Hem » En digital detox kan få dig att må bättre
Kvinna som gör en digital detox genom att läsa en bok i hängmattan

En digital detox kan få dig att må bättre

En digital detox kan få dig att må bättre på flera olika sätt. Till exempel kan du känna dig mindre stressad och mer fokuserad. Genom att ta en paus från tekniken kan du också frigöra en hel del tid. Läs vidare så berättar jag vilka fördelarna är och hur du går tillväga!

Du har förmodligen digitala ovanor som du bör bryta

Idag är det helt normalt att vara uppkopplad jämt och ständigt. De flesta människor vaknar på morgonen av att väckarklockan i mobiltelefonen ringer. Sedan kanske du sätter på tv:n för att kolla på nyheterna medan du läser igenom dina mess. Under dagen kommer du också kolla din e-post, chatta med dina vänner och scrolla igenom flera olika sociala medier. Framåt kvällen kollar du på dina favoritserier på tv:n samtidigt som du shoppar på nätet och kollar dina konton på sociala medier på nytt.

Den moderna tekniken är som du märker väldigt integrerad i det moderna samhället. De allra svenskar är uppkopplade och spenderar en hel del tid på sina diverse digitala enheter. All denna skärmtid gör dock många personer stressade och olyckliga.

Lösningen på detta problem kan vara att göra en digital detox. En sådan kan få dig att må bättre genom att lätta på trycket från de ständigt uppkopplade enheterna. Till exempel kan du förbättra din sömn, ditt humör och dina relationer genom att ta en paus från teknik i allmänhet och sociala medier i synnerhet. Fortsätt att läsa för att lära dig mer om fördelarna samt hur du gör en sådan här detox!

Vad är en digital detox?

En digital detox kan definieras på lite olika sätt beroende på vem du frågar. Det kan till exempel handla om att du tar en paus från sociala medier eller från alla digitala enheter. Denna paus pågår under en viss tid – den kan pågå från ett fåtal dagar till flera månader.

Exakt hur en digital detox bör utformas varierar dock från person till person. Några exempel på de aktiviteter som du skulle kunna vilja undvika är att:

 • använda sociala medier
 • kommunicera via sms eller direktmeddelanden
 • spela tv-spel
 • kolla e-posten
 • använda din mobiltelefon eller surfplatta
 • kolla på tv-serier eller filmer.

Det är populärt att ta en paus från sociala medier

En typ av digital detox som blir allt mer populär är att ta en paus från sociala medier. Visst, det finns vissa fördelar med dessa sociala plattformar. Till exempel kopplar de samman dig med andra personer på ett sätt som ibland kan vara användbar. Men samtidigt har de sociala medierna också en stor negativ inverkan på många personers välbefinnande. Till exempel är det inte ovanligt att de orsakar depression och ångest samt påverkar självkänslan negativt.

Till exempel kanske du jämt och ständigt blir arg eller upprörd över det innehåll som publiceras i sociala medier. Detta är någonting som jag själv har upplevt vid många tillfällen och därför har jag helt och hållet upphört att använda sociala plattformar. Dessutom förekommer även problem med nätmobbning samt att personer känner sig ensamma och isolerade eller jämför sig med den förvrängda bild av verkligheten som skildras i sociala medier. Därför kan det ofta vara på sin plats att ta en paus från dem med jämna mellanrum genom att göra en digital detox.

Kvinna som kollar sina sociala medier i sängen på natten

Fördelarna med att göra en digital detox

Genom att göra en digital detox kan du få en bra uppfattning om huruvida tekniken sätter käppar i hjulen för dig eller ej. När du tar en paus från till exempel sociala medier eller från att använda din mobiltelefon får du nämligen ett annat perspektiv på saker och ting. Du kan då enklare identifiera om det är så att den moderna tekniken förhindrar dig från att finna dig själv samt leva i nuet och vara närvarande.

4 fördelar med en digital detox

Till fördelarna med att göra en digital detox hör att:

 • Du får mer tid att ägna åt annat. Många svenskar kollar tvångsmässigt i sin mobiltelefon uppemot 100 gånger eller mer om dagen. Dessutom ägnar du sannolikt ett par timmar per dag åt att att scrolla i sociala medier. Därmed kan du frigöra en hel del tid att ägna åt annat genom att göra en digital detox.
 • Du kan känna dig mindre stressad. För vissa personer kan det vara väldigt stressande att ta in mycket information på en och samma gång. Och är det någonting som det inte råder brist på online och i sociala medier så är det information. Genom att ta en paus från mobiltelefonen och/eller sociala medier kan du därmed uppleva att du känner dig mindre stressad.
 • Du kan bli mer fokuserad. Din mobiltelefon är en ständig källa till distraktioner i form av notifikationer som ploppar upp i tid och otid. Det är lätt hänt att dessa distraherar dig och gör att du blir mindre uppmärksam på vad som sker runtomkring dig. Om du gör en digital detox kan du därför känna att du får enklare att fokusera på de aktiviteter som du ägnar dig åt.
 • Ditt sociala umgänge kan förbättras. En annan stor fördel med att minska användningen av tekniska prylar är att du på så vis kan förbättra ditt sociala umgänge. När det finns färre digitala distraktioner med i bilden får du nämligen möjlighet att vara mer uppmärksam på personerna i din omgivning. Till exempel kan du få mer kvalitetstid tillsammans med din familj genom att förbjuda mobiltelefoner vid middagsbordet. Om du inte är en slav under din mobiltelefon kan kanske också upptäcka att en främling i matkön försöker få kontakt med dig och bjuda ut dig på en dejt.

