Hem » 7 tecken på att du är kär
Trappa som leder till ett hjärta i himmeln

7 tecken på att du är kär

Det kan kännas väldigt spännande och roligt att vara förälskad. Till exempel kan du känna hur ditt bröst bultar och hur fjärilarna flyger omkring i magen. Men om du aldrig tidigare har upplevt en förälskelse kan det vara svårt att veta hur en sådan brukar kännas. Läs då vidare så ska jag belysa 7 tecken på att du är kär på riktigt!

1. Du saknar din partner så fort ni skiljs åt

Du kan ha spenderat hela dagen tillsammans med din partner men börjar ändå sakna personen så fort ni skiljs åt. Till exempel kan du fundera på vad personen ägnar sig åt eller huruvida din partner tänker på dig just nu. Kanske har ni redan planerat att träffas nästa dag, men saknaden infinner sig ändå på direkten. I sådana fall är detta ett tydligt tecken på att du är kär.

2. Allt känns nytt och spännande

När du är kär kan du plötsligt börja se allting ur ett helt nytt perspektiv. Allt känns nytt och spännande, och även vardagssysslorna börjar bli roligare och enklare att utföra. Du kan också vara villig att prova på nya saker som du tidigare inte har brytt dig om att testa. Detta gäller inte minst om det är så att din nya partner gillar dessa aktiviteter.

3. Du fokuserar mer på de positiva sidor

Det tredje av mina 7 tecken på att du är kär är att du blir mer positiv. Du fokuserar mer på de positiva sidorna hos din partner än på de negativa egenskaperna. Forskning visar faktiskt också att förhållanden brukar fungera bättre när de bägge parterna glorifierar bilden av varandra.

4. Du dagdrömmer om er framtid tillsammans

Ett annat tydligt tecken på att du är kär är att du planerar för en gemensam framtid med din partner. Du kan till exempel försöka hitta sätt att komma personen närmare och dagdrömma om er framtid tillsammans. Forskare vid Harvard University har kommit fram till att signalsubstanser får dig att vilja stärka ditt förhållande. När nivåerna av serotonin börjar återgå till en normal nivå ökar hormonet oxytocin i kroppen. Det är denna signalsubstans i din hjärna som får dig att vilja ta förhållandet till nästa nivå.

Ett kärlekspar som gör ett handhjärta

5. Du börjar tappa kontrollen över dig själv

Vi har nu kommit fram till den femte punkten på denna lista över 7 tecken på att du är kär. Att du börjar tappa kontrollen över dig själv kan också vara ett tecken på att du är kär. I vissa vetenskapliga studier har deltagarna uppgivit att de känt sig hjälplösa på grund av sin kärlek. Detta har lätt till att de bland annat har agerat på ett irrationellt och ofrivilligt sätt. Så om du låter kärleken styra dig är sannolikheten alltså stor att du är just förälskad.

6. Du glömmer bort dina andra prioriteringar

Du har förmodligen varit med om att du själv eller en nära vän tidigare har inlett ett nytt förhållande med någon. När så sker vill du själv eller din vän ägna all sin lediga tid tillsammans med in partner. Därmed är det lätt hänt att man glömmer bort sina andra prioriteringar, inklusive att umgås med sina vänner. Som tur är varar inte denna fas för alltid utan den är övergående. Efteråt blir du därmed redo att ta tag i ditt övriga liv igen. Men samtidigt är det viktigt att du inte har försakat dina viktiga vänskaper under tiden.

7. Du är som fastlimmad vid din mobiltelefon

Det sista av mina 7 tecken på att man är kär är att du hela tiden kollar din mobil. Faktum är att du snarare är som fastlimmad vid din mobiltelefon. Du vill hela tiden koll om inte din älskade har skickat dig ett meddelande. När så sker vill du också analysera alla orden i meddelande och fundera ut ett välformulerat svar. Detta är din hjärnas sätt att vara uppmärksam på tecken på att din partner är tillgänglig och bryr sig om dina behov.

Om du känner att det hela går över styr kan du överväga att genomgå en digital detox. Genom att inte kolla din mobiltelefon lika mycket frigör du en hel del tid som du kan lägga på andra aktiviteter.

Vanliga frågor om hur man vet om man är kär

Hur vet man om man är kär?

Det finns vissa tydliga tecken på att du är kär. Till exempel kan du sakna din partner så fort ni skiljs åt. Dessutom känns allt nytt och spännande, och du fokuserar mer på din partners positiva sidor. Du kan även dagdrömma om er framtid tillsammans.

Läs mer