Hem » Kärleksbombning är ett sätt att manipulera dig
Kärleksbombning

Kärleksbombning är ett sätt att manipulera dig

Undrar du vad kärleksbombning är och vilka tecken du bör vara uppmärksam på? I denna artikel belyser jag detta fenomen och förklarar varför det sällan är något positivt. Läs vidare för att få lära dig allt du behöver känna till!

Kärleksbombning skiljer sig åt från vanlig, sund uppvaktning

När du först träffar en ny person är det lätt hänt att du sugs med i en virvelström av spänning och glädje. Detta gäller både om det rör sig om en kärleksrelation eller en vänskapsrelation. Många narcissister och andra personer är nämligen väldigt karismatiska och därmed lätta att tycka om. När du dessutom blir överöst av uppmärksamhet, beundran och ömhet i början av relationen är det lätt att svepas med av bara farten. Det är egentligen inget konstigt med detta.

Men kärleksbombning (love bombing) är dock någonting helt annat. Detta är istället ett sätt manipulera andra genom att överösa personer med kärleksfulla ord, beteenden och handlingar. Denna strategi används ofta av narcissister för att vinna ditt förtroende och din tillgivenhet i syfte att nå de egna målen. Du kan läsa mer om detta i studien Love-bombing: a narcissistic approach to relationship formation.

Vanliga tecken på kärleksbombning att se upp för

Läs vidare för att få lära dig mer om de klassiska tecknen på kärleksbombning! Om du känner igen vissa av dessa behöver det förvisso inte nödvändigtvis att din partner eller vän är illasinnad. Men du bör dock lyssna på din magkänsla om du känner att personen ifråga verkar lite för bra för att vara sann.

Personen överöser dig med presenter

Ett klassiskt varningstecken på att du blir utsatt för kärleksbombning är att personen överöser dig med fina presenter och gåvor. Det kan till exempel handla om olämpliga gåvor som står utom proportion till vad som kan anses vara rimligt. Exempelvis kan du få ett dussin blombuketter skickade till din arbetsplats istället för bara en sådan. Eller så kanske du får dyra flygbiljetter till något resmål trots att ni aldrig har pratat om att resa dit. Dessutom är inte personen beredd att acceptera ett ”nej” från din sida.

Detta kan förvisso verka trevligt och ganska harmlöst. Men själva syftet med kärleksbombningen är att manipulera dig och få dig att tro att du är skyldig personen något. Därför använder sig ofta narcissister av denna strategi för att dra till sig sitt offer och skaffa sig kontroll över offret.

Det kan vara svårt att vara uppmärksam på att du blir utsatt för kärleksbombning. Ett av 7 tecken på att du är kär är nämligen att allt känns nytt och spännande. Dessutom tenderar du att fokusera mer på din partners positiva sidor i början av din förälskelse. Men det är alltså viktigt att du försöker hålla utkik efter denna varningsflagga i en relation.

Personen bombarderar dig med textmeddelanden och telefonsamtal

Blir du fullkomligen bombarderad med telefonsamtal, sms och meddelanden på sociala medier nästan dygnet runt? I sådana fall bör du haja till. Det är förvisso fullt normalt att ha en ganska intensiv kontakt i början när ni just har börjat dejtat eller då du har träfat en ny vän. Men du bör vara vaksam om kommunikationen är väldigt ensidig och blir allt mer överväldigande för dig.

Till exempel kan du försöka vara uppmärksam på huruvida personen ifråga börjar skicka meddelanden direkt på morgonen och sedan fortsätter göra detta nästan en gång i timmen.

Personen vill ha din odelade uppmärksamhet

Ett annat tecken på att du kan vara utsatt för kärleksbombning är om personen gärna vill ha din odelade uppmärksamhet. Han eller hon kan då blir irriterad eller arg när du fokuserar på något annat. Kanske blir personen grinig när du pratar i telefon med dina vänner eller vägrar gå hem när du säger att du vill bli lämnad ifred.

Om det rör sig om sann kärlek eller äkta vänskap kommer personen inte krävs din odelade uppmärksamhet samt all din tid och energi. Sunda relationer kännetecknas istället av en ömsesidig respekt för varandras gränser, tankar och åtaganden.

Kärleksbomb

Personen kan inte sluta ge dig komplimanger

Uppmärksamhet är någonting som vi alla törstar efter och vill ha i någon utsträckning. Men om du jämt och ständigt blir överöst med uppmärksamhet och beröm är det lätt hänt att du blir överväldigad. Så om en person uttrycker sin eviga kärlek till dig väldigt tidigt i ert förhållande är detta en varningssignal som du bör lyssna på. Detsamma gäller också om du just har träffat en vän som fullkomligen överöser dig med komplimanger och fina ord.

