Hem » Hitta dig själv och upptäck ditt sanna jag
Bild som illustrerar en person som försöker hitta sig själv genom att lysa med en fackla i mörkret

Hitta dig själv och upptäck ditt sanna jag

Livet är ett enda stort äventyr och det är faktiskt själva resan som är målet. Men du kanske har gått vilse och börjat ifrågasätta vem du egentligen är. Om så är fallet bör du försöka hitta dig själv och sedan fortsätta livets stora vandring. Vägen framåt kan vara lång och snårig, men det är en väg som du är tvungen att vandra och den är en del av äventyret.

Men för att du ska kunna hitta dig själv och upptäcka ditt syfte här i livet behöver du ha en utgångspunkt att starta ifrån. Sedan kan du även behöva lite vägledning och få en bättre förståelse för hur man kan göra för att hitta sig själv, sitt syfte och sina passioner. Läs vidare så ska jag försöka vägleda dig efter bästa förmåga!

Vad innebär det att hitta sig själv?

När en person lyckas hitta sig själv är det som att polletten plötsligt trillar ner och allting blir kristallklart. Om du kommer till denna insikt inser du vem du verkligen är som människa. Vad detta egentligen innebär kan skilja sig lite åt mellan olika individer, men i slutändan handlar det om att fokusera på det som du vill få ut av livet.

Du kanske undrar hur ditt liv skulle kunna påverkas om du kunde hitta dig själv? En sådan insikt skulle kunna förändra ditt liv på ett ganska betydande sätt. Till exempel skulle du sannolikt få en bättre förståelse för vem ditt sanna jag är och vilka värderingar du har. På så vis kan du enklare acceptera dina tankar och känslor samt din identitet. Utifrån dessa faktorer kan du också enklare inse vilka som är dina mål och drivkrafter här i livet.

Det handlar inte om att bli helt perfekt och jättelycklig

Strävan efter att bli den bästa versionen av dig själv behöver inte alltid innebära att du är helt perfekt på alla sätt och vis. Du behöver inte heller nödvändigtvis gå omkring med ett stort leende på läpparna varje dag. Vad det istället handlar om är att du får en bättre självkänsla och även mår bättre rent mentalt. Om du lyckas hitta dig själv behöver du inte känna dig lika pressad av de tankar eller åsikter som andra personer har om dig.

Men att hitta sig själv är såklart ingen smal sak. Du kommer troligtvis famla i mörkret när du börjar söka efter dig själv. Du behöver också försöka bortse från många av de saker som din inre röst försöker intala dig. Genom dina erfarenheter i livet, såväl positiva som negativa sådana, kan du dock upptäcka vem du faktiskt är.

Sökandet efter ditt sanna jag kräver att du försöker pussla ihop de olika pusselbitar som du lyckas hitta längs vägen. Utifrån det ofärdiga pussel som du lägger kan du kanske inse vilka bitar det är som saknas i ditt liv. Utifrån denna information kan du sedan börja vidta de åtgärder som krävs för att fylla i de olika luckorna.

Till syvende och sist kan du förbättra ditt självförtroende och stärka din självkänsla genom att hitta dig själv. Du kan även bli mer medveten om vem du faktiskt är och vad som driver dig. Därmed kommer du kunna förstå dig själv bättre än vad någon annan möjligtvis skulle kunna göra.

Hur gör man för att hitta sig själv?

Mot bakgrund av ovanstående information kanske du undrar hur man gör för att hitta sig själv? Det finns tyvärr inte ett universellt recept som du kan ta del av och som fungerar för alla människor. Därmed kan jag inte heller dela med mig av en steg-för-steg-guide till hur du kan hitta dig själv, dina passioner och ditt syfte i livet. Vad du dock kan göra är att försöka blicka inåt samt ägna dig åt vissa vanor som kan vara till din hjälp.

Värt att notera är dock att du behöver vara beredd på att resan framåt kan vara obekväm. Du behöver nämligen bege dig ut utanför din bekvämlighetszon i sökandet efter dig själv. Därför behöver du bli bekväm med att ha det obekvämt. Du bör även försöka samla det mod som krävs för att våga ställa de tuffa frågorna och inse de hårda sanningarna.

