Hem » Tarotkort för nybörjare: Komplett guide till tarot
Fem tarotkort utlagda på ett vitt bord

Tarotkort för nybörjare: Komplett guide till tarot

Du har förmodligen sett tarotkort användas antingen i filmer eller i sociala medier. Men visste du att tarotkortleken från början användas som spelkort i 1400-talets Europa? Med tiden kom korten att få en annan, mer andlig innebörd. Idag har de alltså fått ett nytt uppsving i och med att allt fler personer har börjat intressera sig för andlighet.

Vad är tarotkort överhuvudtaget?

Allt som oftast används tarotkort av personer som vill försöka spå i kort. Utifrån vilka kort som dyker upp i samband med en tarotläsning kan man få värdefulla insikter i en situation och nya perspektiv på densamma. En tarotkortlek innehåller nämligen 78 kort som allesammans representerar en unik betydelse och energi. Genom att tolka de kort som visas kan tolkaren därför göra förutsägelser eller helt enkelt berätta en berättelse.

Däremot kan tarotkort användas så mycket mer än att enbart berätta berättelser eller försöka göra förutsägelser. Faktum är att korten har kunnat främja personers psykiska hälsa och utgöra ett komplement till terapi. De kan även användas som ett sätt att kittla kreativiteten i samband med dagboksskrivande, författande eller artikelskrivande. Kort och gott kan en tarotkortlek användas till i princip vad än du önskar.

Men vilka betydelse har de olika korten och hur ska man tolka de tarotkort som vändas upp på bordet? Läs vidare så berättar jag mer om hur tolkningen av dessa kort vanligtvis går till!

Känner du dig redan nu lockad av tarot? Genom att läsa min guide kan du köpa rätt tarotkort utifrån ditt behov! Du hittar även ett urval av tarotkort för nybörjare hos Tarotlandet.

Du kan även fördjupa dina kunskaper i tarot som nybörjare genom att lyssna på detta avsnitt av vår andliga podd, Narrens Resa:

Vilka tarotkort finns det?

Om du vill göra en tarotläsning kan du förvisso välja att uppsöka en person som ägnar sig åt att göra sådana. Men du kan även införskaffa en egen tarotlek och själv lära dig att tolka tarotkort. Oavsett vilket alternativ du väljer kan du få en bra känsla för korten och vilken plats de kan ha i ditt liv.

En vanlig fråga som många nybörjare ställer sig är hur många kort det finns i en tarotlek. Svaret är att det finns inte mindre än 78 kort. Därför kan tröskeln till att bekanta sig med alla dessa tarotkort kännas ganska hög till en början. Men i själva verket är leken uppdelad i två delar:

 • Stora arkanan med sina 22 välkända kort (däribland det fruktade kortet ”döden”)
 • Lilla arkanan som består av 56 kort fördelade på fyra sviter.

Varje enskilt kort har sin egen betydelse och energi. Dessutom kan innebörden av ett visst kort påverkas av den kombination av kort som läggs på bordet.

Tarotkortlek med olika tarotkort
En tarotkortlek består av 78 olika tarotkort.

Stora arkanan

De 22 kort som ingår i Stora arkanan är märkta med en siffra, från 0-21:

Klicka dig vidare för att läsa vad de olika korten betyder!

Vilken tarotlek ska man välja till att börja med?

Tarot handlar i mångt och mycket de symbolik som är djupt rotade i det mänskliga medvetandet. Det finns många olika tarotlekar att välja bland och allesammans har sin egna symbolik. Därför kanske du undrar vilken tarotlek man ska välja?

När du gör en tarotläsning använder du kortens symbolik för att skapa en berättelse utifrån detta. Därför är det viktigt att du väljer en tarotlek som tilltalar dig utifrån bilderna på korten o.s.v. Den allra vanligaste leken som många använder sig av är dock den som kallas Rider-Waite Tarot. Detta är för övrigt en snarlik tarotlek till den som jag fick i gåva av min fru och därmed själv använder (A.E. Waite Tarot). Det finns flera olika varianter av denna populära lek och du kan välja den som du själv gillar bäst.

Men det finns ett stort utbud av olika tarotkortlekar att välja bland. Ta dig därför tid att spana in utbudet och se vilka tarotkort som du känner talar till dig.

Sex tarotkort som hålls i en hand

Ställ gärna slutna frågor för att få bra svar

Du bär säkert på många olika frågor till tarot som du gärna skulle vilja få svar på. Det är väldigt vanligt att personer får upp intresset för tarot i samband med en osäker eller svår tid i livet. Om du använder korten på rätt sätt kan de vara ett användbart verktyg som ger dig perspektiv på saker och ting. Dessutom kan de hjälpa dig att staka ut en väg framåt.

