Hem » Rosenkvarts – en rosa kristall som symboliserar kärlek
Person som håller en rosenkvarts i sin hand

Rosenkvarts – en rosa kristall som symboliserar kärlek

Rosenkvarts är en vacker, rosafärgad kristall som länge har förknippats med kärlek och emotionellt välbefinnande. Den helande kristallen har i många århundraden använts som en amulett för att attrahera kärlek. Dessutom kan den även användas för att hitta ett inre lugn. I denna artikel kommer jag belysa kristallens helande egenskaper. Läs vidare för att få reda på hur den kan gagna din kropp, ditt sinne och din själ!

Rosenkvarts tillhör enligt mig de 9 bästa kristallerna för empater. Klicka dig vidare till artikeln om du vill veta vilka de övriga åtta är!

Rosenkvarts är en symbol för skönhet och kärlek

Först och främst bör vi reda ut kristallens historia och symbolik. Det sägs att de forntida grekerna ansåg att rosenkvarts var en symbol för skönhet och kärlek. Denna association har vi än idag och jag har därför med den i min lista över bra kristaller för kärlek.

Egyptierna hävdade istället att den kunde förebygga åldrande. Dessutom tros kristallen i många äldre kulturer ha använts som ett redskap vid spådom samt för att hela. Till exempel ska såväl kineserna som den amerikanska ursprungsbefolkningen ha använt denna kristall för dessa syften.

När det kommer till kristallens fysiska egenskaper är rosenkvarts en typ av kvarts. Den får sin rosa färg utifrån att den innehåller små mängder av titan, järn och mangan. Denna kristall utvinns i flera olika delar av världen. Tre på länder där man kan utvinna den är Brasilien, Madagaskar och USA.

Kristallen har flera användbara helande egenskaper

Hur kan då denna kristall användas för ett hela oss människor, kanske du undrar? Svaret är att den har flera helande egenskaper som kan användas för olika syften:

 • Emotionellt helande. En av de mest välkända helande egenskaperna hos rosenkvarts är dess förmåga att främja ditt emotionella helande. Kristallen sägs kunna lindra känslor som ångest, stress och depression. Dessutom kan den ersätta dessa känslor med ett lugn och en rofylldhet. Kristallen sägs även kunna vara till hjälp när du vill läka emotionella sår eller förlåta någon för något.
 • Balanserar hjärtchakrat. Denna kristall har en rosa färg och vi människor formar ofta den till ett hjärta. Detta har dels att göra med att kristallen är en symbol för skönhet och kärlek. Men det har även att göra med att den tros vara särskilt gynnsamt för ditt hjärta. Den sägs bland annat kunna hjälpa till och balansera ditt hjärtchakra. Detta chakra förknippas med kärlek, medlidande och emotionellt välbefinnande. Vissa menar också att den kan bidra till att lindra vissa hjärtrelaterade besvär, såsom oregelbunden hjärtrytm och högt blodtryck.
 • Främja sunda relationer. En annan fördel med denna kristall är att den kan främja sunda relationer. Rosenkvarts gör detta genom att hjälpa dig att skapa och bibehålla relationer som är kärleksfulla och givande. Kristallen sägs också skapa känslor av förtroende, empati och förståelse. Därmed kan du med fördel använda den för att rädda ett förhållande eller för att finna kärleken.
 • Förbättrar din hy. Utöver sina andliga och emotionella fördelar har kristallen även ytterligare helande egenskaper. Denna kristall sägs nämligen vara bra för huden. Den kan nämligen lindra inflammation i huden, främja kollagenproduktionen och förbättra din hy.
Rosenkvarts

Så kan du använda denna kristall

Du kan använda denna kristall i ditt vardagliga liv på något av flera olika sätt. Ett populärt sätt att dra nytta av dess helande egenskaper är att bära en rosenkvarts som ett smycket. Du kan också dra nytta av dess helande egenskaper genom att bära runt på en kristall i din ficka. Alternativt kan du placera kristallen på ditt nattduksbord eller skrivbord för att skapa lugn och ro.

Ett annat sätt att använda denna kristall är i samband med meditation eller energihealing. Du kan exempelvis hålla kristallen i din hand medan du mediterar för att nyttja den. Eller så kan du placera den på olika delar av din kropp i samband när du ägnar dig åt energihealing.

Hur renar man en rosenkvarts?