För om du vill kunna hitta dig själv behöver du vandra längs en väg som är kantad av hinder och utmaningar. Det är lätt hänt att du börjar ifrågasätta vem du är och vad du egentligen håller på med. Därför är det också viktigt att du försöker ta väl hand om dig själv medan du befinner dig på detta äventyr. Detta kan du bland annat göra genom att försöka vara lite mer positiv när du pratar med dig själv. Till exempel skulle du kunna använda positiva affirmationer för att stärka dig själv. Detta istället för att överösa dig själv med negativa tankar som bara får dig att tvivla än mer.

Man som försöker hitta sig själv genom att gå upp för en lång trappa

11 sätt att försöka hitta dig själv

Som jag redan har nämnt finns det inte ett enskilt tillvägagångssätt för att hitta sig själv. Vad du istället kan göra är att ta till dig av de tips och strategier som jag kommer dela med mig av nedan. Dessa kan vara till din hjälp när du försöker hitta dig själv.

1. Var ensam och gör saker på egen hand

Ibland förlitar vi oss alltför mycket på personer i vår närhet. Vi kan då bli alltför beroende av deras vägledning och råd. Därför kan det vara värt att försöka spendera lite mer tid på egen hand och göra saker själv. Du försöker ju trots allt hitta dig själv och inte någon annan.

När du är ensam och gör saker på egen hand är alla upplevelser och tankar dina egna. De är därmed inte färgade av andra personers åsikter, tankar eller upplevelser.

Dessutom kan tid i ensamhet vara ett bra sätt att stärka ditt självförtroende. Ponera till exempel att du ger dig ut på en resa i världen helt på egen hand. Du fattar då alla dina beslut själv, distraheras inte av någon annan och får möjlighet att göra din egen grej. På samma sätt fungerar det hela när du försöker hitta dig själv och upptäcka vem du faktiskt är.

2. Var disciplinerad och organiserad

Det är lätt hänt att du känner dig överväldigad när du befinner dig på resan att upptäcka och hitta dig själv. Vägen är trots allt kantad av tvivel och utmaningar av olika slag. Därför är det viktigt att du är disciplinerad och organiserad för att fortsätta sträva framåt istället för att bli förvirrad och spåra ur.

Till exempel kan det vara bra att ordna ditt liv på ett sådant sätt att du frigör lite tid varje dag. På så vis har du tid att avsätta åt att reflektera kring dig själv på ett djupare sätt. Dessutom kan du då enklare få tid till meditation och att utöva tacksamhet. Därmed blir det också enklare för dig att leva i nuet och vara mer närvarande i ditt sökande efter dig själv.

3. Visualisera den livsstil som du vill ha

Visualisering är ett kraftfullt verktyg som är användbart i många olika situationer. Du kan till exempel använda denna teknik för att föreställa dig det som du hoppas få ut av din strävan att hitta dig själv. Genom att visualisera målet kan du enklare hålla ögonen på detta och även få en förståelse för vad som krävs att uppnå det.

Börja därför med att ställa dig själv några enkla frågor om vad du vill få ut av livet. Fundera till exempel över var du vill vara om fem år samt vad du är mest stolt över att ha åstadkommit så här långt. Det kan vara svårt att besvara dessa frågor, men ta dig tid så att du verkligen hittar de rätta svaren. Dessa är nämligen viktiga att känna till när du försöker hitta dig själv.

4. Gör en lista över de saker som du gillar med dig själv

Gör en lista över de saker som du gillar med dig själv. Det finns säkert flera egenskaper hos dig som är positiva. Dina styrkor och värderingar kan hjälpa dig att förstå vilken riktning du vill ta i livet.

5. Tänk tillbaka på ett tillfälle då du var väldigt bekväm med dig själv

Att hitta sig själv handlar i mångt och mycket om att bli mer bekväm i sitt eget skinn. Därför kan det vara hjälpsamt att tänka tillbaka och minnas ett tillfälle då du var väldigt bekväm med dig själv. Kanske var du ute på en löprunda och kända dig väldigt självsäker och trygg? Eller hade du kanske just bestämt dig för att pröva dina vingar genom att ta dig an ett utmanande jobb?

Det kan röra sig om korta ögonblick som du kan minnas hur de kände. Men tänk tillbaka och försök minnas när du senast var riktigt bekväm i ditt eget skinn!

