Hem » Därför dras du till narcissister
Bild som illustrerar att empatiska personer dras till narcissister

Därför dras du till narcissister

Har du upptäckt att du lockar till dig personer som inte är bra för dig? Så varför dras jag till narcissister?

Det kan finnas flera olika skäl till att du dras till narcissister. Exempelvis kan du ha vuxit upp med en narcissistisk förälder. Det kan även bero på att din självkänsla är låg eller att du är empatisk och naiv samt har lätt för att bli medberoende.

Detta är de enkla och övergripande förklaringarna. Läs vidare för att dyka på djupet och grotta ner dig ytterligare i varför du dras till narcissister!

Därför dras du till narcissister

Vem som helst kan råka hamna i en kärleksrelation eller vänskap med en narcissist. Detta är inte minst fallet när det kommer till den grandiosa narcissisten. Denne är charmig och karismatisk men samtidigt även manipulativ. Med detta sagt finns det även andra typer av narcissister som du bör vara uppmärksam på. Ett exempel på en sådan är den sårbara narcissisten som gärna söker din sympati men sedan hugger dig i bröstet och karvar ut ditt hjärta.

Om du jämt och ständigt dras till narcissister är risken stor att detta inte är en tillfällighet. I sådana fall kan det nämligen finnas vissa faktorer som gör att du löper större risk att fastna i narcissisters spindelnät. Då finns det sannolikt något som (kanske omedvetet) drar dig till denna typ av människor. Till exempel kan du drivas av ett upprepande mönster från ditt förflutna. Det kan också vara så att du får någon typ av behov uppfyllt, om än på ett självdestruktivt sätt.

Därför är det viktigt att vi nu går vidare och tittar på vad det är som görs att du dras till narcissister. Fortsätt att läsa för att få denna information samt hur du kan undvika att lockas in i fållan i framtiden!

5 möjliga anledningar till att du dras till narcissister

Dessa är de vanligaste orsakerna till att du hamnar på narcissistens radar:

1. Du har vuxit upp med en narcissistisk förälder

Många av de som dras till narcissister som vuxna har vuxit upp med en narcissistisk förälder (eller två). Därmed finns det en risk för att du har blivit utsatt för någon typ av narcissistisk misshandel i din barndom. Du får då lära dig att världen och alla personer i din omgivning fungerar på ett visst sätt. Du får bara kärlek och uppmärksamhet från föräldern när du beter dig på ett visst sätt. Därför anpassar du dig på alla sätt du kan för att bli älskad utifrån den uppfattning om dig själv och världen runt omkring dig som du har lärt dig av dina föräldrar.

2. Du tenderar att vara medberoende

Om du är en person som gärna vill behaga andra och att alla ska må bra riskerar du att bli medberoende. Du kanske gillar tanken på att andra behöver dig och vill gärna hjälpa dem för att på så vis oumbärlig. Detta är en beskrivning som många empater stämmer in på. Om du tenderar att vara medberoende i kärleksrelationer eller vänskapsrelationer löper du stor risk att dras till narcissister.

Vissa personer med narcissistiska tendenser är nämligen väldigt skickliga på att hitta personer som kan vara dem underlägsna. Detta är viktigt för en narcissist då denne vill vara den dominanta i förhållandet eller vänskapen. Så om du ses som en person som gärna tillgodoser andras behov och sätter dig i passagerarsättet kommer du framstå som begärlig. Har du du dessutom har en vilja att behaga andra till den grad att du åsidosätter dig själv? Då är du precis vad en narcissist vill ha!

3. Du har en låg självkänsla

Om du har en låg självkänsla riskerar du att dras till narcissister i form av partners och vänner. Det kan kanske låta lite märkligt att så är fallet eftersom dessa personer är dåliga för dig och trycker ner dig. Tyvärr får vi ofta den kärlek eller vänskap som vi tror oss förtjäna. Om du inte tror dig förtjäna bättre än så här och är van vid destruktiva förhållanden kan relationen kännas bekant och trygg.

Det kan också vara så att du dras till narcissister eftersom dessa ofta har ett stort självförtroende och en stor charm. Därmed kan de visa dig ett helt annat liv än det som du är van vid sedan tidigare. All den spänning och förmodade glamour som du exponeras för kan få dig att må väldigt bra. Men så kommer endast vara fallet när du är tillsammans med din narcissistiska partner eller vän.

När du har en låg självkänsla kan en narcissist ofta framstå som räddaren i nöden. Er relation kommer högst sannolikt inledas med en fas av kärleksbombning. Narcissisten kommer då ge dig väldigt mycket uppmärksamhet och ömhet. Till exempel kan du fort komma att bjudas ut till fina middagar där personen säger att den älskar dig och be dig flytta in med den. Du kan även få vackra blommor och fina presenter m.m. Även i början av en vänskapsrelation kan en narcissist ofta agera på ett liknande sätt gentemot dig som vän. Om du har en låg självkänsla kan du lätt bli överväldigad av all den kärlek och uppmärksamhet som du får och vilja ha mer av detta. Därför kan du komma att bortse från att narcissisten agerar på ett oacceptabelt och manipulativt sätt lite längre fram.

