Hem » När är det dags att avsluta en vänskap?
Bild som illustrerar när det är dags att avsluta en vänskap

När är det dags att avsluta en vänskap?

Vid någon tidpunkt i livet kan du känna att du själv och en vän glider isär varandra. Detta kan bero på någon av många olika anledningar. Men hur vet man då när det är dags att avsluta en vänskap?

Om du mår dåligt av vänskapen kan det vara en bra idé att avsluta den. Detta gäller oavsett om den skadar dig rent fysiskt eller snarare psykiskt. Det räcker faktiskt att din vän tar din energi istället för att vara en positiv kraft i ditt liv.

Det gör ont att förlora en vän, särskilt om ni tidigare har varit bästa vänner. Dessutom kan du kanske dra dig för att kapa bandet eftersom det är svårt att behålla vänner och att hitta nya sådana. Men när det är dags att avsluta en vänskap känner du ofta på dig detta och då finns det tyvärr ingen återvändo.

Läs vidare för att få mer information om vilka tecken som indikerar att ett uppbrott vore det bästa. Lite längre ner i denna artikel berättar jag även vilka vänner man ska bryta med och hur du kan gå tillväga.

Så vet du när det är dags att avsluta en vänskap

Det kan finnas många olika skäl till att en vänskap blir osund. Men om vänskapen jämt och ständigt får dig att må dålig på något sätt bör du sannolikt omvärdera den. Så är bland annat fallet om du konstant känner dig ignorerad, nedvärderad eller att du inte respekteras av vännen ifråga.

I takt med att du förändras och formas till en ny och bättre människa kan du upptäcka att gamla vänskaper inte längre tjänar sitt syfte. Du och dina gamla vänner kan glida isär naturligt eller så kanske du plötsligt inser att ni har en osund vänskap. Om så är fallet kan det vara dags att gå vidare i livet.

Bild som illustrerar en person som avslutar en vänskap genom att bryta sig fri från sina kedjor

Så när ska man dumpa en vän egentligen? Några vanliga tecken på att det kan vara dags att avsluta en vänskap är att:

Du inte prioriteras

Det kan hända att du upptäcker att din vän faktiskt inte anstränger sig för att vara med dig. Kanske är vännen svår att nå eller så verkar den helt enkelt inte särskilt intresserad av dig. Ibland kan detta bero på någon tillfällig anledning, såsom om din vän just har fått en bebis och därför är mer upptagen än tidigare. Men om du sällan känner att du prioriteras av personen ifråga gör du bäst i att gå vidare. Detsamma bör du också göra om du får känslan att vännen inte tar sig tid för dig.

Er gemenskap är inte vad den en gång var

En vänskap fungerar som allra bäst då bägge vännerna vill ha samma typ av relation. Om du vill ha en djupare relation men din vän är mer intresserad av en ytlig sådan riskerar vänskapen att köra fast och inte ge dig särskilt mycket. När det är så kan det vara dags att avsluta er vänskap.

Du ger mycket mer än vad du får

Livet har sina toppar och dalar – ibland kan du därför behöva finnas där lite mer för din vän än vice versa. Men om du ständigt ger mycket mer än vad du får tillbaka av vännen råder det en obalans i vänskapen. Om du alltid finns där för din vän men du inte kan lita på att vännen anstränger sig lika mycket för dig kan du vilja avsluta er vänskap och gå vidare i livet.

Din vän är oärlig eller håller inne på information

En djup relation bygger på tillit, förtroende och ärlighet. Om du inte kan lita på att din vän är ärlig mot dig och berättar hela sanningen kommer er vänskap inte kunna frodas. Den riskerar istället att orsaka dig frustration och därför kan det vara en bra idé att säga upp bekantskapen.

Din vän är respektlös eller elak mot dig

En sund vänskap vilar på grundpelare såsom stöttning och bekräftelse. Om din vän inte respekterar dig och dina känslor innebär detta att vänskapen är osund. Skulle du känna att vänskapen ger dig ångest eller negativa känslor är detta ett tecken på att du bör avsluta den. Därför bör du undvika din energitjuv till vän om du har en sådan i din bekantskapskrets.