Man som har hittat sig själv och sitt sanna jag

6. Fundera på hur dina relationer ser ut och fungerar

Ta dig även tid att fundera över dina relationer, såväl de nuvarande som de tidigare relationerna. Här syftar jag inte bara på dina romantiska relationer utan även dina vänskapsrelationer och liknande. Är de sunda och gynnsamma för dig eller snarare osunda och ofördelaktiga? Hur påverkar de din syn på dig själv och din mentala hälsa? Kan du sätta sunda gränser i dina relationer?

7. Acceptera att du inte kan vara omtyckt av alla

Det är omöjligt att vara alla personer till lags. Därför bör du inte lägga alltför stor vikt vid vad andra personer tänker eller hur de ser på dig. För genom att göra detta nedvärderar du bara din egen identitet. Börja istället acceptera att du inte kan vara omtyckt med alla och var okej med det. Ge dem inte makten över dig utan fortsätt att försöka hitta dig själv och sträva efter att vara ditt sanna och jag finna mening i ditt liv.

8. Var inte uppkopplad hela tiden

Sociala medier är ett enda stort kaninhål som du lätt kan tappa bort dig själv i. När du ständigt scrollar omkring för att se vad andra personer ägnar sig åt i sina liv kan du förlora fokus på ditt eget liv. Därmed är det lätt hänt att du glömmer bort att du ska försöka hitta dig själv eller vad detta innebär till att börja med. Genom att inte vara uppkopplad hela tiden kommer du dessutom få enklare att finna sinnesro och vara mer närvarande.

9. Hitta på dina passioner och fokusera på dessa

Du kan ha många olika passioner här i livet. Du kanske gillar att laga mat, cykla, golfa, vandra eller någonting helt annat. Det spelar ingen roll vad du är passionerad för, det viktiga är att du fokuserar på dina passioner och ägnar dig åt dessa. Var därför uppmärksam på vad som skänker dig glädje och nöje här i livet och vad som känns bra för dig. Därmed kan en digital detox vara på sin plats om du känner att det här med sociala medier är överväldigande och tar över ditt liv.

Genom att zooma ut och få ett annat perspektiv kan du fokusera mer på dig själv och vem du är. Detta istället för att fundera över hur dina följare uppfattar dig. Det är viktigt att komma ihåg att det sällan är verkligheten som avspeglas på de sociala plattformarna – vi människor tenderar snarare att bara skildra våra allra bästa stunder.

Glad kvinna som ligger i en hängmatta och läser en bok som hon är passionerad för

10. Prova på nya saker och våga misslyckas

Du är bara bekant med de saker som du känner till så här långt i livet. När du vill hitta dig själv bör du därför prova på nya saker och också våga misslyckas med vad du än företar dig. Våga gå ut utanför din bekvämlighetszon för att upptäcka nya saker, upplevelser och människor. På så vis kan du få möjlighet att lära dig mer saker om dig själv och växa som individ.

11. Fortsätt att lära dig om sådant som intresserar dig

Du kanske känner att du vet allt som du behöver veta när du väl har valt en karriär. Men det är viktigt att du är öppen för att ständigt fortsätta att lära dig om sådant som intresserar dig. Lärandet är nämligen inte bara till för barn och ungdomar utan även för alla som vill ta sig framåt i livet. Se därför till att tillskansa dig information genom böcker, poddar eller hur du än föredrar att lära dig nya saker.

Vanliga frågor om att hitta sig själv

Hur gör man för att hitta sig själv?

Du kan försöka hitta dig själv på flera olika sätt. Du kan till exempel fundera på när du senast kände dig väldigt bekväm i ditt eget skinn. Prova på nya saker och våga misslyckas med vad du företar dig. Var mer ensam och fokusera helt på dig själv.

Hur lång tid tar det att hitta sig själv?

På samma sätt som det inte finns ett enskilt tillvägagångssätt att hitta sig själv finns det inte heller en specifik tidsram. Det tar väldigt olika lång tid för varje person, men de flesta personer når en större självinsikt vid omkring 50 års ålder.

Avslutande tankar om att hitta sig själv

Du kanske skulle önska att det gick fortare att hitta dig själv än vad det i själva verket gör. Men det är viktigt att du är tålmodig och låter det ta den tid som det tar. Det är en process att försöka förstå dig själv samt dina intressen, värderingar och rädslor. Detta är inget som sker på en dag eller över en natt. Men om du fortsätter sträva framåt på detta område kommer du för eller senare kunna hitta dig själv.

Läs mer