Några exempel på fraser som du kan vilja se upp för är:

  • ”Du är den enda personen jag vill umgås med.”
  • ”Jag har aldrig träffat någon som är så perfekt som du.”

Ryckta ur sitt sammanhang behöver inte nödvändigtvis dessa kärleksförklaringar vara skadliga. Men när man ser dem i ett större perspektiv kan de vara en del av ett manipulativt och skadligt beteende. Dessutom bör du ifrågasätta huruvida personen verkligen menar vad den säger.

Personen försöker övertyga dig om att ni är själsfränder

Ett annat möjligt tecken på kärleksbombning är om personen försöker övertyga dig om att ni är själsfränder. Kanske säger personen saker som att denne har drömt om att ni är som skapta för varandra och menade att hägna ihop. Detta kan i sådana fall vara ett sätt att manipulera dig. Du bör framför allt dra öronen åt dig om de saker som personen säger låter som tagna direkt ur en film.

Några exempel på de fraser som personen kan säga är:

  • ”Vi är själsfränder.”
  • ”Du förstår mig bättre än någon annan.”
  • ”Ödet sammanförde oss.”

Personen och dennes kärleksbombning är väldigt krävande

Ytterligare ett tecken på kärleksbombning är att du upplever personen som väldigt krävande. Det spelar helt enkelt ingen roll hur mycket tid du ägnar åt personen, det tycks aldrig riktigt räcka. En toxisk person kommer få dig att känna dig skuldsatt och tvungen att ställa upp dag som natt.

Därför bör du fråga dig huruvida:

  • Du känner dig tvungen att svara på alla meddelanden eftersom du har fått en dyr present.
  • Du lämnar dina vänner i sticket för att personen ifråga inte står ut med att vara ensam.

Personen gör så att du känner dig lite illa till mods

När du utsätts för kärleksbombning är det lätt hänt att du känner dig lite illa till mods. Till en början kan det hela kännas väldigt trevligt och häftigt, men till slut vet du varken ut eller in.

Om du känner att någonting inte riktigt står rätt till och du kanske är lite ångestfylld bör du haja till. Det är viktigt att du vågar lita på din magkänsla så du kan uppfatta att någon försöker svepa dig av fötterna genom att kärleksbomba dig.

Hjärtan som sticker ut ur en handgranat

Personen blir arg när du försöker sätta gränser

Ett tecken på att du är utsatt för kärleksbombning är att personen blir arg när du försöker sätta gränser. Ponera till exempel att du säger åt personen att ta det lite lugnt med saker och ting. Då kanske denne fortsätter att försöka manipulera dig för att få vad den vill. Hade personen verkligen brytt sig om dig på riktigt att den istället respekterat din önskan och tagit ett steg tillbaka.

De personer som ägnar sig åt att kärleksbomba andra blir ofta upprörda när du sätter gränser gentemot dem. Detta gäller inte minst om du gör dig lite mer otillgänglig eller om du visar att du inte accepterar deras kärleksförklaringar. En kärleksbombning är helt enkelt en kraftig virvelvind av uppmärksamhet och personen förväntar sig att du ska acceptera alltihop.

Personen är så intensiv att du blir överväldigad

En person som ägnar sig åt kärleksbombning kommer inte tagga ner och stänga av sin charm. Istället kommer denne vara riktigt i gasen när ni umgås med varandra. Personen är så pass intensiv att du blir överväldigad av intensiteten. Du vet aldrig vad som kan hända från ett ögonblick till ett annat. Dessutom känner du dig tvungen att träffa personen i princip dygnet runt.

Även sund och riktig kärlek har sina toppar och dalar. Däremot är det viktigt att man visar varandra respekt och inte är för intensiva och på. Därför bör du istället välja en partner (eller vän) som är lite mer tålmodig, försiktig och vänlig.

Vanliga frågor om kärleksbombning

Vad är kärleksbombning?

Kärleksbombning är ett sätt att försöka påverka en person genom att visa prov på sin uppmärksamhet och tillgivenhet. Detta kan ske på flera olika sätt och görs ofta för att manipulera andra. Kärleksbombningen kan vara en del av ett kränkande mönster.

Avslutande tankar om kärleksbombning

När du befinner dig i ett inledande skede av en kärleksrelation eller vänskapsrelation bör du lyssna på din magkänsla. Kanske känner du att det hela går för fort fram och att du kan vara utsatt för kärleksbombning. Om så är fallet bör du haja till, för oavsett om det rör sig om kärlek eller vänskap bör denna vara långsiktig snarare än forcerad och påskyndad.

Om detta händer jämt och ständigt bör du också försöka utvärdera det hela lite mer ingående. Kanske dras du till narcissister och andra personer som bara erbjuder dig destruktiva förhållanden? I sådana fall bör du blicka inåt och se vad du kan göra för att sluta bjuda in sådana personer i ditt liv.

Läs mer