Hem » Hur kan en empat skydda sig och hantera sin empati?
Bild som illustrerar hur en empat skyddar sig mot en fara

Hur kan en empat skydda sig och hantera sin empati?

Empater har väldigt mycket empati och detta är ett tveeggat svärd som ibland är en tung börda att bära. Därför kan du behöva lära dig att hantera detta på ett bra sätt för att inte bli utmattad. Så hur kan en empat skydda sig och hantera sin empati?

Det mest effektiva sättet för en empat att skydda sig och hantera sin empati är sätta gränser samt att tidvis dra sig undan och vara ensam. Du kan även visualisera en osynlig sköld mellan dig och andra som inga negativa känslor kan tränga igenom.

Fortsätt att läsa för att få mer information om hur alltför mycket empati kan åsamka dig problem och vad du kan göra åt detta!

Undrar du vad empati är överhuvudtaget? I sådana fall finner du svaret i den länkade artikeln!

För mycket empati kan åsamka dig problem

Om du känner att ditt empatiska förhållningssätt gentemot andra börjar kännas som en börda snarare än som en välsignelse behöver du tänka mer på dig själv. För även om det kanske inte känns så är empati en resurs som är begränsad. Det betyder att du behöver bevara och fylla på den för att den inte ska tömmas ut.

Några tecken på att din empati börjar sina är att du:

 • är irriterad
 • fort kan bli arg
 • har lätt för att bli kränkt
 • har nära till tårar
 • känner ett behov av att isolera dig
 • känner dig deprimerad och förtvivlad
 • inte längre har en stark intuition.

Om du känner att flera av ovan nämnda tecken stämmer in på dig kan det vara så att din empati har börjat sina. Du kan då ha drabbats av det tillstånd som kallas empatitrötthet. I den länkade artikeln kan du läsa mer detta tillstånd – vad det är och vilka symtomen är.

Du behöver dock inte oroa dig – det finns åtgärder du kan vidta som empat för att skydda dig och hantera din empati. Läs vidare så berättar jag vad du kan göra för att bättre hantera din empatiska förmåga!

Person som har drabbats av empatisk utmattning eller liknande

En empat kan skydda sig och hantera sin empati

Som empat kan du skydda dig och hantera din empati på flera olika sätt. Du kan med fördel använda dig av en eller flera av dessa strategier:

Visualisera

Visualisering är en enkel men effektiv teknik som du kan använda dig av för att förändra ditt sätt att tänka. Du kan till exempel välja att visualisera en osynlig vägg eller sköld mellan dig och andra personer. Inga negativa känslor eller annan negativitet kan tränga igenom denna och påverka dig. Denna metod kan du även använda för att påminna dig om att andras känslor och problem faktiskt är deras egna och inte dina.

Detta är en metod som jag använder mig av ganska ofta för att inte ta på mig andras problem och vara hjälpsam genom att försöka lösa dessa. Om du har problemet att du tar på dig andras känslor rekommenderar jag att du testar denna strategi. I den länkade artikeln kan du också läsa mer om fenomenet med att absorbera andra personers känslor och påverkas av dessa.

Utöva mindfulness

Mindfulness låter mer komplicerat och exotiskt än vad det egentligen är. Det är i grund och botten ett verktyg som går ut på att vara med medveten om saker och ting. Du saktar helt enkelt ner och lägger verkligen märke till vad du håller på med. Detta är i mångt och mycket raka motsatsen till att göra många saker på en och samma gång. Här tar du alltså din tid och är väldigt uppmärksam på vad du gör.

Du bland kan bland annat använda dig av denna teknik som empat för att skydda dig och hantera din empati på ett mer hållbart sätt. Detta genom att bli mer medveten om gränserna mellan dina egna känslor och de energier samt känslor som din omgivning utstrålar. Använd gärna tekniken för att hitta dig själv på ett lite djupare plan.

Person som utövar mindfulness utomhus

Jorda dig

Du kan använda flera olika metoder för att jorda dig och på så sätt göra dig bättre rustad att möta världen. Till exempel kan du göra detta genom att spendera tid i naturen och verkligen lyssna till dina inre tankar. Men du kan också jorda dig med hjälp av:

 • andningsövningar
 • stretching
 • träning
 • mindfulness och meditation
 • yoga.

Här får du helt enkelt pröva dig fram och se vilken metod som funkar bäst för dig.

Utöva tacksamhet

Du kan utöva tacksamhet varje dag för att förändra såväl ditt liv som din sinnesstämning och ditt sätt att tänka. Även detta kan du göra på flera olika sätt. Du kan med fördel föra dagbok över din tacksamhet eller varje morgon skriva en lista över vad du är tacksam för.

Positiva affirmationer

Positiva affirmationer kan du använda för att bekräfta dig själv på ett positivt sätt. Du kan med fördel göra detta genom att upprepa vissa mantran varje morgon. Genom att göra detta kan du få en bättre självkänsla och fatta bättre beslut.

