Hem » Hur får man nya vänner som vuxen?
Två män som skaffar nya vänner som vuxen och ger varandra en high-five

Hur får man nya vänner som vuxen?

Generellt sett är det enklare att skaffa vänner som barn än i vuxen ålder. Barn är dels inte lika oroliga för att få nobben och inte heller lika kräsna med vilka de umgås med. Dessutom umgås skolbarn på ett naturligt sätt i skolan. Men hur får man nya vänner som vuxen?

Nyckeln till att skaffa nya vänner är att befinna dig i situationer där du omges av människor. Så oavsett om du jobbar hemifrån eller på en arbetsplats med kollegor bör du försöka nätverka för att träffa nya människor med liknande intressen.

Du kan med fördel försöka träffa nya vänner som vuxen genom att vara lite modig och:

 1. Vara initiativtagande
 2. Våga fråga
 3. Säga ja
 4. Be andra om hjälp
 5. Prova en ny aktivitet
 6. Gå på en afterwork
 7. Testa en kompisapp.

Nedan går jag igenom dessa tips (och fler därtill) lite mer ingående!

7 sätt att få nya vänner som vuxen

1. Var iniativtagande

Om du vill träffa nya vänner som vuxen är det viktigt att du är initiativtagande. Den andre personen kanske är lika tvekande inför att ta initiativet som du själv är. Du kan till exempel försöka bryta isen med en enkel komplimang eller genom att hitta ett gemensamt intresse att prata om. Ett annat alternativ är att be personen ifråga om hjälp för att sänka tröskeln till interaktionen lite grann.

Man som sträcker fram en hand och tar initiativ

2. Våga fråga

Det kan kännas skrämmande att fråga en person om denne vill umgås med dig på fritiden. Detta gäller inte minst om du inte sedan tidigare känner personen ifråga. I mångt och mycket påminner detta scenario faktiskt om hur det är att fråga någon om en dejt. Men om du inte vågar fråga närmar du dig inte ditt mål. Dessutom finns chansen att den person som du frågar blir glad över att du tar initiativet. Så kom ihåg: friskt vågat, hälften vunnet!

Man som frågar sin motpart någonting

3. Säg ja

Det spelar ingen roll hur trött och upptagen du är – säg ja! Om någon bjuder in dig till något bör du göra allt som står i din makt för att kunna acceptera inbjudan. Om du är sjuk eller har andra förhinder bör du såklart tacka nej till inbjudan. Men försök i sådana fall att planera in en träff vid ett senare tillfälle.

Det viktiga är att du vågar säga jag även om du inte känner personen särskilt väl. För genom att ge positiva svar på inbjudningar öppnar du dörrar som i sin tur ger dig helt nya möjligheter att hitta nya vänner som vuxen.

Kvinna som säger ja genom att ge tummen upp

4. Be andra om hjälp

Om du inte vet var du ska kunna hitta nya vänner i vuxen ålder kan det vara läge att be om hjälp. Fråga personer i din närhet om de kan hjälpa dig på något sätt. Om du redan har andra vänner kan kanske dessa hjälpa dig att träffa ytterligare en vän. De gillar ju trots allt dig och kan därför med gott samvete rekommendera dig till sina andra vänner.

En utsträckt hand

5. Prova en ny aktivitet

När du försöker skaffa vänner är det viktigt att du vågar testa nya saker. Genom att göra detta kan du vidga dina vyer och vem vet – kanske gillar du rentav dessa nya äventyr?! Dessutom öppnar du upp för möjligheter att hitta nya vänner på fler och andra platser än tidigare.

Därför bör du vara öppen för att prova en ny aktivitet. Kanske vill du försöka lära dig måla eller gå en kurs i bergsklättring? Du är i sådana fall långt ifrån ensam om att tvingas röra dig bort från din bekvämlighetszon. Därmed har du goda möjligheter att knyta nya kontakter och träffa vänner som du annars aldrig hade träffat.

En grupp människor som dansar tillsammans

6. Gå på en afterwork

Du kanske kommer väldigt bra överens med vissa av dina kollegor och skulle gärna vilja umgås med dem på fritiden? Men eftersom ni jobbar tillsammans är ni begränsade till att spendera tid tillsammans på jobbet. Detta kan ställa till det då många har upptagna liv vid sidan av arbetet och kanske inte ens tänker tanken att ni skulle kunna vara vänner privat. Därför kan du föreslå att ni ska gå på en afterwork tillsammans för att lära känna varandra lite mer.

En grupp människor på en afterwork

7. Testa en kompisapp för att hitta nya vänner som vuxen

Idag kan du även dra nytta av den moderna tekniken för att skaffa nya vänner i vuxen ålder. Till exempel finns det en hel uppsjö av sociala medier som du kan träffa nya personer genom. Dessutom finns det också flera appar som är till för dig som söker en ny kompis. Framför allt verkar Gofriendly vara en ganska lovande sådan, även om den tyvärr bara är tillgänglig för personer av det kvinnliga könet.

