Hem » Ametist – en vacker, lilafärgad och lugnande kristall
Hand som håller upp en ametist

Ametist – en vacker, lilafärgad och lugnande kristall

Ametist är en lilafärgad kristall som i många århundraden har använts för sina helande egenskaper. Denna ädelsten består av kvarts och hittas ofta i geoder. Kristallen har en djup, rik färg som varierar från blek lavendel till mörklila.

Detta är en av de bästa kristallerna för empater. Därför har jag valt att ta med denna kristall på topplistan i den länkade artikeln. Se vilka övriga kristaller jag tipsar om där eller läs vidare för att lära dig mer om ametist!

Ametist kan hela kropp, sinne och själ

Vi människor har använt oss av ametist för att hela ända sedan antiken. Då ansågs kristallen kunna skydda mot fylla samt ge en klarhet i sinne. Än idag tros den ha flera helande egenskaper som kan vara till hjälp för kropp, sinne och själ.

En av de främsta helande egenskaperna hos denna kristall är förmågan att lugna ner sinnet. Den sägs ha en lugnande energi som kan hjälpa dig att varva ner och koppla av. Därför är detta en utmärkt kristall att använda om du är stressad, ångestfylld eller har svårt att somna. Dess lugnande effekt tros nämligen kunna främja en fridfull och rogivande sömn. En god natts sömn är som bekant väldigt viktig för din hälsa och ditt välbefinnande.

Ametist tros även kunna rena ditt sinne och din kropp genom att rensa bort negativa energier. I samma veva som de negativa energierna rensas bort ersätts dessa av en mer positiv energi. Dessutom sägs kristallen kunna hjälpa dig att få ditt känsloliv i balans samt ge dig att hitta ditt inre lugn. Detta är därför en väldigt bra sten för dig som är emotionellt instabil alternativt lider av ångest eller depression.

Kristallen kan främja en andlig medvetenhet

Utöver de helande egenskaper som gynnar ditt sinne kan ametist även hela din fysiska kropp. Denna kristall sägs bland annat kunna lindra huvudvärk, förbättra blodcirkulationen samt stärka immunförsvaret. Den tros även kunna lindra smärta och inflammation i kroppen.

En annan fördel med ametist är dess förmåga att främja en andlig medvetenhet. Till exempel sägs den kunna stärka dina mediala förmågor och hjälpa dig att bli mer intuitiv. I den länkade artikeln går jag för övrigt igenom olika sätt att stärka intuitionen. Genom att kombinera dessa tillvägagångssätt med denna kristall och dess helande egenskaper kan du utveckla din intuitiva förmåga.

Detta är kort och gott en utmärkt kristall som är populär bland personer som ägnar sig åt meditation och andligt helande. Dess mörklila färg tros stimulera det tredje ögat samt kronchakrat. Dessa bägge chakran förknippas med andlig medvetenhet och ditt högre medvetande.

Ametister

Så kan du använda denna kristall

Vill du använda ametist och dess helande egenskaper till din fördel? Då kan du välja att antingen bära kristallen som ett smycke, placera den i ett rum eller meditera med den. Allra bäst tros kristallen fungera när den kommer i kontakt med din hy. Du kan till exempel placera den på den kroppsdel som du vill försöka hela.

Hur renar man en ametist?

Det är viktigt att emellanåt rensa bort negativa vibrationer eller energier som kan absorberas av dina kristaller. När du vill rena din ametist kan du göra detta på något av följande sätt:

  • Vatten. Håll ametisten under rinnande vatten i några minuter. Visualisera samtidigt hur den negativa energin sköljs bort.
  • Solljus. Placera kristallen i direkt solljus i några timmar. Låt den dock inte ligga ute alltför länge då solljuset kan bleka kristallen.
  • Månljus. Placera ametisten i ljuset av en fullmåne i några timmar. När du gör detta rensas de negativa energierna bort.
  • Rökelse. Använd en rökelse som exempelvis salvia för att rena kristallen. För din kristall genom röken samtidigt som du visualiserar hur den renas från eventuella negativa nergier.
  • Salt. Placera kristallen i en skål med salt eller begrav den i saltet i några timmar. Genom att göra detta kan du se till så att de negativa energierna dras ut ur kristallen.
  • Ljud. Du kan även rena en ametist med hjälp av ljud. Placera den nära en ljudande klangskål för att göra detta.
Person som renar en ametist

Vanliga frågor om ametist

Vad är ametist bra för?

Ametist ha flera helande egenskaper men är särskilt bra på att lugna kropp och sinne. Därför används den ofta för att lindra stress och ångest. Den kan även främja en bättre nattsömn samt stärka din intention och öka din andliga medvetenhet.

Varför dras jag till ametist?

Det kan finnas flera skäl till att du dras till ametist. Till exempel kan detta bero på att du lockas av kristallens vackra lila färg. Men det kan även vara ditt undermedvetna som attraheras av de lugnande och helande egenskaperna hos kristallen.

Hur renar man ametist?

Ibland kan du vilja rena din ametist för att rensa bort negativa energier eller vibrationer. Detta kan du bland annat göra med hjälp av vatten, solljus, månljus, salt eller ljud. Du kan även använda dig av en rökelse för att rena din kristall.

Kan ametist vara i vatten?

Ja, generellt sett kan en ametist placeras i vatten utan att förstöras. Detta förutsätter dock att den inte har naturliga fraktioner eller inlagringar som gör den mer känslig. Men du kan vanligtvis rena denna kristall i vatten utan att förstöra den.

Finns ametist i Sverige?

Ja, ametister finns i Sverige och förekommer naturligt på flera olika platser i landet. Faktum är att vårt land är en av de allra viktigaste källorna i Europa till detta mineral. Ametist och andra kvartskristaller kan främst hittas i Bergslagen.

Avslutande tankar om ametist

För att sammanfatta resonemanget om ametist är detta en både vacker och kraftfull kristall. Den har i många århundraden använts för sina helande egenskaper. Den har en lugnande och rogivande energi samt en förmåga att rena kropp och sinne. Dessutom kan den främja den andliga medvetenheten. Därför är kristallen populär bland personer som vill kunna hela sig själva eller andra på ett eller annat sätt. Detta oavsett om helandet är tänkt att ske andligt, fysiskt eller emotionellt.

Du kan med fördel välja att bära ametist som ett smycke. Alternativt kan du meditera tillsammans med kristallen. Oavsett hur du går tillväga kan den ge dig ett större lugn och ro i ditt liv.

Läs mer