Fundera därför på vad du vill få svar på innan du lägger dina tarotkort. Det bör helst vara slutna frågor snarare än alltför öppna sådana. Därför bör du försöka vara så specifik som du bara kan. På så vis får du som mest nytta av korten och de svar som dessa ger dig. Till exempel kan du välja att ställa som ”Hur kommer detta år bli för mig?” eller ”Ska jag säga upp mig från mitt jobb och våga starta ett eget företag?”

Värt att notera är dock att det sätt på vilket du ska tolka tarotkort inte handlar om att avslöja en förutbestämd framtid. Det går mer ut på att utforska ditt omedvetna och på så vis få nya insikter och perspektiv. Jag kan bara konstatera att tarot inte är farligt – vad du gör med informationen är upp till dig.

Hur blandar man tarotkort?

När du har bestämt dig för vilken fråga du ska ställa kan det vara en god idé att ställa frågan medan du blandar korten. Tänk på den fråga som du försöker få svar på och bringa klarhet i. Detta samtidigt som du hanterar korten och därmed har en fysisk kontakt med din tarotkortlek. Genom att göra detta kan du enklare föra in ditt undermedvetna jag i korten.

Men hur blandar man tarotkort på bästa sätt? Du bör förstås göra åtminstone en blandning, men du kan göra så många du vill tills du känner dig nöjd. Antingen kan du ta hälften av korten i vänster respektive höger hand och helt sonika blanda dessa med varandra. Du kan även dela upp leken i tre tredjedelar och sedan blanda dessa med varandra, om du så önskar. Det finns många olika sätt att blanda tarotkort och inget sätt är rätt eller fel.

Fortsätt att blanda tills du känner att det är dags att sluta. När du känner dig nöjd med blandningen fortsätter du att hålla korten med bilderna nedåt så du inte ser dem.

Lägg ut tre kort framför dig på bordet

Det finns många olika sätt att lägga tarotkort. Några av dessa belyser jag i min artikel om hur man ska lägga tarot. Du kan till exempel lägga tre kort på bordet, eller varför inte fem eller fler? Det finns egentligen inget rätt eller fel här heller. Men om du är nybörjare till det här med tarot kan det vara värt att begränsa sig till max tre kort. När du har blivit lite mer varm i kläderna kan du med fördel testa keltiska korset eller andra tarotläggningar.

Om du gör en läggning med tre kort kan de tre korten få representera tre olika aspekter av din fråga. Ett av de enklaste sätten att gå tillväga är att låta dem representera det förflutna, nutiden och framtiden. Ta helt enkelt det översta kortet från den blandade leken och lägg sedan ut tre kort framför dig på bordet.

Tre tarotkort som ligger på ett bord

Hur ska man tolka tarotkort egentligen?

Nu har du kommit så pass långt att det ligger tre kort framför dig på bordet. Men hur ska man tolka tarotkort egentligen?

Börja med att reflektera kring innebörden av respektive kort. Titta på korten och ta in den känsla du får för varje kort och korten tillsammans. Hur reagerar du på bilderna på de olika korten? Vilka känslor förmedlar de och vilka symboler eller föremål ser du på bilderna?

Om du är ny till att lägga tarotkort kan du behöva ta reda på vilka innebörder som förknippas med de olika korten. Det kan vara hjälpsamt att ha tillgång till en bok om tarot som förklarar kortens betydelser. Men du kan även googla själv för att få reda på dessa. Ju mer bekant du blir med de olika korten och deras respektive betydelser kommer du bli mer och mer flytande i dina tolkningar.

Utifrån de känslor och den information som du har fått i samband med tarotläsningen gör du sedan din egen tolkning av korten. Beroende på hur du väljer att tolka svaret kan du sedan få nya insikter eller perspektiv att bära med dig.

Så tar du hand om din tarotkortlek

Det är viktigt att du tar hand om din tarotkortlek och inte bara behandlar den som vilken gammal kortlek som helst. Vad detta innebär kan skilja sig åt från person till person. Du kan till exempel vilja förvara korten i sin förpackning, alternativt i en särskild sidenpåse eller trälåda. Dessutom kan du vilja rena dina tarotkort med jämna mellanrum med hjälp av kristaller. Exakt hur du går tillväga för att göra detta kan du läsa dig till nedan. Se också min topplista över de bästa kristallerna för empater för att få tips på kristaller att införskaffa!

