Hem » Narrens resa
Äventyrlig kvinna som symboliserar narrens resa

Narrens resa

Narrens resa är det stora äventyr som löper likt en röd tråd genom Stora arkanan. Äventyret börjar med en ungdomlig och naiv narr som sakta men säkert utvecklas under resans gång. Läs om äventyret och innebörden av de olika etapperna på resan!

Narrens resa

Narrens resa är alltså ett äventyr som symboliserar livets stora äventyr och den resa som vi alla gör. Du kan följa resan genom att lägga ut dina tarotkort i rätt följd och noggrant studera de olika korten och deras respektive bilder. Följ med så ska jag guida dig genom äventyret från start till mål!

Du kan även välja att utforska narrens resa tillsammans med mig och min medvärd Elin i podden med samma namn:

0. Narren påbörjar sin vandring

Början på narrens resa

Det finns goda skäl till att narren är det första kortet i Stora arkanan. Han är nämligen hjälten i denna viktiga del av tarotkortleken. Narren är en ganska vardaglig karaktär som vi alla kan känna igen oss i. I samband med narrens resa lägger han sig till med allt fler livsläxor och rör sig sakta men säkert fram mot världen, slutet på resan.

Man kan se det faktum att han är onumrerad som att han är en nolla. Narren är en oslipad diamant och hans liv är ett oskrivet blad. Det är på detta sätt vi alla ger oss ut på livets stora resa och steg för steg rör oss framåt i livet. Han bär en kappsäck och påminner om en kringvandrande luffare som saknar en tydlig plats i hierarkin. Han är en slags joker som kan överraska positivt om allt vill sig väl.

Hjälten i Stora arkanan är med andra ord ingen superhjälte eller övermänniska. Han kan istället liknas vid en lillebror, ett barn, en vekling, en utstött och en vilde. Han är en underdog som slår ur underläge och därför inte har någonting att förlora.

Tänker du ge dig in i tarotens spännande värld? Läs min guide till att köpa tarotkort för att gå från narren till nästa steg på resan!

1. Magikern

Magikern

Den första karaktär som vi stöter på under narrens resa är magikern. Han använder sitt stora intellekt för att avtäcka de andliga hemligheterna. Han söker aktivt efter kunskap och klarhet. Dessutom avbildas han med de fyra symboler som kännetecknar sviterna i Lilla arkanan.

Han utstrålar självsäkerhet, makt och intellekt. Men om det vill sig illa kan han istället komma att förknippas med storhetsvansinne eller kvacksalveri.

2. Översteprästinnan

Översterprästinnan

Nästa karaktär som vi kommer i kontakt med på resan är översteprästinnan. Hon kan på sätt och vis liknas vid den kvinnliga motsvarigheten till magikern. Detta då hon också representerar en mystisk väg mot andlighet snarare än en intellektuell sådan.

Hon är dock lite mer passiv och inåtriktad i sitt tillvägagångssätt. Med detta sagt är hon inte på något sätt underlägsen eller mindre effektiv än sin manliga motpart. Däremot kan hon ibland förknippas med negativa egenskaper såsom tvivel, obeslutsamhet och verklighetsflykt.

3. Kejsarinnan

Kejsarinnan

Kejsarinnan är en riktig naturkraft som står för överflöd, kreativitet och livet självt. Samtidigt kan hon dock även förknippas med den destruktiva kraften av en naturkatastrof.

Att kejsarinnan har denna plats i Stora arkanan är ingen slump. Hon kan nämligen ses som en mognad av den andliga kärlek som kännetecknar översteprästinnan. De negativa egenskaper som hon potentiellt sett kan förknippas med är nyckfullhet, motsägelsefullhet och en tillväxt som går överstyr.

4. Kejsaren

Kejsaren

Kejsaren är en slags fadersfigur som utstrålar auktoritet och ansvar. Ibland kan han vara lite arrogant och kritisk, men han är samtidigt disciplinär. Han är också medveten om det ansvar som vilar på hans axlar och har en aura av seriositet.

Men det finns också en baksida av myntet. Ibland kan han präglas av perfektionism, hårdhet, stränghet och envishet.

5. Översteprästen

Översteprästen

Översteprästen lär ut religiösa mysterier och är även det första kortet i detta äventyr att skvallra om underjorden. För även om tre av hans fingrar på högerhanden pekar uppåt mot den synliga världen är två fingrar böjda nedåt och symboliserar den dolda världen. Hjälten i narrens äventyr behöver resa genom bägge dessa världar – den synliga (medvetna) världen och den dolda (omedvetna världen) för att nå sin destination.

