Hem » Hur kommer man över någon?
Ledsen kvinna som undrar hur man kommer över någon som man har älskat

Hur kommer man över någon?

Att släppa taget om en person som har betytt mycket för dig är allt annat än lätt. Detta gäller oavsett om ni har haft ett förhållande men gjort slut eller om det rör sig om en obesvarad kärlek. Det krävs tid och vilja att komma över smärtan, besvikelsen och hjärtesorgen. Dessutom behöver du hitta ett bra sätt att ta dig igenom denna svåra fas i livet. Så hur kommer man över någon?

För att komma över någon behöver du acceptera situationen, ge dig själv tid och utrymme och omfamna dina känslor. Sök stöd från familj och vänner, ta hand om dig själv, ägna dig åt dina intressen och reflektera kring förhållandet. Var också öppen för ett nytt förhållande.

Det finns mycket mer som kan sägas om detta. I denna artikel belyser jag 10 steg som leder dig tillbaka på rätt spår. Tänk dock på att resan mot ett ökat välbefinnande är unik för alla. Dessutom tar det olika lång tid för personer att komma över någon. Med detta sagt kan du med fördel använda råden nedan som stöttepelare när du går igenom denna process.

Steg 1: Acceptans

Kvinna som håller upp ett brustet hjärta

När du slickar dina sår efter ett uppbrott eller en obesvarad kärlek är det viktigt att finna acceptans. Detta för att du ska kunna acceptera situationen som sådan och sedan kunna gå vidare i ditt liv. Sluta älta det förflutna och acceptera att förhållandet är över eller att personen inte känner likadant för dig. Var också medveten om att det är naturligt att känna många olika känslor under denna svåra tid.

Förnekelse är en av de försvarsmekanismer som kan kicka in när du befinner dig i denna fas. Förnekelsen kan tillfälligt lindra din hjärtesorg men förhindrar dig samtidigt från att gå vidare och läka. Försök därför att motstå impulsen att hålla fast vid en falsk förhoppning om att ni ska hitta tillbaka till varandra. Om det är tydligt att förhållandet är över eller att dina känslor inte är ömsesidiga måste du inse detta och gå vidare. Detta oavsett hur ont det än må göra.

Förändring är trots allt en viktig del av livet och det är viktigt att omfamna förändringen. Ibland kan en förändring till en början vara svår att ta till sig, men i slutändan leder den ofta till personlig utveckling och att nya möjligheter uppenbarar sig. Se det som att ditt liv kommer att förändras i och med att du går vidare och kommer över personen samt omfamnar förändringen. Släpp taget om det förflutna och var öppen för de vindar av förändring som blåser omkring dig. Då kommer du kunna läka din hjärtesorg och gå stärkt ur situationen.

Steg 2: Ge dig själv tid och utrymme

Kvinna som sitter i fönstret och funderar

Hur kommer man över någon om inte med hjälp av tid och utrymme?! Att skapa ett avstånd mellan dig själv och den person som du försöker släppa taget om är en viktig del i processen. Sätt tydliga gränser för att skydda dig själv från ytterligare känslomässigt kaos. Till exempel kan du vilja begränsa din kontakt med personen, åtminstone tills dess att du är mer stabil igen.

Om du fortsätter ha regelbunden kontakt med den person som du försöker komma över kan detta förlänga läkeprocessen. Kontakten kan också göra det svårare för dig att gå vidare i livet. Därför bör du försöka undvika att messa, ringa eller träffa personen. Om det krävs kan du till och med överväga att blockera eller sluta följa personen på sociala medier. Alternativt kan du välja att genomgå en digital detox i samband med att du försöker komma över personen. Att minimera kontakten är inte ett tecken på svaghet eller förbittring utan snarare ett sätt att värna ditt eget välbefinnande.

Problemet med sociala medier är att dessa plattformar kan påminna dig i tid och otid om den person som du försöker glömma. Därmed kan de göra det svårare för dig att läka från din hjärtesorg. Därför kan det vara en bra idé att ta ett avbrott från sociala medier eller att sluta följa personen ifråga. På så vis slipper du exponeras i samma utsträckning för hans eller hennes uppdateringar och foton. Ett avbrott från sociala medier kommer inte bara hjälpa dig i detta hänseende utan även låta dig lägga din energi på andra, mer positiva aktiviteter.

