Hem » 16 sätt att bli mer intuitiv
Hjärnan hos en person som försöker bli mer intuitiv

16 sätt att bli mer intuitiv

Vi lever just nu i en tid då många låter sina rädslor styra deras liv. Vi är bland annat rädda för ovisshet och försöker därför alltid att förutse allt som skulle kunna gå snett. Dessutom gör vi allt som står i vår makt för att förhindra den oundvikliga katastrofen. Det är såklart jobbigt att leva på detta sätt och du kan därför lätt bli utmattad om du gör det. Till exempel kan du drabbas av kronisk stress, ångest och utmattningssyndrom. Som tur är kan du bli mer intuitiv och därmed använda din intuition som skydd istället för dina rädslor.

Vi är allesammans utrustade med en intuition som är mäktig, pålitlig och berättar när någonting är fel. Huruvida du använder denna magkänsla och inre röst eller ej är upp till dig. Men om du vill bli mer intuitiv kan du gå tillväga på följande sätt:

1. Använd dina fem vedertagna sinnen

Det är en vedertagen sanning att vi människor har fem sinnen. Dessa är: känseln, hörseln, synen, luktsinnet och smaksinnet. Försök att lägga märke till så mycket som är möjligt med hjälp av dessa sinnen. Genom att göra detta kan du även göra ditt sjätte sinne lite mer känsligt.

2. Meditera

De meddelanden som din inre röst försöker föra fram till dig brukar ofta vara ganska tystlåtna. Därför bör du ägna dig åt meditation i tystnad för att kunna lyssna och tolka dessa meddelanden. Genom att börja meditera kan du därmed inte bara minska din stress utan även bli mer intuitiv.

3. Var kreativ

Ett annat bra sätt att ge intuitionen utrymme att tala till dig är genom att vara kreativ. Därför kan du med fördel ägna dig åt olika sorters kreativa aktiviteter. Några exempel på sådana är att rita, måla, scrapbooka eller skriva dagbok. När du låter din kreativitet flöda kan du tysta ditt kognitiva sinne och låta det sjätte sinnet tala högre.

4. Lägg märke till dina drömmar

Den vänstra hjärnhalvan är den del av vår hjärna som står för den kognitiva funktionen. När den jobbar för fullt kan den köra över den intuitiva högra hjärnhalvan och ditt undermedvetna. Därmed kan du bli mer intuitiv genom att i högre utsträckning lägga märke till dina drömmar. För när du sover och drömmer vilar den kognitiva hjärnhalvan och ger därmed ditt undermedvetna större utrymme att agera.

5. Läs tarot

Ett annat bra sätt att försöka få kontakt med ditt undermedvetna är att läsa tarot. Ta fram en tarotlek och försök att tolka de olika kortens innebörder intuitivt utan att ta hjälp av facit. Jag har skrivit en komplett guide till tarotkort för nybörjare som du med fördel kan läsa innan du sätter igång.

Tarotkort

6. Sätt din magkänsla på prov

Säger din magkänsla dig att ett visst lag kommer vinna en viktig fotbollsmatch? Eller har du på känn att det kommer regna imorgon trots att väderprognoserna säger att det blir solsken och uppehåll? Säger ditt undermedvetna dig att det är något lurt med din bästa väns nya pojkvän?

Om du får denna typ av magkänslor kan du med fördel anteckna dessa och sedan se om du hade rätt. Sätt din magkänsla på prov och se hur ofta den faktiskt har rätt. Du kan bli mer intuitiv om det visar sig att du ofta har rätt och därmed vågar lita mer på din intuition.

7. Ta en paus från din vardag

När du är väldigt upptagen av vardagens alla måsten kan det vara svårt att lyssna till intuitionen. Du behöver trots allt vara ganska känslig och ha en bra kontakt med ditt undermedvetna för att kunna höra de tysta rösterna. Därför kan det vara en bra idé att rensa ditt schema och se om inte din magkänsla blir lite mer aktiv. Ta dig ut från ekorrhjulet till en ny plats och varva ner utan att ha något inplanerat. Passa gärna på att ta en digital detox i samband med din tillflykt.

8. Spendera mer tid i naturen

Du kan bli mer intuitiv genom att spendera lite mer tid i naturen. Som jag just nämnt kan det finnas anledning att fly undan den moderna tekniken ett litet tag. Genom att göra detta kan du enklare stå emot de frestelser som din kognitiva hjärnhalva lockar med. I naturen kan du komma undan och öppna upp dig för den intuition som vi människor har använt oss av i tusentals år. Det är trots allt den som har hjälpt oss att undkomma rovdjur och verkliga rädslor historiskt sett.

9. Känn efter hur din kropp känns

Din intuition försöker att tala till dig med din kropp som ett redskap. Därför bör du försöka vara mer uppmärksam på dina kroppsliga signaler. Kanske får du en obehaglig fysisk känsla när du försöker fatta ett beslut? I sådana fall kan det vara din magkänsla som försöker att säga dig något. Eller så kanske du känner dig antingen väldigt lätt eller väldigt tung. Känn efter hur din kropp känns och lyssna för att se om det inte är magkänslan som försöker tala.

