Hem » Hur vet man om man har en bästa vän?
Man som undrar hur man vet om man har en bästa vän eller inte

Hur vet man om man har en bästa vän?

Det spelar ingen roll om du har ett romantiskt förhållande med någon – du bör ändå komplettera detta med platoniska vänskapsrelationer med personer som du bryr dig om. Dessa vänskaper kan vara antingen ytligare eller djupare beroende på hur nära ni står varandra. Så hur vet man om man har en bästa vän?

Det finns flera egenskaper som kännetecknar en god vän. Din bästa vän finns alltid där för dig, oavsett vad. Han eller hon är snäll och respekterar dig samt dömer eller sårar inte dig. Vännen berättar också sanningen för dig, även när den svider.

Det finns även ytterligare egenskaper som skvallrar om att du och din vän står varandra nära. Till exempel är ni lojala mot varandra och skrattar gärna tillsammans. Dessutom gillar du att umgås med personen och känner att den ger dig energi snarare än tar din energi.

Läs vidare för att få mer information om sunda och meningsfulla vänskaper samt hur man vet om man har en bästa vän eller inte!

Sunda och meningsfulla vänskaper fyller en viktig funktion i ditt liv

Oavsett om du är i ett romantiskt förhållande eller ej är det viktigt att du även har meningsfulla vänskaper i ditt liv. Vänner kan skänka dig glädje i goda tider och stötta dig i tuffare tider. Allt som oftast är vänskapsrelationer mer konstanta och stabila än vad ett romantiskt förhållande är, åtminstone tills du hittar den rätte.

Men även om vänskaper fyller en viktig funktion i livet och skänker dig glädje är inte alla vänskapsrelationer sunda och bra för dig. På samma sätt som du kan ha ett osunt och destruktivt romantiskt förhållande finns det även vänskaper som är mer eller mindre dysfunktionella. I dessa får du inte den kärlek eller det stöd som du behöver eller förtjänar. Istället dräneras du på energi och blir istället otrygg samt får en försämrad självkänsla. Denna typ av vänskaper och relationer bör du försöka undvika och istället prioritera dina meningsfulla och givande sådana.

Jag har skrivit en separat artikel om hur du kan identifiera och undvika din energitjuv till vän. Läs gärna den för att få handfasta tips kring det eller fortsätt att läsa för att få reda på hur man vet om man har en bästa vän!

Två kvinnor som är bästa vänner och som sitter på en trottoar framför en vägg med graffiti

Hur vet man om man har en bästa vän?

Nedan berättar jag huruvida man verkligen måste ha en bästa vän eller inte. Jag rekommenderar att du även läser styckena om det för att få en ökad förståelse om det här med nära vänskapsrelationer och epitet. Men innan vi går in på det ska jag först räta ut dina frågetecken kring hur man vet om man har en bästa vän.

Det finns flera tecken som kan avslöja att en viss vän är din bästis, såsom att han eller hon:

1. Finns där när du behöver en vän

En av de stora skillnaderna mellan en nära vän och andra vänner är huruvida de finns där för dig när du behöver dem. Sanna vänner kommer kliva fram när det gäller, trösta dig när du är ledsen och hjälpa dig genom tuffare tider. Hur det yttrar sig att en vän finns där för dig kan variera från fall till fall. Men om du verkligen tänker efter kan du förmodligen ganska enkelt identifiera vilka av dina vänner som stämmer in på denna beskrivning.

2. Tar sig tid för dig

Du bör aldrig behöva slåss för att få ta del av din väns tid. Din bästa vän kommer att ta sig tid för dig och prioritera att umgås med dig framför andra saker här i livet som är mindre betydelsefulla. Samtidigt bör du vara medveten om att ingen alltid kan prioritera dig hela tiden. Däremot anstränger sig riktiga vänner för att kunna träffas och umgås med varandra.

Undrar du hur ofta man ska träffa sina vänner? Läs den länkade artikeln för att få svaret!

3. Ger dig energi snarare än tar din energi

Som jag redan har nämnt är det viktigt att du bygger sunda och meningsfulla vänskaper. Dina vänner bör vara ett glädjeämne här i livet och ge dig energi snarare än dränera dig på energi. Så om du känner att en person tar din energi är denne sannolikt inte din bästa vän. Umgås istället med personer vars umgänge du verkligen trivs i och som ger dig energi.

