Hem » Toxiska personer har en giftig personlighet som smittar
En toxisk person som konfronteras

Toxiska personer har en giftig personlighet som smittar

Vet du med dig att en person i ditt liv orsakar en hel del friktion och tynger ner dig? Då kan du ha att göra med en toxisk person. Dessa personer kan nämligen orsaka en hel del obehag och besvär för dig själv och andra människor. Ibland kan deras toxiska personligheter till och med åsamka dig känslomässig eller fysisk smärta.

Vad är en toxisk person?

En toxisk person är kort och gott någon som håller dig ansvarig för personens egna tillkortakommanden och misslyckanden. I värsta fall riskerar du till och med att tro på vad personen säger. Oavsett vad som händer kommer personen ifråga dock aldrig erkänna att den hade fel och heller aldrig be om förlåtelse.

Om du är en empatisk person som dessutom är ganska medgörlig riskerar du att dras till narcissister. Därför kan det hända att du har en energitjuv till vän som du har identifierat och gärna vill undvika. Men den toxiska personen kan även vara någon annan person i ditt liv. Det kan till exempel handla om din partner, din förälder, ditt syskon eller en kollega. Det finns personer med toxiska personligheter överallt runt omkring oss. Därför kan de plötsligt dyka upp i ditt liv och göra livet miserabelt för dig.

Toxisk personlighet är ingen psykisk sjukdom eller personlighetsstörning. Däremot kan en toxisk person ofta ha psykisk ohälsa i grunden som får personen att agera på ett visst sätt. Till exempel kan han eller hon ha en personlighetsstörning.

Hur vet man att en person är toxisk?

Funderar du på om du har att göra med en person som är toxisk? Det finns vissa tecken som kan avslöja att du har att göra med en sådan:

 • Du känner att du manipuleras att göra sådant som du inte vill göra.
 • Du blir jämt och ständigt förvirrad av personens beteende.
 • Din självkänsla påverkas negativt av att personen finns i ditt liv.
 • Du känner att personen är skyldig dig en ursäkt men får aldrig en sådan.
 • Du behöver alltid försvara dig när du har att göra med personen.
 • Det är aldrig riktigt möjligt för dig att slappna av i personens närhet.

Om du känner igen dig i detta kan du ha att göra med en toxisk person. Om så är fallet bör du överväga att förändra det sätt på vilket du interagerar med personen. Du kan även tvingas avsluta er vänskap om du känner att den inte tjänar dig väl.

Kvinna som blir förvirrad på grund av en toxisk person

Fler tecken på att någon har en toxisk personlighet

Det finns också ytterligare tecken som kan indikera att någon har en toxisk personlighet. De vanligaste tecknen på detta är:

 • Oberäknelighet. Vi människor går genom bättre och sämre tider och är inte alltid på topp. Men en toxisk person är mer oberäknelig och opålitlig än andra. Till exempel håller inte personen vad den lovar eller åtar sig att göra. Dessutom vet du aldrig riktigt var du har personen eller vad den kan tänkas hitta på.
 • Uppmärksamhetstörst. Finns det en person i ditt liv som alltid tycks behöva något av dig? Han eller hon vill alltid få ditt stöd men är sällan eller aldrig beredd att återgälda tjänsten. Personen tar allt som erbjuds men ger inte särskilt mycket tillbaka. Detta beror på att personen har en toxisk personlighet och bara bryr sig om sig själv. Inte sällan har personen ifråga en narcissistisk personlighetsstörning som ligger till grund för beteendet.
 • Dramaskapande. Vissa personer tycks alltid vara omgärdade av drama och det är sannolikt ingen slump att så är fallet. Toxiska personer älskar nämligen situationer med stort drama. De gillar att skapa konflikter och röra upp känslor. De rör helt enkelt om i grytan för att se vad som kan tänkas hända. De är inte intresserade av att ha en stabil och sund relation utan är ofta riktiga dramadrottningar.
 • Gränslöshet. Ett bra sätt för empater att skydda sig och sin empati är att sätta gränser i relationer. Men en narcissist eller annan toxisk person är gränslös och respekterar inte dina gränser. Därför bör du dra öronen åt dig om du har varit tydlig mot någon med vilka dina behov är men personen väljer att ignorera dessa. Då kan personen ha en toxisk personlighet och är därmed ointresserade av att bygga en förtroendefull relation.
 • Manipulation. Känner du att någon utnyttjar eller manipulerar dig? Toxiska personer älskar att försöka manipulera personer i sin omgivning för att få sin vilja igenom. De kan därför överdriva, ljuga, förvränga sanningen eller hålla inne information för att påverka dig i önskad riktning. De är beredda att göra precis vad som helst för att få som de vill, även om de behöver såra andra.