Några exempel på positiva affirmationer för empater som du kan använda dig av är:

 • Jag kommer ta hand om mig själv genom att se till mina behov, inte andras.
 • Jag behöver inte förändra någon utan bara ge dem det utrymme de behöver.
 • Jag accepterar att det inte är mitt jobb att lösa andra personers problem.
 • Jag förtjänar att vara lycklig.
 • Jag är trygg i mig själv.
 • Jag vet hur jag kan göra mitt liv bättre.
 • Jag förtjänar att leva ett bra liv.
 • Jag kommer älska mig själv först och sedan älska andra på ett hälsosamt sätt.

Sätta gränser

Det är erkänt svårt för empater att sätta gränser gentemot andra. Det är därför som det är viktigt för en empat att skydda sig och hantera sin empati på ett mer hälsosamt sätt. Men det är faktiskt inte särskilt konstigt att det ligger till på detta vis.

Du är nämligen av naturen mer eller mindre gränslös och är antingen väldigt lättillgänglig eller istället extremt otillgänglig för andra. Det är svårt för dig att hitta och stanna kvar på den gyllene medelvägen – den väg på vilken ”normala människor” vandrar.

Men det är viktigt att du faktiskt försöker dra vissa gränser för din egen skull. Även om du gör detta kan du fortsatt ha ett öppet hjärta samt vara snäll och omtänksam. Du behöver dock samtidigt tänka lite mer på dig själv och också se till dina egna behov och begär.

Några exempel på gränsdragningar som kan vara värda att göra är att du:

 • på riktigt sätter av lite tid åt dig själv varje dag
 • släpper tanken på att du ansvarar för att hjälpa alla andra
 • undviker att känna dig skyldig för att du tänker mer på dig själv.
Person som står vid en fysiskt synlig gränslinje

Ta ansvar

Det är lätt hänt att du klandrar andra och skyller din situation på externa faktorer och händelser. Men i slutändan kommer en offerkofta inte kunna hjälpa dig att ta dig ur negativa situationer. Vad du istället behöver göra är att ta ansvar för dessa och på egen hand jobba dig ur dem.

Att själv ta ansvar för ditt liv kan till en början kännas lite skrämmande. Men med tiden kommer du istället få en stor frihetskänsla av att göra detta. Du överlåter inte längre kontrollen över olika skeenden i ditt liv till externa faktorer och ren och skär slump. Istället sätter du dig i förarsättet och påverkar ditt eget öde.

Använd kristaller

Ett annat sätt för en empat att skydda sig och hantera sin empati är genom att använda kristaller. Sådana kan nämligen ge dig ett skydd mot negativa energier och känslor. Jag har skrivit en artikel om de bästa kristallerna för empater. I den berättar jag vilka kristaller du bör överväga att använda dig av.

Du kan använda dig av helande kristaller på något av följande sätt för att skydda dig:

 • Bär dem på dig. Du kan bära skyddande kristaller såsom svart turmalin, obsidian eller hematit i fickan. Ett annat sätt att bära dessa på dig är i form av ett smycke. Stenar som dessa sägs kunna absorbera negativ energi samt skydda din aura.
 • Skapa ett kristallnät. Ett kristallnät är ett mönster som skapas genom att du placerar flera olika kristaller på ett specifikt sätt. Du kan göra detta genom att placera skyddande stenar som ametist eller rökkvarts i en cirkel. Alternativt kan du lägga kristallerna så att de skapar någon annan geometrisk form.
 • Meditera med dem. Håll gärna en skyddande kristall i handen medan du mediterar. Genom att göra detta kan du rensa bort negativa energier från ditt sinne och din kropp. Passa även på att visualisera hur kristallen omger dig med en skyddande sköld.
 • Använd ett kristallvatten. Du kan även välja att skapa ett kristallvatten genom att placera en skyddande kristall i vatten. Lämna sedan vattnet ute i solljus eller månljus i ett antal timmar. Därefter dricker du vattnet för att använda dess skyddande energi.
 • Placera dem i din närhet. Ytterligare ett populärt sätt att använda skyddande kristaller är att placera dem i din närhet. Lägg dem på olika platser i din bostad eller på din arbetsplats. Kristallerna kommer då kunna absorbera negativa energier och skydda platsen åt dig.

Vanliga frågor om hur en empat kan skydda sig

Hur kan en empat skydda sig från empatitrötthet?

En empat kan skydda sig från empatitrötthet genom att lära sig att sätta gränser gentemot andra. Detta kan bland annat göras genom att säga ifrån och be om förståelse. Du kan också använda visualisering för att skydda dig från negativitet.

Hur kan en empat hantera sin empati på ett mer hållbart sätt?

En empat kan lära sig att hantera sin empati på ett mer hållbart sätt genom att skydda sig från andras känslor. Detta kan du göra genom att jorda dig, utöva tacksamhet, sätta gränser, kapa bort toxiska personer från ditt liv och på andra sätt.

Avslutande tankar om hur en empat kan skydda sig

Att känna känslor väldigt starkt kan ofta kännas som en börda. Med tiden kan du dock lära dig att som empat skydda dig och hantera din empati på ett mer hållbart sätt. Genom att göra detta kan du få din förmåga att kännas mer som en gåva än som en börda.

Förhoppningsvis har de tekniker och metoder som jag går igenom i denna artikel varit till hjälp för dig. De har hjälpt mig en hel del på traven och jag hoppas därför att de även kan hjälpa andra.

Läs mer