Hem » 10 enkla sätt att skapa balans i livet
Glad kvinna som lyckas skapa balans i livet och gör tummen upp

10 enkla sätt att skapa balans i livet

Ny forskning visar att det är viktigt ha en bra balans i vardagen. Detta för såväl din hälsa som ditt allmänna välbefinnande. Samtidigt kan den rätta balansen faktiskt göra dig mer produktiv och hjälpa dig att prestera bättre på jobbet. Här tipsar jag därför om enkla sätt att skapa balans i livet.

1. Var nedkopplad och otillgänglig ibland

Den första åtgärden som du bör överväga att vidta är att genomgå en digital detox. Till exempel kan du välja att inte använda dig av dina uppkopplade enheter på hela helgen. Lägg istället ifrån dig din telefon och stäng av din dator. Ge din hjärna en välbehövlig paus och låt den vila upp sig.

Det kan kanske låta svårt att koppla ner sig, men börja med det lilla och känn dig för. Försök åtminstone att vara nedkopplad under ett dygn i taget eller kanske några timmar varje kväll. Känn efter och se om du inte märker en skillnad.

2. Våga säga nej och avstå från vissa saker

Det är viktigt att sätta gränser och att våga säga nej. Om du har för vana att tacka ja till allt bör du därför börja avstå från vissa aktiviteter. På så sätt kan du skapa balans i livet och fokusera på det som är viktigt för dig. Detta gäller såväl aktiviteter som relationer och allt annat här i livet.

Börja helt enkelt säga nej till allt som inte är viktigt eller tillför något värde i ditt liv. Det är viktig att du är hänsynslös och verkligen tar fram motorsågen för att kapa bort saker både här och där.

3. Ta hand om dig själv och din hälsa

När du vill skapa balans i livet är det viktigt att du tar hand om dig själv. Din hälsa är nämligen viktig för såväl ditt privatliv som för ditt yrkesliv. Du kan bli såväl lyckligare som mer produktiv om du fokuserar på att ta väl hand om dig. Då syftar jag på allt från sömnen till kosten och fysisk aktivitet.

Din kropp är ditt tempel och den hjälper dig att känna av när saker och ting går överstyr. Ett tecken på att något inte står riktigt rätt till är att du sover dåligt. Till exempel kan din hjärna gå på högvarv och förhindra dig från att sova ordentligt. Detta leder till att du inte är lika utvilad och energisk samt att du får svårare att tänka klart. Vill du få reda på hur man stänger av hjärnan när man ska sova? Läs då den länkade artikeln så får du tips på hur du kan tysta dina tankar när du går och lägger dig!

Allt hänger ihop och därför bör din hälsa stå i fokus när du vill skapa balans i livet. Den heliga treenigheten är alltså: sömn, kost och fysisk aktivitet. Men utöver att ta hand om din fysiska hälsa behöver du även lägga lite större vikt vid din mentala hälsa. Detta kan du bland annat göra genom att:

4. Undvik människor som tar din energi

Det går inte att nog poängtera hur viktigt det är att undvika människor som tar din energi. Du har säkert sådana i din bekantskapskrets och mitt råd till dig är då tydligt: undvik din energitjuv till vän! Om du inte kan hålla dig borta från dessa personer helt och hållet bör du åtminstone minimera din kontakt med dem.

Försök därför att identifiera eventuella ensidiga vänskaper och omge dig istället med stöttande personer som ger dig energi.

5. Umgås med människor som ger dig energi

Som jag just har nämnt är det viktigt att du undviker människor som tar din energi. Lika viktigt är det att du faktiskt tar dig tid för dina riktiga vänner. Det är viktigt att du försöker vårda dina vänskapsrelationer samt att ni verkligen spenderar mycket kvalitetstid tillsammans. Så lägg undan era mobiltelefoner och umgås på riktigt!

6. Finn styrka i att vara ensam

Det är inte bara empater som behöver skydda sig och lära sig att hantera sin empati. Det är viktigt att du tar dig tid att vara själv och att du finner styrka i din ensamma tid. Detta är förmodligen det allra svåraste sättet att skapa balans i livet om du är överväldigad av din vardag. Men det är också av yttersta vikt för att hålla nere stressen, öka glädjen och kittla din kreativa ådra.

Försök därför att spendera lite mer tid i ensamhet. När du är ensam kan du med fördel meditera, rita, skriva eller vad än du föredrar att ägna dig åt. Du kan även välja att helt enkelt sitta helt tyst i några minuter varje dag utan att göra någonting överhuvudtaget.

Kreativ kvinna som målar och njuter av sin ensamhet

7. Unna dig själv lite vardagslyx

Ibland är det viktigt att du unnar dig själv lite vardagslyx. Detta kan du göra i form av diverse skönhetsbehandlingar, eller varför inte en massage?! Se till att planera in vardagslyxen på förhand och prioritera att faktiskt unna dig den med jämna mellanrum. Här är det viktigt att du hittar den typ av avkoppling och vardagslyx som du själv föredrar och att du ägnar dig åt den regelbundet.

8. Ägna dig åt dina intressen

Utöver att unna dig själv lite vardagslyx då och då bör du även ägna tid åt dina intressen. Se till att lära dig något nytt som du har velat lära dig. Skaffa dig en ny hobby som du gillar eller som intresserar dig på något sätt. Läs en spännande bok eller lyssna på lite musik som får igång dig.

Utforska dina intressen och ta reda på vad som faktiskt intresserar dig. Detta kan också vara ett bra sätt att hitta dig själv och att upptäcka ditt sanna jag.

9. Lämna hemmet då och då

Du bör även försöka lämna ditt hem och komma ut då och då. Gå en skön promenad i solen och njut av den vackra omgivning. Eller var lite äventyrlig och kör en ny väg till jobbet. Du kan även välja att turista i din egen stad eller bara besöka en ny och annorlunda plats.

Försök att få in lite spänning i vardagen så kan du enklare skapa balans i livet. Kanske hittar du rent av någonting att lägga till i din tacksamhetslista? I annat fall kan du låta dig inspireras av dessa 85 saker att vara tacksam över i livet.

10. Glöm inte att ha roligt i vardagen

När du vill skapa balans i livet är det också viktigt att du inte glömmer bort att ha roligt. Se till att skämta, skratta, leka och unna dig själv lite underhållning då och då. Genom att skratta lite oftare kan du både bli lyckligare i vardagen och även få en rad ytterligare hälsofördelar.

Vanliga frågor om att skapa balans i livet

Vad krävs för att det ska bli balans i livet?

Ett av de mest effektiva sätten att skapa balans i livet är att ha självdisciplin. Om du inte är disciplinerad riskerar du att skjuta upp saker och slösa bort din tid. Därmed hamnar du efter med allt och tvingas hela tiden försöka komma ikapp.

Avslutande tankar om att skapa balans i livet

Det är viktigt skapa balans i livet och inte försöka pressa in alltför många uppgifter och aktiviteter i vardagen. Genom att tänka på detta kan du få lite enklare att lägga ditt vardagspussel och få allt att gå ihop. Därför är det viktigt att du tar reda på vad som faktiskt är viktigt för dig och vad du kan vara utan. Dessutom bör du försöka sätta fingret på hur mycket av dig själv som du kan investera i det som du prioriterar.

För genom att skapa balans i livet kan du både må bättre och bli lyckligare. Du kommer kunna optimera och maximera såväl din hälsa som din glädje, ditt allmänna välbefinnande och din produktivitet. Detta samtidigt som du håller nere stressen och verkligen njuter av livet.

Läs mer