inte efter empati eller sympati.

Empatiska personer visar inte empati och medkännande i syfte att få någonting ut av detta. Däremot är detta ett agerande som är vanligt i företagsvärlden. Till exempel händer det att kunder berättar snyfthistorier i förhoppning om att få en positiv särbehandling. Det spelar därför ingen roll om detta är dagen för din födelsedag, en närståendes begravning eller någon annan viktig händelse i livet. Det finns flera miljarder människor på vår planet och dina upplevelser är inte ett dugg viktigare än andras. Som hockeyexperten Niklas Wikegård skulle säga bör du därför sluta ”åka runt och fylla år” och tycka att du är mer speciell än någon annan.

 • Du vet att tålamod ofta lönar sig i längden.

Otålighet är en negativ egenskap som bottnar i själviskhet. Det kan handla om att trafiken ibland rör sig långsamt framåt eller att det tar lång tid att tillaga maten. Inget sker ögonblickligen utan saker och ting tar en viss tid. Därför bör du vara medveten om att tålamod ofta lönar sig i längden. Detta gäller alldeles oavsett om du investerar pengar med ett långsiktigt perspektiv eller bara försöker ta dig igenom din vardag. Så försök att vara empatisk och ha förståelse för dina medmänniskor istället för att ständigt få utbrott på dem.

 • Du bör inte håna andras misslyckanden.

Ingen gillar att bli förolämpad men ibland kan du oavsiktligen råka såra någon annans känslor. Detta är någonting som du bör vara medveten om och försöka dra lärdom av när det inträffar. Till exempel bör du inte håna andras misslyckanden bara för att du har lyckats förutspå dem. Att en person misslyckades, precis som du trodde att den skulle göra, innebär inte att du har rätt. Det säger snarare mer om dig och ställer dig i dålig dager om du tvunget måste påpeka detta. Istället för att vänta på misslyckandet och sticka in ett ”Vad var det jag sa?” bör du försöka hjälpa eller trösta personen.

  Avslutande tankar om empatiska personer

  Empati är en viktig egenskap som empatiska människor besitter. Denna egenskap ligger till grund för framgångsrik diplomati, förhandling och kommunikation i största allmänhet. Vi människor är trots allt flockdjur och det är därför viktigt att vi kommunicerar väl med varandra. Först då kan vi bättre förstå och hantera varann på ett vettigt sätt.

  Om du däremot saknar empati befinner du dig i en svår sits. Men även personer som inte är empatiska kan faktiskt lära dig att utveckla denna egenskap. Detta genom att koppla samman känslor med handlingar.

  Läs mer