Så kan du hantera toxiska personer

Nu när du vet vad en toxisk person är kan jag avslöja hur du bör hantera en sådan. Det finns flera olika strategier att välja mellan:

 • Konfrontera personen. Det kan vara en bra idé att konfrontera en toxisk person när du upptäcker att personen är en sådan. Påpeka att hans eller hennes lögner och på vilka sätt personen har betett sig illa mot dig. Berätta att du inte uppskattar beteendet och att du förväntar dig en förbättring. På så vis ger du personen ifråga en möjlighet att be om ursäkt eller förklara sig.
 • Sätt hårdare gränser. Om du har att göra med en toxisk person i ditt liv behöver du sätta ännu hårdare gränser. Du behöver vara väldigt tydlig med att du inte accepterar hur personen beter sig gentemot dig själv eller andra. Säg att du inte tänker umgås mer med personen innan han eller hon skärper till sig. Var övertydlig med att du inte kommer tolerera något drama eller att personen sprider rykten om dig eller andra. Ta sedan några steg tillbaka och låt tiden visa om personen är oförbätterlig eller kan förändra sig.
 • Kapa bort personen från ditt liv. Om du har provat de två förstnämnda strategierna utan resultat kan du tvingas säga upp kontakten med personen. Detta gäller inte minst om han eller hon har orsakat än mer drama, smärta och besvär sedan konfrontationen. Då är det dags att släppa taget om personen och gå vidare, hur smärtsamt det än kan vara att göra detta.
Kvinna som skriker rakt ut i frustration över en person

Vanliga frågor om toxiska personer

Vad är en toxisk person?

En toxisk person är någon som jämt gör dig upprörd eller tynger ner dig med sin negativitet. Dessa personer har ofta en negativ personlighet som grundar sig i deras egna problem eller trauman. Därför agerar de på ett sätt som är jobbigt för andra.

Hur vet man att en person är toxisk?

En toxisk person har ett visst sätt som gör att du anar oråd. Till exempel kan personen få dig att känna som att du är skyldig den något fast så inte är fallet. Eller så talar personen till dig på ett olämpligt sätt eller agerar illa gentemot dig.

Vad brukar toxiska personer säga?

Toxiska personer använder gärna negativa och anklagande fraser. Några exempel på sådant som de brukar säga är: ”Du är överkänslig”, ”Du kommer nog över det”, ”Det är ingen stor grej” och ”Du är precis som din far”. De exakta fraserna varierar dock.

Vad får en person att bli toxisk?

Det finns flera olika saker som kan få en person att bli toxisk. Orsaken kan vara allt från låg självkänsla till en narcissistisk personlighetsstörning (NPD) eller ett barndomstrauma. Det kan även bero på andra former av psykisk ohälsa eller besvär.

Vet en toxisk person att den har en giftig personlighet?

Det är inte säkert, även om många antar att en toxisk person agerar på ett medvetet sätt. Många personer med giftig personlighet inser inte hur deras beteenden på verkar andra. Därmed kan även du själv ha sådana personlighetsdrag som du inte vet om.

Avslutande tankar

Nu har du läst denna artikel och vet vad som kännetecknar toxiska personer och hur du kan hantera dem. Därmed kommer du framgent ha enklare att identifiera en person som har en toxisk personlighet och konfrontera den. Dessutom blir det enklare för dig att göra de gränsdragningar som krävs för att skydda dig själv från dessa personer. På så vis kommer du ha en större möjlighet att stoppa den negativa spiralen innan det hela går för långt.

Det går helt enkelt inte att vara alla till lags och vissa personer här i världen är inte bra för dig. Detta har vanligtvis ingenting med dig att göra men desto mer med den toxiska personen att göra. Som tur är går det alltid att tacka nej till personer som är överdrivet toxiska, negativa och dramatiska. Allt du behöver göra är att stärka din egen självkänsla och vara medveten om att vissa personer där ute kan försöka utnyttja och manipulera dig.

Läs mer