Man som använder en kompisapp

Ha ett öppet sinne

Det är viktigt att du inte gör processen att hitta nya vänner som vuxen svårare än vad den behöver vara. Istället för att oroa dig för att kanske få nobben eller tvivla på om du är tillräckligt rolig bör du försöka ta fram ditt inre barn. Ha ett öppet sinne och var redo för att träffa nya människor och vara med om nya upplevelser.

Du bör inte förutsätta att alla dina framtida vänner kommer vara precis som du. Var istället öppensinnad och inbjudande så kanske du hittar nya vänner på oanade platser och med egenskaper som du inte från början hade förväntat dig.

Skapa en lista med potentiella vänner

Du kanske på rak arm kan komma att tänka på en eller ett par personer som du skulle vilja lära känna lite bättre? Skapa då en lista med potentiella vänner som du skulle kunna umgås mer med. Kom dock ihåg att det tar tid att skaffa nya vänner och att någon behöver ta initiativet. Så när du har knåpat ihop din lista bör du försöka bjuda personerna ifråga på en fika eller liknande och helt enkelt se vad som händer.

Man som skapar en lista

Planera dina kontakter

Vi är alla mer upptagna än vad vi kanske skulle önska. Därför bör du planera in dina kontakter i kalendern för att säkerställa att du faktiskt gör slag i saken. I annat fall riskerar dina försöka att hitta nya vänner som vuxen faktiskt att gå i stöpet.

Därför bör du schemalägga lite tid där du ska kontakta den där personen som du vill lära känna bättre. Bestäm dig för när du ska fråga din kollega om ni inte ska ta en afterwork (AW) tillsammans. Det viktiga är att du planerar den initiala kontakten för att undvika att du bara skjuter upp den hela tiden.

Jobba aktivt för att behålla dina vänner

När du har lyckats knyta några nya bekantskaper är det viktigt att du håller kontakten med dessa. En vänskap kan nämligen liknas vid en växt som regelbundet behöver vatten och näring för att inte vissna och dö. Därför bör du jobba aktivt för att behålla de nya vänner som du faktiskt lyckas hitta i vuxen ålder. Läs mer om detta i min artikel om varför det är så svårt att behålla vänner som vuxen!

Så se till att regelbundet hålla kontakten med dina nya vänner. Ring eller messa dem för att höra hur de mår och vad de gör. Fråga hur det är med dem och visa intresse för de saker som är viktiga för dem. En bra vän gör inte vänskapen ensidig utan är även intresserad av den andre personen.

Tre kvinnor som är vänner och poserar för ett foto tillsammans

Det kan vara svårt att skaffa nya vänner i vuxen ålder

Det är ingen hemlighet att det är svårare att träffa vänner som vuxen. Du kanske är rädd för att få kalla handen eller bor i ett område där utbudet av personer i din ålder är begränsat. Eller så kanske du, som jag, jobbar hemifrån och bara har dina eventuella husdjur som sällskap på dagarna. Dessutom kanske du är introvert och därför har svårt att skaffa nya vänner.

Dessutom tar det ganska lång tid att skaffa nya vänner, särskilt riktigt nära och goda sådana. Därför är risken stor att din vänskapskrets snarare krymper med åren istället för att den utökas. För att ytterligare försvåra det hela finns det ju även narcissister och andra energitjuvar som man bör undvika att komma alltför nära.

Därför är det viktigt att hitta nya vänner som vuxen

Forskning visar att vi människor får en allt snävare vänskapskrets med åldern. Redan efter 25 års ålder börjar antalet vänner ofta sjunka. Det finns såklart flera logiska förklaringar till detta såsom att man flyttar, byter jobb, gifter sig och kanske till och med skaffar barn.

Dessutom är den allmänna uppfattningen att det är svårare att skaffa nya vänner i vuxen ålder. Det ligger förstås en hel del i detta, men det är helt klart värt ansträngningen att försöka. Fördelarna med goda vänskaper är nämligen flera, däribland dessa:

 • Minskad stress
 • Ökad livslängd
 • Mer välfungerande immunförsvar
 • Minskad risk för sjukdomar och skador
 • Snabbare återhämtning efter sjukdom.
En grupp vänner som poserar för kameran

Vanliga frågor om att hitta nya vänner som vuxen

Hur får man nya vänner som vuxen?

Det bästa sättet att skaffa nya vänner som vuxen är att delta i sammanhang där många människor samlas. Du kan till exempel besöka träffar och nätverksevent av olika slag för att knyta nya bekantskaper. Ett annat bra tips är att gå med i en förening.

Hur kan jag hitta vänner utan barn?

Om du lever ett barnfritt liv kan du hitta vänner utan barn på flera sätt. Du kan till exempel skaffa hobbys som är avsedda för vuxna samt besöka platser där barn inte är välkomna. Det behöver inte bara vara barer och nattklubbar utan det finns även fler ställen som inte tillåter barn.

Hur gör man för att hitta vänner som introvert?

Om du är introvert kan du försöka hitta nya vänner genom dina intressen och hobbys. Du bör dock inte vara rädd för att testa nya saker och bli mer involverad i din omvärld. Dessutom kan du vilja satsa på kvalitet snarare än kvantitet när det kommer till bekantskaper.

Läs mer