Tecken på att du bör lägga ifrån dig din mobiltelefon

Det finns vissa tecken på att du kanske bör överväga att göra en digital detox. Till exempel kan det hög tid att lägga undan mobiltelefonen om du genom att använda den uppvisar följande symtom:

 • ett tvångsmässigt behov att kolla i mobiltelefonen
 • nedstämdhet
 • frustration, lättretlighet eller ilska
 • otillräcklig sömn.

Dessutom bör du vara uppmärksam på hur du faktiskt använder dina digitala enheter och konton på sociala medier. Om du inte presterar bra på jobbet eller undviker att utföra hushållssysslor hemma kan det vara dags för en digital detox. Detsamma gäller också om du plötsligt tappar intresset för att umgås öga mot öga med personer och hellre umgås digitalt. Dessa är ett par röda flaggor som du bör vara väldigt vaksam om du upptäcker dem.

Kvinna som mår dåligt och behöver en digital detox

Hur gör man en digital detox?

Du kan göra en digital detox på följande sätt:

 1. Bestäm dig för vad du vill förändra. Det första steget är att ta reda på vilket beteende du önskar förändra. Vill du börja använda din mobiltelefon lite mindre? Eller vill du ta en paus från sociala medier?
 2. Sätt ett mål. Nästa steg är att sätta ett mål för din digitala detox. Det kan till exempel handla om att du inte vill lägga mer än 15 minuter per dag på sociala medier. Eller så kanske du vill förbjuda mobiltelefoner kring middagsbordet.
 3. Skapa en god vana. Det är lättare sagt än gjort att bryta ett så pass invant beteende som att du kollar din mobiltelefon eller dina sociala medier i parti och minut. Därför behöver du försöka skapa en ny god vana där du gör detta allt mindre. Se också till att hålla i denna nya vana över tid, gärna i två veckor eller mer. Det ska helst kännas som att du har gjort något fel om du inte följer ditt uppsatta mål.
 4. Sök stöttning. Det kan vara en fördel om du kan få stöttning av personer i din omgivning. Till exempel kan din partner, en familjemedlem, en släkting eller en nära vän uppmuntra dig att genomföra din digitala detox. Personen ifråga bör uppmuntra dig att ta ansvar och fortsätta jobba mot ditt mål. Dessutom kan du även få råd kring hur du ska upphöra med ditt oönskade beteende.
 5. Utvärdera hur det går för dig. Redan efter några dagar av digital detox bör du börja utvärdera hur det går för dig. Gör du de framsteg som du vill göra och har förväntat dig? Behöver du vidta ytterligare åtgärder för att nå ditt mål? Se upp för att byta ut en dålig vana mot en annan, såsom att spendera mindre tid på Facebook till förmån för någon annan social plattform. Kanske behöver du ta bort dina konton på sociala medier helt och hållet?
 6. Lägg märke till de positiva förändringar som sker. Ju längre din digitala detox pågår desto fler och tydligare positiva förändringar bör du kunna se. Lägg märke till dessa och se vad som händer när du jobbar mot ditt mål. Fundera också på vad du vill ta med dig framåt och vad du önskar förändra. Kanske har du fler digitala ovanor som du vill få bukt med?

Vanliga frågor om digital detox

Vad innebär digital detox?

En digital detox innebär att du under en tid tar en paus från att använda digitala enheter såsom datorer och mobiltelefoner. Genom att göra detta kan du minska din stress och öka ditt fokus. Dessutom kan du fokusera mer på allt i den fysiska världen.

Hur gör man en digital detox?

Om du vill göra en digital detox behöver du medvetet ta en paus från till exempel sociala medier eller din mobiltelefon. Ta reda på exakt vad du vill få ett avbrott från och se sedan till att göra slag i saken. Känns löpande efter hur det känns.

Avslutande tankar om digital detox

Genom att göra en digital detox kan du ta kontroll över den tid och energi som du spenderar på den moderna tekniken. Alltför många svenskar är idag helt beroende av sin mobiltelefon och sina konton på sociala medier. Detta är värt att uppmärksamma och försöka stävja. Genom att få insikt i detta och analysera dina egna beteenden kan du göra positiva förändringar och byta ut dina digitala ovanor mot bättre vanor.

Läs mer