Men det är alltså värt att ha i åtanke att en tarotkortlek inte är en leksak utan snarare ett redskap. Därför bör du också behandla den med vördnad och respekt. Du kan med fördel göra detta genom att skapa en särskild ritual kring hanteringen av tarotkorten. Men samtidigt ska du inte känna att du nödvändigtvis måste gå tillväga på detta sätt. Du kan istället helt sonika plocka fram din tarotkortlek och sedan bara göra en läggning – korten finns alltid där för dig.

Hur renar man tarotkort?

Den första frågan du bör ställa dig är snarare: Behöver jag faktiskt rena min tarotkortlek?

Vissa hävdar bestämt att så är fallet, medan andra är lite mer svävande kring detta. Men om du tar dina tarotläggningar på allvar och ser dem som ett sätt att bli mer intuitiv kan det finnas skäl att rena dem emellanåt. På så vis kan du nollställa såväl din tarotkortlek som dig själv.

Genom att rena tarotkorten kan du rensa bort de tidigare intentioner och energier som har stannat kvar i korten. Till exempel kanske du använde din tarotkortlek igår och var då ledsen. Om så är fallet vill du kanske inte att den energin stannar kvar till din nästkommande läggning. Dessutom förändras din energi hela tiden och därför kan du vilja rena korten för att börja om på noll.

Så hur renar man tarotkort? Du kan göra detta på flera olika sätt:

10 effektiva sätt att rena tarotkort

Du kan välja det av följande tillvägagångssätt som du själv gillar bäst eller använda dig av en kombination av flera sätt:

 1. Kristaller. Vissa kristaller är väldigt användbara när du vill rena dina tarotkort. Du kan använda kristallerna för detta syfte genom att antingen placera dem ovanpå tarotkortleken eller vice versa. Några exempel på kristaller som du kan rena din tarotkortlek med är: ametist, selenit, bergskristall, rosenkvarts och fluorit.
 2. Salt. Salt är någonting som de allra flesta av oss redan har ståendes i skafferiet. Därför är detta ett användbart sätt att rena korten som också är väldigt lättillgängligt. Om du känner att din tarotkortlek är i behov av en rensning kan du helt enkelt lägga den i en skål havssalt över natten.
 3. Rök. Vissa personer gillar även att använda sig av rök för att rena korten. Om du vill pröva på detta kan du helt enkelt hålla din tarotkortlek nära röken och låta den svaja över korten samt runt omkring dem. Röken kan med fördel komma från en örtrökelse såsom lavender eller dylikt.
 4. Blandning. Det är alltid en bra idé att blanda tarotkortleken innan du gör en läggning. Men detta kan faktiskt också vara ett bra sätt att rena korten. Om du vill göra detta kan du börja med att placera ut korten i rätt ordning och sedan blanda ihop dem på ett smått kaotiskt sätt. Alternativt kan du blanda korten lite extra väl före läggningen.
 5. Månljus. Det finns en tydlig koppling mellan kristaller och tarotkort. Som jag redan har nämnt kan kristaller användas för att rena en tarotkortlek. Bägge kan också gärna få ligga framme i månljus för att laddas.
 6. Solljus. Solljuset är väldigt viktigt för oss människor på så vis att det fyller på våra depåer med D-vitamin och är som ett slags balsam för själen. Även dina tarotkort mår bra av att få bada i solljus emellan åt. Detta kan vara ett bra sätt att rena korten om du känner att du har kört fast lite grann i dina läggningar. Tänk dock på att denna rening går fort och att du bör undvika att bleka dina fina kort i solljuset.
 7. Ljud. Ljud är ett effektivt verktyg som inte bara kan användas när du mediterar. Använd gärna just klangskålar, klockor, musik eller din egen röst för att rensa bort energier och nollställa din tarotkortlek.
 8. Andning. Utöver att rena dina tarotkort med hjälp av rösten kan du även göra detsamma med andningen. Ta helt enkelt ett djupt andetag och blås sedan ut detta över din tarotkortlek för att blåsa bort gamla energier från den.
 9. Knackande. Vissa menar att du bör knacka på din kortlek tre gånger innan du gör en läggning. Även detta kan vara ett bra sätt att rensa bort gamla energier.
 10. Visualisering. Visualisering är ett kraftfullt verktyg som har många användningsområden. Du kan även använda denna metod för att rena dina tarotkort. Håll helt enkelt tarotkortleken mellan dina händer, slut dina ögon och visualisera sedan ett vitt ljus som omger kortleken och rensar den från all gammal energi.
Kristaller som renar ett kort

Då bör du rena dina tarotkort

Det finns vissa tillfällen då det kan kännas mer angeläget för dig att rena dina tarotkort. Några exempel på sådana tillfällen är:

 • När du har skaffat en ny tarotkortlek. Du bör rena dina tarotkort det första du gör när du införskaffar en ny tarotkortlek. Kortleken har sannolikt vandrat genom många händer innan den har nått fram till dig. Detta i såväl tillverkningsprocessen som i leveransprocessen och hanteringen i butiken etc. Därför kan du vilja rensa bort alla de energier som tidigare har kommit i kontakt med kortne.
 • När någon annan har använt den. Vissa personer menar att du aldrig under några som helst omständigheter bör låna ut din tarotkortlek till någon annan. Riktigt så rigid behöver du kanske inte vara, men däremot kan du vilja rena den när någon annan har använt den. Detta gäller bland annat om en vän eller familjemedlem har använt korten för att antingen leka lite med dem eller göra en riktig tarotläggning.
 • Så fort du ska göra en tarotläggning. Du kan också vilja rena dina tarotkort varje gång du plockar fram dem för att göra en tarotläggning. Detta gäller oavsett om du har tänkt göra en läggning åt dig själv eller åt någon annan. Det är aldrig fel att börja med att rena dem för att nollställa korten inför läggningen.
 • Om du har rest med den. Har du varit ute på en resa och haft med dig din tarotkortlek? Då kan du vilja rena dina tarotkort när du sedan kommer hem igen. Du kan ju trots allt inte veta vilka energier som korten kan ha snappat upp på främmande platser.
 • Om någonting inte riktigt stämmer. Får du känslan att någonting är lite fel? Kanske gör du en läggning men känner att någonting inte riktigt stämmer? Då kan du vilja rena dina tarotkort för att rensa dem från energier och nollställa dem igen. Korten svarar trots allt på såväl din energi som de energier som finns runt omkring dig. Därför kan de ibland snappa upp oönskade energier som du vill kunna rensa bort.

Vanliga frågor om tarotkort

Vad är tarotkort?

Tarotkort kallas de kort som tillhör en tarotkortlek. Dessa påminner i mångt och mycket om spelkort men används för andliga ändamål. De olika korten representerar en varelse eller en lärdom. Korten kan ge insikt i dåtiden, nutiden eller framtiden.

Vilken tarotlek ska man välja?

När du ska välja en tarotkortlek bör du titta på bilderna på tarotkorten. Det är dessa som används för att förmedla den betydelse som respektive kort har. Välj gärna den klassiska tarotleken Rider-Waite eller någon annan som du känner talar till dig.

Hur blandar man tarotkort?

Du kan blanda en tarotkortlek på flera olika sätt. Enklast är att ta ungefär hälften av korten i varje hand och sedan låta dem blandas med varandra. Det viktiga är att du inte kan var i leken korten hamnar. Du känner på dig när du har blandat klart.

Hur gör man för att lägga tarotkort?

Tarotkort kan läggas på flera olika sätt. Enklast är att bara dra det översta kortet ur högen. Du kan även lägga tre kort på bordet och låta dessa representera det förflutna, nuet respektive framtiden. Men du kan även lägga fler kort i olika mönster.

Hur ska man tolka tarotkort?

De olika korten i en tarotkortlek förknippas med vissa specifika betydelser. Därför bör du försöka lära dig dessa och lära dig att tolka vilken betydelse olika kombinationer av kort kan ha. När du lär känna korten får du en bättre känsla för detta.

Hur renar man tarotkort?

En tarotkortlek kan renas på många olika sätt. Du kan till exempel använda dig av vissa kristaller som placeras antingen ovanpå eller under tarotleken. Somliga använder sig av ljud, rök, salt, solljus eller månljus för att rena sina tarotkort.

Avslutande tankar om tarotkort

Jag hoppas att denna stora guide till tarot har varit till stor glädje för dig! Om du har några ytterligare frågor än de som tas upp här får du gärna kontakta mig så ska jag försöka besvara dem!

För att sammanfatta det hela finns det alltså 78 tarotkort i en tarotkortlek. Du kan själv välja vilken kortlek du vill använda och du bör ställa slutna frågor för att få bra svar. Det finns inga rätt eller fel när det kommer till hur leken ska blandas och en läggning kan se väldigt olika ut beroende på vem du är och vad du vill åstadkomma. Det är också upp till dig själv om du vill rena tarotkorten med jämna mellanrum eller inte. Även när det kommer till hur man ska tolka tarotkort blir svaret ganska svävande – korten har vissa specifika betydelser men du kan även välja att tolka dem ganska fritt.

Läs även hur mycket man kan lita på tarotkort för att få information om tillförlitligheten!

Läs mer