Översteprästen symboliserar en tro på det gudomliga och mäktiga upplevelser. Samtidigt kan han också framstå som lite skenhelig och hycklande.

6. De älskande

De älskande

När vår hjälte har insett att det faktiskt finns en annan värld bortom den som han först uppfattat ställs han inför ett beslut. Han behöver nu bestämma sig för huruvida han ska lämna hemmets trygga vrå för att påbörja sökandet efter den dolda världen. Han fattar beslutet med ett oskuldsfullt hjärta och med de bästa av intentioner.

Kortet de älskande föreställer ett kärleksfullt par. Detta beror på att kärleken är den ultimata drivkraften som får oss att vilja få tillstånd en förändring. Detta trots den religiösa lära som översteprästen just har lärt ut. Det är ofta kärleken som för första gången driver oss bort från vår familj och in i famnen hos vår partner. Men narrens resa slutar inte här utan han har fortfarande en lång väg att färdas.

Detta skede på resan kan förknippas med fjärilar i maggropen och en orädd beslutsamhet. Samtidigt förknippas kärleken även med en överdriven glädje och en brist på måttfullhet samt de risker som detta medför.

7. Vagnen

Vagnen

Kärleken har fått vår hjälte att bestämma sig för att lämna sitt hem och fortsätta narrens resa och det stora äventyret. Vi kommer då i kontakt med vagnen, ett kort som kännetecknas av de motsatser som drar åt olika håll. Framför sig har nämligen föraren av vagnen två sfinxer i motsatta färger. Likt yin och yang är saker och ting med andra ord varken svarta elelr vita. Istället kan du samtidigt som du är säker på att ha funnit sanningen vara säker på att så inte är fallet.

Kortet kännetecknas av optimism, en vilja att vara i rörelse och den roliga inledande fasen av en längre resa. Samtidigt kan vi också vara säkra på att verkligheten snart kommer ifatt oss. Därför symboliserar kortet även negativa aspekter såsom impulsivitet, arrogans och en brist på måttfullhet.

8. Styrka

Styrka

Styrka är ett kort där personen på kortet hanterar ett lejon och har evighetssymbolen ovanför sitt huvud. Precis som karaktären på kortet står du nu öga mot öga med din första verkliga prövning. Din inre styrka sätts nu på prov och dina svagheter och brister utgör ditt stora hot. Du behöver tämja besten inuti dig, acceptera din mörkare sida och välkomna din styrka. Värt att notera är dock att kvinnan på bilden tämjer lejonet, men inte med styrka, utan med en förståelse för djurets sanna natur.

Kortet handlar om att leva livet till fullo och med stor passion. Samtidigt måste du också visa dina klor och huggtänder när detta krävs. De möjliga fallgroparna här är stolthet, hårdhet och skoningslöshet.

9. Eremiten

Eremiten

Eremiten är det sista av de ensiffriga korten och symboliserar det sista stoppet på narrens resa i den ljusa världen. Härnäst är det dags att bege sig ner i den mörka underjorden för att där fortsätta äventyret. Därför är det nu hög tid att reflektera lite grann i ensamhet. Vi har färdats väldigt långt på resan, från den klippsats där den unga narren inledde sitt äventyr. Vi är nu framme vid den betydligt äldre och skäggprydde eremiten som har utrustat sig med en käpp och en ljuslykta inför fortsättningen.

Detta kort kan symbolisera klarhet, sinnesro och inre lugn samt att du hittar och upptäcker dig själv. Å andra sidan kan det lika gärna förknippas med känslan av att stå utanför samhället och vara en outsider samt besynnerlighet och desillusion.

10. Lyckans hjul

Lyckans hjul

Lyckans hjul är ett kort som ofta förknippas med något väldigt positivt när det dyker upp i tarotläggningar. Men när det kommer till narrens resa är faktiskt betydelsen lite annorlunda. Här kan kortet istället stå för ett slags motstånd och otrevliga men lärorika upplevelser i livet. Det kan även symbolisera en tro på ett förutbestämt och ett oundvikligt öde samt att du har missförstått syftet med ditt liv.

I sin bok The Tarot Handbook antyder nämligen Hajo Banzhaf att vårt livsverk inte går ut på att sträva efter vad man är bra på. Författaren till boken menar istället att det är hjältens svaghet som har tvingat honom att ge sig på narrens resa. Därför behöver vår hjälte stärkas för att kunna undvika att råka ut för samma typer av problem gång på gång. Han har kort och gott fortfarande mycket att lära och behöver därför fortsätta sitt äventyr.