Du bör rena din rosenkvarts ibland för att bevara dess energi. Genom att göra detta kan du även säkerställa att kristallens energi ligger i linje med dina intentioner. Du kan rena den på något av dessa sätt:

 • Vatten. Ett populärt sätt att rena en rosenkvarts är genom att skölja den i vatten. Rena kristallen under kallt rinnande vatten i några minuter. Se sedan till att torka den ordentligt med en handduk eller mjuk trasa.
 • Saltvatten. Ett annat sätt att rena kristallen är med hjälp av saltvatten. Fyll en skål med vatten och tillsätt en matsked havssalt. Placera sedan din kristall i skålen och låt den ligga i vattnet i några timmar. Efteråt sköljer du den i kallt vatten och torkar den sedan noggrant.
 • Rökelse. Du kan även rena din rosenkvarts med hjälp av rök från salvia eller någon annan ört. Tänd rökelsen och låt sedan röken omge kristallen i några minuter.
 • Månljus. Det är också möjligt att rena kristallen genom att låta den ligga i månljuset över natten. Detta kan du göra när det är fullmåne. Tänk på att placera kristallen på en plats där den inte riskerar att försvinna eller skadas.

Välj den metod för att rena rosenkvarts som passar dig bäst. Kom ihåg att sätta din intention med att rena kristallen innan du sätter igång.

Hur laddar man rosenkvarts?

Genom att ladda din rosenkvarts kan du aktivera dess energi. Det finns flera sätt att göra detta:

 • Solljus. Du kan ladda kristallen genom att placera den på en plats där den exponeras för direkt solljus. Låt den ligga på platsen i några timmars tid. Solens energi kommer då att aktivera kristallens energi och ladda den åt dig.
 • Månljus. Ett annat populärt sätt att ladda kristallen är att placera den i ljuset av en fullmåne. Låt den ligga på platsen över natten så är den laddad när du vaknar på morgonen. Månens energi kommer förstärka kristallens energi och göra den än mer kraftfull.
 • Jord. Du kan även ladda din rosenkvarts genom att begrava den i jord i några timmar. Alternativt kan du låta den ligga i marken över natten. Jordens energi kommer då att balansera och jorda kristallens energi.
 • Andra kristaller. Ett annat sätt att ladda denna kristall är att placera den ovanpå vissa andra kristaller. Två exempel på sådana är ametist och bergskristall. Låt den ligga där i några timmar för att ladda den med hjälp av den andra kristallen.

Välj det sätt att ladda kristallen som passar dig bäst. Tänk på att sätta din intention med att rena den innan du börjar.

Rosenkvarts som ligger bland vita stenar

Vanliga frågor om rosenkvarts

Vad är rosenkvarts bra för?

Rosenkvarts är en sten som symboliserar kärlek och den kan hela dig såväl emotionellt som fysiskt. Kristallen sägs kunna hjälpa till att öppna upp ditt hjärtchakra samt främja förlåtande och medlidande. Den har även en lugnande och rogivande effekt.

Varför dras jag till rosenkvarts?

Du kan känna dig dragen till rosenkvarts av flera olika skäl. Denna kristall har en ljusrosa och vacker färg som många gillar. Dessutom förknippas den med kärlek och medlidande. Andra lockas av dess lugnande energi och kristallens helande egenskaper.

Hur renar man rosenkvarts?

En rosenkvarts kan renas på flera olika sätt. Ett populärt sätt att rena kristallen är att placera den i saltvatten i några timmar eller att skölja den under rinnande vatten i några minuter. Du kan även ladda den i månljuset om det är fullmåne ute.

Hur laddar man rosenkvarts?

Du kan ladda en rosenkvarts med hjälp av månljus, solljus, jord eller andra kristaller. Ett populärt sätt att ladda denna kristall är genom att placera den ovanpå en ametist eller bergskristall i några timmar. Du kan även låta jorden ladda upp den.

Avslutande tankar om rosenkvarts

Sammanfattningsvis är rosenkvarts en vacker och kraftfull kristall. Den har många olika helande egenskaper som du kan ha nytta av i din vardag. Detta oavsett om du vill kunna främja ditt emotionella välbefinnande eller förbättra dina relationer. Kristallen kan även användas för att förbättra din fysiska hälsa eller för de andra syften som jag nämner i artikeln. Genom att använda dig av denna kristall till vardags kan du bli mer lugn och kärleksfull samt må bättre.

Läs mer