4. Är att lita på

När vi pratar om hur man vet om man har en bästa vän eller inte är pålitlighet en viktig egenskap att hålla utkik efter. En sann och nära vän är nämligen en person som du kan lita på. Du vet att de inte kommer ställa in sina planer med dig utan anledning. Dessutom kan du lita på att de ställer upp för dig när du behöver det. Detta gör de eftersom de prioriterar dig och tar sig tid för dig.

5. Håller sina löften

På samma sätt som det är viktigt att din bästa vän är att lita på bör personen ifråga också vara duktig på att hålla sina löften. Det är nämligen viktigt att kunna lova saker, oavsett om det handlar om att ta en lunch i veckan eller ett större löfte. Riktiga vänner vet också att det är viktigt att faktiskt hålla sina löften. Därför gör de vad de kan för att inte behöva bryta sina löften till dig.

Händerna tillhörande två vänner som avger ett löfte till varandra

6. Berättar sanningen för dig även om den svider

Du vet att någon är din bästa vän om personen ifråga berättar sanningen för dig även om den svider. Du har förmodligen själv varit i en situation där det var enklare att bara dra en vit lögn än att berätta hela sanningen. Ibland kan det helt enkelt vara enklare att ljuga, inte minst om du genom att göra detta kan rädda någon annan. Men det är viktigt att du omger dig med vänner som faktiskt är ärliga mot dig och berättar sanningen för dig även om du kanske inte gillar den.

7. Förstår dig på ett djupare sätt

En viktig faktor som särskiljer en bästa vän från andra vänner är att personen förstår dig på ett djupare sätt. Du behöver inte alltid förklara allt för personen ifråga utan han eller hon fattar helt enkelt galoppen. Riktiga vänner förstår hur du tänker, varför du agerar som du gör och vad du prioriterar här i livet. De vet hur du kommer reagera på vissa situationer och hur de kan gaska upp dig när du är nedstämd.

8. Lägger märke till de små sakerna

En sann vän kommer lägga märke även till de mindre sakerna. Det kan till exempel röra sig om att du har en ny frisyr eller att du har köpt ett par nya skor. Dessa är bara två exempel på de små detaljer som din bästis kan upptäcka och kommentera (förhoppningsvis på ett positivt sätt). Det handlar dock om så mycket mer än enbart komplimanger – andemeningen är att din bästa vän lägger märke till dig och att du blir sedd i er vänskap. Detta är ett gott tecken på att vännen bryr sig om dig.

9. Är intresserad av dig och ditt liv

Riktiga vänner är personer som är intresserade av dig och anstränger sig för att följa med i vad som händer i ditt liv. Därför kan du känna dig villig att berätta om såväl bättre som sämre händelser och upplevelser för dem. De håller koll på hur det går för dig och tar gärna vid där ni senast slutade prata om saker och ting.

Vissa av tecknen på att någon är intresserad av dig i en romantisk eller sexuell kontext kan även stämma in på vänskapsrelationer. Kika därför igenom den länkade artikeln där jag går igenom vilka dessa tecken är för mer information!

10. Alltid stöttar dig

Det är svårt att våga prova nya saker här i livet, särskilt om du inte har en bästa vän som hejar på dig. Riktiga vänner stöttar dig dock alltid och står på din sida oavsett om du lyckas eller misslyckas med något. De förstår vikten av att våga testa sina gränser och pressa sig. Om du har vänner som är väldigt kritiska eller gör dig till åtlöje bör du överväga att omvärdera dina relationer till dessa personer.

En grupp med bästa vänner som visar med en handgest att de alltid stöttar varandra

11. Applåderar din framgång

Ett typiskt kännetecken för en bästa vän är att denne applåderar din framgång. Dina vänner bör alltid stötta dig i vått och torrt samt finnas på din sida i såväl tider av medgång som i motgång. De personer som applåderar och hyllar din framgång på ett genuint sätt kan du sannolikt betrakta som nära vänner. Samtidigt bör du vara uppmärksam på de personer som låtsas vara din vän men i själva verket inte vill se dig lyckas här i livet – dessa är inte dina verkliga vänner.

12. Klarar sig bra på egen hand

Det är viktigt att dina vänner finns där för dig när du behöver dem och vice versa. Detta är en viktig del i en sann vänskap. Samtidigt är det också viktigt att din bästa vän faktiskt klarar sig bra på egen hand och inte är alltför beroende av dig. Dina vänner bör inte tynga ner dig och vara en börda för dig. De respekterar dina gränser och förstår att du har egna saker att ta itu med som inte berör dem.