11. Rättvisa

Rättvisa

Tarotkortlekens rättvisa symboliseras av en person med en vågskål i ena handen och ett svärd i den andra. Det är först nu som narrens resa börjar vika av från din verkliga världen. Vi står nu inför ett vägskäl där vår hjälte lämnar de gamla lagarna och reglerna bakom sig till förmån för de nya. Vi står på randen till en ny värld och det är viktigt att vi nu är redo att axla manteln, bli mer ansvarstagande och visa styrka.

Kortet symboliserar en rättvisa gentemot andra samt att man fattar smarta och bra beslut. Däremot kan det även representera fördomsfullhet, slughet och en övertro på oss själva.

12. Den hängde

Den hängde

Den hängde är ett kort som symboliserar en livskris av något slag. Kanske ifrågasätter du syftet med livet eller varför du ens har gett dig ut på narrens resa? Du har fastnat i ett slags hamsterhjul av vardagens måsten och svårigheter, och kan inget annat göra än att bara omkring inuti i hjulet. Hela upplevelsen av livet som sådant har hamnat uppochner och du behöver förändra ditt perspektiv för att anpassa dig till denna nya förutsättning. I annat fall kommer du bara fortsätta att hänga uppochner i väntan på bättre tider. I detta fall är det dock inte sådana som väntar runt hörnet utan snarare döden.

Känslan här är att ditt liv bara snurrar på som en repig gammal grammofonskiva. Du genomgår en slags medelålderskris och är din egen största fiende. Den möjliga fallgropen när ditt tålamod prövas är att du fastnar i en negativ spiral som du inte kan ta dig ur.

13. Döden

Döden

Döden är ett kort som många fruktar. Men ju tidigare du lär dig att acceptera denna rädsla och det oundvikliga som väntar dig desto bättre. Då slipper du nämligen ägna all din energi åt att försöka fly undan någonting som ingen levande varelse kan undkomma. Detta kan kännas som en stor uppoffring, men du klarar dig inte genom narrens resa utan att frigöra dig från den dödvikt som tynger ner dig.

Här är känslan att slutet har kommit och att du behöver lämna någonting efter dig. Samtidigt får du även en påtaglig känsla av dödsångest och att allting runt omkring dig håller på att kollapsa.

14. Måttfullhet

Måttfullhet

Mellan de olycksbådande korten döden och djävulen hittar vi den karaktär som går under namnet måttfullhet. Hon är din guide till underjorden och har alltid funnits där, men utan att du har sett eller hört henne. Hennes stora utmaning är att försöka hitta en bra kompromiss och medelväg mellan att vara fysiskt död och fastkedjad till djävulen på grund av sina laster. Detta är också nyckeln till att försöka ta sig ut ur underjorden vid liv.

Här släpas du motvilligt med och tvingas anpassa dig till de förutsättningar som råder. Den möjliga fallgropen är dock att du följer en falsk frälsare.

15. Djävulen

Djävulen

Djävulen representerar förstås den mörka sidan. Han har kedjat fast en kvinna och en man i underjorden. Om du tittar noga ser du att det är de älskande som här har hamnat i trubbel. Kedjorna sitter dock så pass löst runt deras halsar att de potentiellt sett skulle kunna försöka fly. Men de är kanske inte ens medvetna om att de faktiskt har fängslats samt av vad eller vem. Här kan de behöva döda för att rädda liv, ljuga för att framstå som ärliga eller gå emot sina allra mest innersta värden på något annat sätt.

Kortet ger en känsla av slaveri, beroende, fångenskap och svek. Risken är stor att det oturliga paret förslavas av den mörka siden och leds bort från den sanna stigen.

16. Tornet

Tornet

Tornet håller på att förstöras och symboliserar att den gamla världen rämnar. Förr eller senare kommer alla torn betecknar på ett eller annat sätt egots begränsningar och kluvna natur. Här kan vår hjälte få möjlighet att visa en sida av sig som ingen på förhand visste fanns. Det är också ett täcken på att du kan uppnå mer än vad du själv och andra tror. På narrens resa symboliserar inte tornets förstörelse slutet för världen som sådan utan snarare att vi behöver omvärdera vår syn på världen och på våra begränsningar. I själva verket kan vi resa oss ur askan och inse att detta bara är början på något större.