Steg 3: Omfamna dina känslor

Känslosam kvinna

Det är viktigt att du ger dig själv tillstånd att känna bearbeta de många olika känslor som kan bubbla upp när du försöker komma över någon. Det kan röra sig om ilska, sorg, besvikelse eller helt andra känslor. Oavsett vilka känslor du känner bör du bekräfta och acceptera dessa. Det är helt okej att du är upprörd och det finns ingen tidsgräns för din läkeprocess.

Att förtrycka känslorna är ingen bra strategi även om den kan ge tillfällig lindring av hjärtesorgen. För i det långa loppet är det bättre att känna och bearbeta känslorna nu än att förtrycka dem och låta dem bubbla upp senare i livet.

Försök istället att hitta ett sunt sätt att uttrycka och bearbeta dina känslor. Du kan till exempel välja att skriva dagbok, prata med en vän som du litar på eller gå i terapi. Kreativa aktiviteter såsom att måla, dansa eller skriva är också ett bra sätt att få utlopp för känslorna. Målet är att erkänna, förstå och i slutändan släppa taget om de känslor som du känner kring förhållandet eller den obesvarade kärleken.

Steg 4: Sök stöd hos vänner och familjemedlemmar

Kvinna som söker stöd hos en vän

Det är viktigt att du har ett starkt och stöttande nätverk av vänner eller familjemedlemmar att förlita dig på. Dessa personer kan nämligen ge dig stöd och uppmuntran samt ge dig praktiska råd i denna svåra tid i livet. Var inte rädd för att söka stöd hos personer i din närhet när du behöver dem. För hur kommer man över någon om man inte kan söka stöd hos sina nära och kära?!

Det kan vara väldigt nyttigt för dig att vara öppen och sårbar inför dina vänner och familjemedlemmar. Genom att våga prata om dina tankar och känslor kan du också få nya perspektiv på dessa från andra. På så vis kan du få en bättre förståelse för såväl situationen som sådan som för dina känslor.

Oavsett hur du väljer att gå tillväga är det viktigt att ha ett aktivt socialt umgänge under denna tid. Detta för att du ska kunna komma över personen och släppa taget om denne. Umgås med dina vänner och dina familjemedlemmar samt delta i sociala aktiviteter som gör dig lycklig. På så vis kan du släppa tankarna på den person som du försöker glömma. Dessutom kan de personer som du omger dig med ge dig stöd och hjälpa dig genom den svåra tiden.

Steg 5: Ta hand om dig själv

Kvinna som sitter på en kulle och mediterar

Det är viktigt att du tar hand om såväl din fysiska hälsa som din psykiska hälsa medan du försöker komma över personen. Genom att ta väl hand om dig själv kommer du dels må bättre och även ha en bättre känslomässig grund att stå på.

Genom att fortsätta leva ett hälsosamt liv kan du påverka ditt välbefinnande i positiv bemärkelse. Se till att motionera regelbundet för att utsöndra endorfiner som får dig att må bättre. Säkerställ också att du får tillräckligt mycket sömn och att du äter en balanserad kost. På så vis kan du även må bra mentalt samtidigt som du förser din kropp med näringsrikt bränsle. Resultatet blir att du får mer energi, har lättare för att fokusera och är bättre rustad att möta de utmaningar som du står inför.

Det är också viktigt att du försöker ägna dig åt mindfulness, meditation och avslappning varje dag. Detta för att du enklare ska kunna hålla ner din stressnivå och hantera dina negativa känslor. Djupandning och andra andningsövningar kan också hjälpa dig att förbli jordad och fokuserad.

Steg 6: Ägna dig åt dina intressen och hobbyer

Kvinna som målar en tavla

Genom att ägna dig åt dina intressen och hobbyer kan du skaffa dig en identitet och ett syfte utanför relationen eller de obesvarade känslorna. Därför kan det vara en bra idé att återupptäcka de aktiviteter som du ägnade dig åt tidigare eller att utforska nya hobbyer.

Att prova på nya aktiviteter kan också vara ett bra sätt att komma ur den negativa spiralen och få ett nytt perspektiv på livet. Överväg därför att gå med i en förening, gå en kurs eller volontärarbeta. Dessa erfarenheter kan också hjälpa dig att komma i kontakt med nya människor.

Steg 7: Reflektera kring förhållandet

Kvinna som sitter på en klippa och reflekterar

Nästa steg i att komma över någon är att reflektera kring förhållandet eller de obesvarade känslorna. Genom att ta dig tid att göra detta kan du få värdefulla insikter och dra lärdomar som du kan ha nytta av i framtiden. Fundera kring såväl de positiva som de negativa aspekterna och vad du kan lära dig av det som har varit. Denna reflektion kan hjälpa dig att växa och att i framtiden undvika att begå samma misstag igen.