Du har inte lust att dela din framgång

Ett annat tecken på att det är dags att avsluta en vänskap är att du inte har lust att berätta allt för din vän. Till exempel kanske du inte känner att du vill dela med din framgång med personen och kunna fira tillsammans med den. Om du tvingas hålla inne goda nyheter för att inte såra vännens känslor är detta ett tydligt tecken på avundsjuka. Riktiga vänner vill att den andre är lycklig och framgångsrik snarare än blir avundsjuka på varandra.

Vilka vänner ska man bryta med?

Det finns två typer av människor i ditt liv: de som fyller dig med glädje och energi samt de som dränerar din energi och tömmer din själ på livsglädje. Detta bör du ha i åtanke när du funderar på vilka vänner man ska bryta med rent generellt.

Istället för att försöka skaffa så många vänner som du möjligtvis kan bör du därför fokusera lite mer på kvaliteten. Det är betydligt bättre att ha tre goda vänner än trehundra ytliga sådana eller energitjuvar. Du vill helt enkelt omge dig med personer som får dig att må bra och undvika dem som trycker ner dig eller håller tillbaka dig.

Bild som illustrerar de vänner som man ska bryta med

Några exempel på vänner som du bör bryta med är:

De som alltid klagar

Har du en vän som alltid klagar och aldrig är nöjd med livet? Personen ifråga kanske talar illa om sitt jobb, sin partner, vädret, trafiken och allt annat mellan himmel och jord. Han eller hon har ett inneboende behov av att klaga på allt och alla. Denna vän beskyller förmodligen också alla andra för sina egna misslyckanden och har väldigt svårt att se något positivt någonstans.

De som alltid är överdrivet dramatiska

Vissa personer hamnar alltid i händelsernas centrum på ett negativt sätt. Du har förmodligen en vän som alltid är överdrivet dramatisk och ofta involverad i konflikter eller kriser. Dramat hittar helt enkelt denna person vart än den går. Förmodligen vill personen ifråga hitta en publik att spela upp sin personlig såpopera för, gärna inför en åskådare som ger personen sin odelade uppmärksamhet. Risken är stor att du har att göra med en tvättäkta narcissist.

De som inte respekterar dina värderingar

Det är inte alltid som två vänner är helt överens och eniga om varandras värderingar och dylikt. Men om du har värderingar som har stor betydelse för dig är det viktigt att din vän respekterar dessa. Om så inte är fallet skickar nämligen vännen budskapet att han eller hon har rätt och att du har fel. Detta är en attityd som förr eller senare kommer orsaka slitningar i vänskapen och du lär inte vilja fördjupa din relation till personen ifråga.

De som alltid måste överträffa dig

Du har säkert (eller har haft) en vän som är väldigt tävlingsinriktad och som alltid måste överträffa dig. Han eller hon jämför sig konstant mot dig och vill gärna vara herre på täppan. Detta är inte ett tecken på en sund vänskap utan snarare ett typexempel på när det är dags att avsluta en vänskap.

De som aldrig växer upp

Någonstans mellan 25- och 35-årsåldern växer de flesta upp och mognar mentalt. Vi blir då vuxna på riktigt och har stora ansvar i livet såsom ett arbete att utföra, räkningar att betala och/eller barn att uppfostra. Men vissa personer tycks helt enkelt ha missat denna fas av mognande och tycks aldrig växa upp. Har du själv mognat men har en vän som alltid beter sig som en barnrumpa? Då kan du vilja ta dig en funderar på huruvida ni verkligen bör fortsätta vara vänner..

De som försöker hålla dig tillbaka

Riktiga vänner vill alltid varandras bästa oavsett vad. Men sedan finns det också de ”vännerna” som försöker hålla dig tillbaka för att du ska stanna kvar på deras låga nivå. De vill inte att du utvecklas och rör dig framåt i livet utan att du ska förbli den du alltid ha varit. Dessa personer är ofta rädda för att förlora dig och vill ogärna ge sig ut utanför sin egen bekvämlighetszon.

De som är bittra och har ett agg mot dig

Det finns få saker som är lika skadliga för en vänskap som en person som har ett agg gentemot den andra parten. Oavsett hur fantastisk en vänskap är kan konflikter och missförstånd uppstå. Men det handlar om att hantera dessa på ett vettigt sätt och låta dem förstöra allt. Om din vän alltid är bitter eller rent av har ett agg mot dig är det dock svårt att rädda vänskapen.