4. Du är naiv

Du kanske inte har vuxit upp bland manipulativa personer eller umgåtts särskilt mycket med sådana. Då kommer du av förklarliga skäl vara lite mer naiv och ha svårt att upptäcka tecknen på manipulation. Dessutom kommer du lita mer på din partner eller vän. Därför kan det ta lite längre tid innan du inser att något är fel och att relationen är osund.

5. Du är en empatisk person

Om du är en väldigt empatisk person kan du dras till narcissister av denna anledning. Av samma skäl dras även narcissister till dig. Därför löper du som är empat särskilt stor risk att beblanda dig med dessa illvilliga personer på olika sätt.

Anledningen till att narcissister lockas av empatiska personer är väldigt enkel: för en narcissist är din odelade uppmärksamhet personens livselixir. Narcissisten vill veta att du alltid finns för denna, att du vill ”rädda” den etc. Därför kommer du få höra fina ord som ”Ingen annan förstår mig som du” eller ”Jag har aldrig tidigare träffat någon som du.” Syftet med dessa ord är att mata ditt ego samt att få dig att känna dig uppskattad och behövd.

Det är såklart inget fel med att vara en empatisk person och att bry sig om andra. Men du bör samtidigt vara medveten om att denna egenskap kan göra att du ofta dras till narcissister och vice versa. Eftersom dessa vill manipulera dig är det därför viktigt att du lär dig att hantera din empati.

Empatisk person

Så kan du undvika att du dras till narcissister

Om du har kommit fram till att du dras till narcissister kan du vilja sätta stopp för detta. Det kan du göra på följande sätt:

1. Sätt gränser

Till att börja med bör jag understryka att det inte är något fel med att vara empatisk och att bry sig om andra. Men det är också viktigt att du inte låter dessa positiva egenskaper göra dig till ett lätt offer för illvilliga personer som vill dra nytta av dig. Därför behöver du sätta gränser och säkerställa att du bara bryr dig om de personer som också bryr sig om dig. Av detta skäl bör du sätta fingret på vad du är beredd att acceptera i en relation och inte. Vilka är dina röda flaggor och vilka beteenden kan få dig att vilja avsluta en vänskap eller kärleksrelation?

Eftersom du dras till narcissister bör du vara medveten om att dessa personer inte respekterar dina gränser. Även om du sätter sådana kommer narcissisten därför fortsätta gå över gränsen och agera på ett gränslöst sätt. En narcissist är rädd för att förlora kontrollen över dig och kommer göra allt som krävs för att behålla den. Därför kan han eller hon bli arg av den enkla anledningen att du överhuvudtaget försöker sätta gränser. Detta är i sig en stor varningssignal som du bör vara vaksam på.

En narcissist kan strunta i dina gränser på flera olika sätt. Till exempel kan det handla om att personen ställer olämpliga frågor till dig. Men det kan också handla om att narcissisten inte visar någon respekt för din tid eller liknande.

2. Stärk ditt självförtroende

Det mest effektiva sättet att undvika att du dras till narcissister och vice versa är att stärka ditt självförtroende. Som jag redan har nämnt är risken stor att du har en låg självkänsla om du dras till destruktiva relationer. Därför bör du omedelbart börja jobba med att bygga upp dig själv och din självkänsla. På så vis kan du förhindra att andra personer ser dig som naiv och lätt att manipulera.

Att stärka ditt självförtroende är för övrigt att arbete som har att göra med ditt gränssättande. För när du väl har ett tillräckligt stort självförtroende för att veta vad du förtjänar kan du enklare våga sätta gränser. Dessutom kommer du även ha lättare att hålla på dina gränser och få andra att förstå att du inte låter dig behandlas illa.

3. Sök hjälp

Om du upplever att du jämt och ständigt dras till narcissister kan du vilja överväga att söka hjälp. För precis som med allt annat kan din resa mot förbättring bli enklare om du förstår varför du agerar som du gör. En kurator eller psykolog kanske kan hjälpa dig att få insikt i varför du dras till de människor som du dras till. Med denna förståelse kan du sedan enklare förändra ditt beteende och jobba för att utveckla sundare relationer. Dessutom kan du även få de redskap som krävs för att stärka ditt självförtroende och våga sätta gränser.

Person som söker hjälp av en annan person

Vanliga frågor om varför vissa dras till narcissister

Varför dras jag till narcissister?

Den bistra sanningen är att vi får den kärlek och det umgänge som vi förtjänar. Om du bryr dig lite för mycket om andra riskerar du att falla offer för narcissister. Empatiska personer dras ofta till dessa eftersom dessa är självsäkra och charmiga.

Vilken typ av person dras till narcissister?

Empater dras till narcissister och narcissister drar gärna nytta av dem. En narcissist vill ha odelad uppmärksamhet och en empatisk person kan ge dem just detta. Därför dras dessa bägge personlighetstyper till varandra även om de är så pass olika.

Hur undviker jag att dras till narcissister?

Du kan undvika att dras till narcissister genom att sätta gränser gentemot andra och vara medveten om att vissa personer kan vilja manipulera dig. Var vaksam på varningssignalerna på att en narcissist försöker locka in dig och ta avstånd från denne.

Läs mer