10. Känn mer och tänk mindre

När din hjärna tänker mycket är det lätt hänt att du hamnar i en negativ tankespiral. Din kognitiva hjärnhalva försöker nämligen argumentera med sig själv på samma sätt som en galen person kan göra. Därför bör du försöka känna mer och tänka mindre om du verkligen vill bli mer intuitiv. För din intuition tänker inte utan känner snarare, och det är en stor skillnad. Så känn lite mer och lite på din intuition istället för att tänka för mycket och lyssna på dina rädslor.

Den intuitiva högra hjärnhalvan och den kognitiva vänstra hjärnhalvan

11. Dra lärdom av det förflutna

Jag brukar förorda att du ska våga släppa taget om det förflutna. Det är nämligen inte bra att grubbla allt för mycket på det som har varit utan bättre att leva i nuet. Men om du ändå minns en negativ händelse från ditt förflutna kan du försöka tänka tillbaka på vad din magkänsla sa dig. Kanske sa magkänslan strax före det negativa inträffade att någonting inte stod riktigt rätt till? Lyssnade du i sådana fall på din intuition eller hur agerade du?

Tänk tillbaka på hur du kände och försök att minnas så många detaljer som möjligt. För då kan du dra lärdom av dessa och dra nytta av det nästa gång din magkänsla försöker att säga dig något.

12. Gå inte emot dina värderingar

Från tid till annan kan din hjärna försöka styra dig in på fel väg, bort från din integritet. Men din intuition kommer aldrig att göra detta, så gå inte emot dina värderingar. För när du åsidosätter dessa kommer du känna hur det känns att svika dem. Om du ändå gör detta kommer du således få känna hur det känns att inte vara intuitiv. Agera istället i linje med dina värderingar så slipper du hamna på fel bana och kan istället bli mer intuitiv.

13. Ägna dig åt repetitiva rörelser

Ett bra sätt att tysta ner den kognitiva halvan av hjärnan är att ägna sig åt repetitiva rörelser. Genom att göra detta kan du ”stänga av” den hjärnhalvan och sätta den på autopilot. Detta gör att du istället kan koppla på din intuition. Några exempel på bra aktiviteter i detta hänseende är att promenera eller springa, dansa, spela ett instrument, måla eller hacka morötter.

14. Öva på att vara mer intuitiv

När du vill bli mer intuitiv är det viktigt att du övar på att vara detta. Du behöver minska motståndet och på riktigt våga lita på din intuition istället för att avfärda den. För din kognitiva hjärna kommer vilja gå emot din magkänsla istället för att lita på den. Därför behöver du bli mer trygg i dig själv och bygga upp ett större förtroende för magkänslan. Det är för övrigt vetenskapligt bevisat att intuitionen kan förbättras över tid med hjälp av övning.

15. Känn in människor innan du lär känna dem

Du kan få en bra känsla för vem någon är genom att samla in information om personen ifråga. Därför bör du lära dig att känna in människor innan du lär känna dem. Läs av deras kroppsspråk, se hur de agerar och känn in deras energi innan du pratar med dem. Ju mer uppmärksam du är på en person desto bättre kommer du kunna lära känna dem. Ditt kognitiva sinne är ganska begränsat i detta hänseende.

16. Använd dig av andningsövningar

Du kan även använda dig av andningsövningar för att få stora insikter. Genom att kontrollera din andning kan du nämligen blicka inåt och fokusera mer på ditt undermedvetna.

Man som fokuserar på sin andning

Vanliga frågor om att bli mer intuitiv

Hur utvecklar man sin intuition?

Du kan utveckla din intuition och bli mer intuitiv genom att öva upp din magkänsla. Du behöver lära dig att tysta ner din kognitiva hjärnhalva och koppla på din intuitiva hjärnhalva. Då kan du få enklare att lyssna på vad ditt undermedvetna säger.

Vad kan jag göra för att bli mer intuitiv?

Det finns flera bra sätt att bli mer intuitiv. Du kan till exempel börja meditera, låta din kreativitet flöda och lyssna mer på vad din kropp säger dig. När du sedan har övat upp din intuitiva förmåga kan du börja sätta den på prov och testa den.

Avslutande tankar om att bli mer intuitiv

Genom att bli mer intuitiv kan du frigöra värdefull hjärnkapacitet. Detta genom att tysta ner din kognitiva hjärnhalva och istället låta ditt undermedvetna göra jobbet. På så vis kan du bland annat optimera din inlärning och göra det enklare för dig att hantera ny upplevelser i livet. Din intuition ger dig nämligen en magkänsla, en slags inre röst, som sträcker sig längre än logik och inlärd kunskap. Så lär dig att lyssna till den för att kunna dra nytta av den och använda den till din fördel!

Läs mer