I samband med att du reflekterar kring förhållandet bör du också vara uppmärksam på eventuella röda flaggor eller osunda mönster. Kanske var du i ett destruktivt förhållande som plötsligt har tagit slut, eller så kanske du har blivit utsatt för gaslighting av din partner? Reflektera kring vad sm hände och varför det tog slut. På så vis kan du dra lärdom av detta och känna igen mönstren om de uppenbarar sig igen senare i livet.

Det är även viktigt att du tar ansvar för din egen roll i relationen och uppbrottet. Se till dina såväl positiva som negativa bidrag till förhållandet. Tänk dock på att inte beskylla dig själv utan att enbart försöka förstå en förståelse för dina handlingar och beteenden. Detta för att du ska kunna förbättra dig själv och bygga sundare relationer längre fram.

Steg 8: Försök att vara tacksam och positiv

Optimistisk kvinna som sträcker armarna i skyn

När du försöker komma över någon är det viktigt att du fokuserar på de positiva aspekterna i ditt liv. Fokusera på dina prestationer och styrkor samt omge dig med stöttande personer. Genom att göra detta kan du må bättre, bli mer motiverad och få en mer optimistisk syn på livet.

Det har visat sig att det är viktigt att utöva tacksamhet i vardagen för att må bra. Jag har tagit fram en lista över 85 saker att vara tacksam över i livet som du kan låta dig inspireras av. Om du väljer att använda dig av denna teknik kan du öka dina möjligheter att tänka positivt och läka din hjärtesorg.

Steg 9: Ha personliga mål och ambitioner

Ambitiös kvinna

Genom att ha personliga mål och ambitioner i livet kan du stakat ut vägen framåt. Målen och ambitionerna kan också ge dig ett syfte som motiverar och driver dig. Därför är det viktigt att du sätter såväl kortsiktiga som mer långsiktiga mål att sträva efter. Målen bör ligga i linje med dina värderingar, intressen och ambitioner. De kan med fördel ha att göra med din karriär, personlig utveckling, din hälsa eller dina hobbyer.

Efter att du har satt mål bör du också jobba aktivt för att försöka nå dem. Genom att sträva efter dina personliga och yrkesmässiga mål och ambitioner kan du ta kontrollen över ditt liv. Denna strävan kan också hjälpa dig att bygga upp din självkänsla på ett effektivt sätt.

Steg 10: Var öppen för nya förhållanden

Ett par som sitter på en bänk

Det sista steget i processen att komma över någon är att vara öppen för nya förhållanden. Det är viktigt att du vågar vara sårbar och lita på andra människor. Detta för att du ska kunna skapa meningsfulla relationer till andra. Därför bör du vara medveten om att dina tidigare erfarenheter inte styr din framtid och att du kan finna kärleken och glädjen igen.

Med detta sagt kan det kanske ta tid att hitta ett nytt förhållande. Var tålmodig och se optimistiskt på framtiden. Var inte heller alltför snabb med att gå fort fram i relationer på grund av att du är rädd för att vara ensam. När tiden är inne kommer du hitta någon som kompletterar dig väl och som delar dina värderingar.

Vanliga frågor om hur man kommer över någon

Hur kommer man över någon som man älskar?

När du vill komma över någon behöver du acceptera uppbrottet och gå vidare. Ge dig själv tid och utrymme samt omfamna dina känslor för att påbörja processen. Ta sedan hand om dig själv och din hälsa samt ägna dig åt dina intressen och hobbyer.

Hur lång tid tar det att komma över en person?

Det finns inget enhälligt svar på hur lång tid det tar att komma över någon. Tiden varierar utifrån din personlighet, omständigheterna kring uppbrottet samt hur långvarigt och djupt förhållandet var. I vissa fall tar det några veckor eller månader men ibland tar det längre tid.

Avslutande tankar om hur man kommer över någon

Många frågar sig hur man kommer över någon. Det är viktigt att komma ihåg att denna resa är högst individuell och därför kan se annorlunda ut för olika personer. Alldeles oavsett hur vägen framåt ser ut kan resan också ta tid samt kräva tålamod och förståelse. Förhoppningsvis har du dock nytta av de 10 steg i processen som jag berättar om i denna artikel.

Läs mer