13. Låter dig berätta saker i förtroende

Ett tecken som hjälper dig att veta om någon är din bästa vän är att du kan berätta saker i förtroende för personen. Du kan känna dig trygg med att han eller hon kommer bevara dina hemligheter och inte sprida dessa vidare. Därmed kan du dela med dig av allt från intima tankar och stora hemligheter till skvaller om andra utan att behöva tänka dig för.

14. Accepterar dig för den du är

Du behöver inte vara lika självmedveten kring en bästa vän som kring andra vänner eller personer. Personen ifråga accepterar dig för den du är och dömer inte dig på något sätt. Dina riktiga vänner gillar dig och respekterar dig, trots dina brister och egenheter. Därför kan du vara dig själv när du umgås med dem.

Måste man ha en bästa vän?

Hittills har denna artikel endast handlat om hur man vet om man har en bästa vän. Därmed kanske du tänker att jag förutsätter att alla har en sådan, vilket jag faktiskt inte gör. Läs vidare så ska jag utveckla mitt resonemang!

Om du har en person i ditt liv som du är beredd att sätta detta epitet på vet du förmodligen att det finns såväl fördelar som nackdelar med att ha en sådan. Samtidigt kan du undra huruvida det faktiskt är normalt att vara utan, om du istället är på jakt efter en bästis. Så måste man ha en bästa vän? Och är det konstigt att inte ha det?

Nej, man måste inte ha en bästa vän och det är inte konstigt att inte ha det. Faktum är att det till och med har forskats på detta och i en brittisk studie fann man att en av tio personer inte har några nära vänner överhuvudtaget. Det är faktiskt fullt normalt och helt okej att inte ha en bästa vän.

Du kan till exempel ha flera nära vänner som ger dig kärlek och stöttning utan att du kallar någon av dessa för din bästis. Istället för att ha en enskild vän som du i princip gör allt tillsammans med kan du lika gärna ha flera olika vänner som fyller olika funktioner i ditt liv. Kanske har du vissa vänner som du hellre går ut med och andra som är bättre samtalspartners än de övriga? Samtidigt kan det finnas ytterligare vänner i ditt liv som du istället kan lite mer på när det faktiskt gäller.

Två kvinnor som är bästa vänner och sitter på en strand tillsammans i solnedgången

Huruvida man måste ha en bästa vän eller ej beror på personlig preferens

Huruvida man måste ha en bästa vän eller inte handlar till syvende och sist om din personliga preferens. Dessutom kan en hel del tur (eller snarare slump) vara inblandat i ekvationen. Till exempel kan du är öppen för att välkomna en bästis in i ditt liv, men om du helt enkelt inte har hittat en sådan kan du inte tvinga någon att ta denna plats i din sociala krets.

Dessutom är det viktigt att påpeka att du aldrig bör forcera eller påskynda en vänskap på något sätt. Vissa personer kan du fortare knyta an till än andra, och vissa vänner kan du umgås med en längre tid utan att ni för den skull kommer varandra särskilt nära. I slutändan är det också viktigt att du fokuserar på att bygga samt behålla sunda och bra vänskapsrelationer som ger dig energi. Hur du väljer att kategorisera dessa och vilka epitet du föredrar att klistra på dina vänner spelar faktiskt mindre roll när det kommer till kritan.

Läs även min artikel om varför det är så svårt att behålla vänner för mer information om utmaningarna med att göra detta. Se även artikel om hur du kan vårda vänskapsrelationer för att få reda på hur du kan bygga långsiktiga och varaktiga vänskapsrelationer!

Vanliga frågor om hur man vet att man har en bästa vän

Hur vet man om man har en bästa vän?

Det finns vissa tecken som kan avslöja att du har en bästa vän. Har du en vän som alltid finns där för dig och ställer upp när du behöver den? Gillar ni att umgås med varandra och har mycket roligt ihop? Då kan detta vara den bästa vännen i ditt liv.

Vad är en riktig bästa vän?

En sann vän är någon som står upp för dig. När andra försöker skada eller såra dig gör vännen allt för att skydda dig. Han eller hon vill dig inget illa utan är alltid redo att försvara dig. Vännen hjälper dig också gärna utan att få något i utbyte.

Måste man ha en bästa vän?

Nej, det är helt okej och fullt normalt att inte ha en bästa vän. Du kan ha flera nära vänner som stöttar och älskar dig utan att någon av dem är den allra bästa vännen i ditt liv. Vänskaper kan se olika ut och allt är okej så länge som det är sunt.

Läs mer