Den initiala känslan är dock att kaos och osäkerhet råder samt att stora, oväntade förändringar plötsligt sker. I värsta fall kan det också röra sig om en kollaps och ett nederlag.

17. Stjärnan

Stjärnan

Efter allt mörker som vi just har upplevt är det befriande att äntligen kunna se ljuset i slutet av tunneln igen. Nu blir allt gradvis betydligt bättre i takt med att vi först möter stjärnan och sedermera även månen och solen. De värsta delarna av narrens resa ligger nu bakom vår hjälte men vi är samtidigt inte i mål riktigt än. Stjärnan finns här för att vägleda honom till nästa etapp på resan.

Nu känner vi en stark framtidstro igen. Samtidigt finns det en risk för att vi glömmer att leva i nuet och istället fokuserar alltför mycket på framtiden.

18. Månen

Månen

Månen är ett kort som symboliserar ett märkligt och föränderligt landskap. Här kan vår hjälte lätt bli förvirrad och falla i någon av de fallgropar som finns dolda i landskapet. För även om hjälten har segrat måste han fortfarande ta sig ut från underjorden och tillbaka till den vanliga världen. Men underjorden är lurig och skulle enkelt kunna fängsla vår hjälte för alltid, precis som den gjorde med Persefone. De bägge hundarna kanske vaktar utgången till underjorden snarare än ingången till densamma?

Här är det lätt att känna en frustration, rädsla, ilska och att misströsta. Narrens resa är trots allt fylld med fallgropar som gör att vår hjälte riskerar att fokusera på annat än vägen framåt och förslavas av sin rädsla.

19. Solen

Solen

När solen uppenbarar sig lämnar vi äntligen underjorden bakom oss och fortsätter det äventyr som narrens resa ju är. Nu når vi äntligen den vanliga och ljusa världen igen. Om vår hjälte blickar tillbaka kan han inse vilka stora svårigheter han just har hanterat och klarat sig igenom. Samtidigt behöver han också finna acceptans för att hans egna, inre värld har förändrats väldigt mycket medan den yttre värden har förblivit oförändrad.

Nu är det lätt att känna sig sorglös och låta känslan av frihet ta över. Men är inte allt egentligen väldigt klyschigt?

20. Yttersta domen

Yttersta domen

Vi har fortfarande inte riktigt nått slutet på narrens resa utan ställs först inför yttersta domen. Detta är det slutgiltiga provet på vår hjältes värdighet och vi får nu veta om han är den verkliga hjälten eller bara en falsk sådan. Kanske har han lyckats komma mycket längre än vad han egentligen borde ha gjort? I sådana fall kommer hans bluff nu att synas varpå han kan skickas tillbaka till underjorden. Men å andra sidan symboliserar detta också slutet för den sanna hjälten, om han nu är en sådan.

Nu kan vi känna oss fria och rofyllda. Samtidigt är det viktigt att vi inte faller för frestelsen att fuska eller ta genvägar, likt ovärdiga hjältar.

21. Världen

Världen är slutet på narrens resa

Världen är i mångt och mycket raka motsatsen till den hängde. Vi har nu nått slutet på äventyret och klarat oss igenom den svåra krisen. Alla de olika motsatser som vi har kämpat med enas: ljuset och mörkret, det goda och det onda, det manliga och det kvinnliga samt beslutsamheten och obeslutsamheten. Världen är trots allt inte fri av motsägelser och motgångar men vi har äntligen lärt oss att acceptera och hantera dessa. Därmed har vi nu fått en frihet, hur tillfällig denna än må vara.

Vi känner nu glädje, stor tillfredsställelse och har äntligen hittat hem. Nu finns det faktiskt inte längre några fallgropar som lurar och hotar att sänka oss.

Vanliga frågor om narrens resa

Vad är narrens resa?

Narrens resa är kort och gott en metafor för din resa genom livet. Under din livstid går du igenom olika faser samt stöter på såväl medgångar som motgångar. På samma sätt kantas narrens äventyr i tarotkortleken av olika läxor om livet som kan läras.

Avslutande tankar om narrens resa

En viktig sak att ha i åtanke när det gäller narrens resa till upplysning är att allt har en viss ordning. Du måste förhålla dig till denna och kan hitta hoppa fram och tillbaka efter eget tycke. Du behöver sakta men säkert bygga upp dig själv för att utvecklas och bli den person som du är ämnad att bli. Dessutom bör du inte se större motgångar som något enkom negativt, för när uppoffringen är liten är även den belöning som väntar dig densamma.

Läs mer