Läs vidare för att få reda på hur du kan gå tillväga när det är dags att avsluta en vänskap!

Så kan du avsluta en vänskap när det är dags att göra detta

När det är dags att avsluta en vänskap finns det flera olika möjliga tillvägagångssätt. Du kan till exempel välja att:

Alternativ 1: Låta vänskapen dö ut (den fega utvägen)

Vissa vänskaper dör helt enkelt ut med tiden utan att du aktivt behöver kväva dem. En vänskap dör ofta ganska sakta och till en början kan det vara svårt att upptäcka att detta håller på att ske. Men till exempel kan det börja med att någon av er börjar ställa in och avboka sådant som ni har planerat tillsammans. Detta kan leda till att ni slutar fråga varandra om ni ska hitta på saker ihop. Med tiden rinner det hela ut i sanden och vänskapen dör sakta men säkert.

Så om du försöker stämma träff med din vän men vännen bara ställer in och avbokar kan detta vara ett tecken på att vänskapen håller på att dö. Ofta blir spiken i kistan att du då slutar anstränga dig för att boka in någonting med din vän.

Alternativ 2: Prata ut (den respektfulla utvägen)

Det bästa är ofta att prata ut om saken och diskutera igenom den. När det är dags att avsluta en vänskap bör du gärna vara öppen med detta och ge din vän chansen att förstå varför du känner som du gör. På så vis kan vännen känna sig respekterad och sedan gå vidare med en förståelse om varför vänskapen fallerade.

Om ni har bråkat kan det kännas frestande att bara lämna vänskapen utan att vidta någon ytterligare åtgärd. Men det kan fortfarande vara värt att ha ett sista samtal om saken. Detta även om det kanske är svårt att prata om det som har hänt eller varför du inte längre känner att er vänskap fungerar.

Två personer som pratar ut

När det är dags att avsluta er vänskap bör du göra detta på rätt sätt

Oavsett hur du väljer att avsluta vänskapen när det är dags för detta bör du försöka göra detta med respekt. Din före detta vän har trots allt känslor och tankar som du bör respektera och ta hänsyn till. Detta gäller även om uppbrottet är ensidigt och att vännen inte ser på saken på samma sätt som du gör.

Du kan hantera detta känsliga ärende med respekt samtidigt som du är ärlig och bestämd. Berätta för personen varför du backar undan men leverera gärna beskedet på rätt sätt. Var mogen och respektfull eftersom din vän sannolikt inte ser det hela komma och kan bli sårad eller förvirrad av ditt beslut.

Ibland kan ni hitta tillbaka till varandra igen i ett senare skede

Det är faktiskt inte alltid som ett uppbrott från en vänskap är permanent. Ibland kan vänner likt ett kärlekspar hitta tillbaka till varandra i ett senare skede av livet. I takt med att vi växer upp, mognar, utvecklas och förändras kan vi se på saken ur ett annat perspektiv. Därför kanske er vänskap kan bli sund igen senare i livet.

Men inte sällan är uppbrottet permanent och detta bör du vara medveten om när du skrider till handling. Det viktiga är att du fortsätter vara öppen för sunda och givande vänskaper. Dessutom bör du anstränga dig för att försöka behålla dem som du redan har genom att vårda din vänskapsrelationer. Det är nämligen svårt att hitta nya vänner som vuxen.

Vanliga frågor om när det är dags att avsluta en vänskap

När är det dags att avsluta en vänskap?

Om din vän inte respekterar dina känslor är er vänskap osund. Om du känner dig negativ eller ångestfylld i er vänskap är detta ett tecken på att något inte står rätt till. Det kan vara dags att avsluta vänskapen om du känner att den tar din energi.

Vilka vänner ska man bryta med?

Några exempel på vänner som du bör bryta med är vännen som alltid klagar, är överdrivet dramatisk eller väldigt bitter. Du bör även överväga att avsluta vänskapen med personer som inte respekterar dina värderingar eller alltid försöker överträffa dig.

Läs mer