Många människor bär på en inre stress och har svårt att verkligen finna ett lugn. Därför känner de sig jämt och ständigt ångestfyllda och rastlösa. Faktum är dock att du kan göra en hel del saker för att må bättre och bli lugnare i sinnet. Så vad är sinnesro och hur får man det?
Sinnesro är ett begrepp som innebär att du är lugn och har lyckats stilla ditt sinne. Detta kan du göra på flera olika sätt. Till exempel kan du hålla dig aktiv, vistas utomhus, prioritera din sömn, äta bra och försöka stoppa dina negativa tankar.
Det finns även en rad ytterligare åtgärder som du kan vidta för att finna ditt inre lugn och bli av med din inre stress. Läs vidare så berättar jag mer om vad du kan göra för att finna sinnesro och vad som fungerar för mig personligen!
Vad är sinnesro egentligen?
Sinnesro är en sinnesstämning av fridfullhet och rofylldhet. Det är en känsla av lugn och bekymmerslöshet. Det kan liknas vid en lugn sjö utan ringar på vattnet. Allt är lugnt och stilla, och det finns en stress, press eller oro som stör lugnet.
Denna harmoni och själsfrid är inte permanent utan snarare tillfällig och flyktig. Det är ett tillstånd som snabbt kan försvinna om du har tankar som virvlar omkring och en gnagande oro som stör. Stress och press samt brådskande ting skapar en känsla av oro som pockar på i vardagen och som kan få dig ur balans.
Därför behöver du aktivt försöka finna ditt inre lugn och din sinnesro. Denna sinnesstämning och känsla kan uppnås på flera olika sätt. Fortsätt att läsa för att få tips på hur du kan gå tillväga för att stilla ditt sinne och hitta ditt lugn!
Hur får man sinnesro?
Harmoni och sinneslugn är någonting som vi alla eftersträvar. Men hur får man sinnesro i den kaotiska och ständigt föränderliga värld som vi lever i? När vår omvärld snarare gör oss oroliga och ångestfyllda är det viktigt att vi stannar upp och funderar kring detta.
Viktigt att poängtera är att sann sinnesro inte är beroende av dina specifika förutsättningar och omständigheter. Det handlar istället om ett sätt att leva och vara – valet att hantera din svåra och jobbiga situation. Du behöver helt enkelt vara en fridfull person som väljer att leva ett rofyllt liv.
Paradoxalt nog innebär detta att du samtidigt behöver vara beredd att ställas inför utmaningar och svårigheter av olika slag. Det bästa sättet att göra detta är att ägna dig åt olika aktiviteter som förbereder dig för de mer utmanande stunderna i livet. Frågan är nämligen inte om du kommer att hamna i sådana utan snarare när detta kommer att ske.
Läs vidare för att få tips på olika sätt att få sinnesro och hitta ditt inre lugn!
15 sätt att få sinnesro och hitta ditt inre lugn
Många människor i vårt hektiska och jäktiga samhälle undrar hur man får sinnesro. Du kan aktivt försöka hitta ditt inre lugn på flera olika sätt:
1. Våga inse obekväma sanningar samt hantera jobbiga känslor och tankar
Att få sinnesro och hitta det inre lugnet handlar inte om att försöka stuva undan alla negativa känslor eller tankar. Det handlar istället om att ge dig ut på den brusande forsen för att försöka hitta lugnare vatten. Om du snarare bedövar ångest och oro samt aktivt undviker besvikelser kommer detta bara göra saker och ting än värre. Du bör inte varken döma dina känslor eller försöka fly bort från dessa. Var istället nyfiken och modig – våga inse de obekväma sanningarna samt hantera dina jobbiga känslor och tankar. Tillåt dig själv att känna och tänka samt att sitta med dem istället för att försöka bedöva eller fly undan dem.
2. Håll dig aktiv
För att kunna få sinnesro och hitta ditt inre lugn behöver du försöka lindra din stress. Ett av de bästa sätten att göra detta är att hålla dig aktiv. Detta kan du göra på flera olika sätt: styrketräna, cykla, spring med din hund eller på egen hand, gå en promenad eller håll igång på något annat sätt. Det viktiga är att du tränar och är aktiv för att på så vis sätta kroppen i arbete och stilla ditt sinne.
Personligen älskar jag att vara ute i skogen och gå långa promenader, inte minst då solen skiner. Jag passar även på att styrketräna i mitt hemmagym och upplever att bägge dessa aktiviteter bidrar till att stilla mitt sinne. Men om du hellre cyklar eller håller igång på något annat sätt spelar inte valet av aktivitet särskilt stor roll. Det viktiga är att du hittar det som fungerar för dig och att du aktiverar din kropp och ditt sinne på något sätt.
3. Vistas utomhus
Som jag just har nämnt gillar jag att vistas utomhus i solljuset på sommarhalvåret. Det är en bra idé att vistas utomhus när tillfälle ges för att få sin dos av D-vitamin och frisk luft. Om det är varmt ute får du helt enkelt klä dig för vädret, och detsamma gäller såklart om det istället är kyligt. Det viktiga är dock att du kommer ut och då gärna till naturen. Naturen har nämligen en närmast unik förmåga att ge såväl kropp som sinne och själ ett lugn. Fyll därför på med ny energi i naturen genom att promenera bland träd och buskar, lyssna på fåglarna, sitta vid en sjö eller bara andas in den friska luften.
4. Umgås med personer som du tycker om
Vissa personer föredrar att vistas lite mer i sin ensamhet än andra – så är bland annat fallet med introverta personer. Men en empat tenderar att lätt bli socialt isolerad och känna sig ensam. Därför är det viktigt att även personer som kanske inte är så extroverta faktiskt vårdar sina vänskapsrelationer och försöker ha ett fungerande socialt umgänge. Det är nämligen viktigt med ett sådant för såväl den övergripande hälsan som för att kunna stilla sinnet. Du behöver helt enkelt omge dig med andra personer.
Så när du känner dig ensam, stressad eller ångestfylld bör du umgås med de personer som du tycker om och trivs bra tillsammans med. Denna mänskliga kontakt är viktig för att motverka lindrig ångest samt för att ge dig ett inre lugn.
5. För dagbok
Att föra dagbok är ett utmärkt sätt att nysta upp det garnnystan som har trasslat ihop sig i ditt hjärta eller sinne. Därför är detta ett bra sätt att få bättre ordning på alla de kaotiska tankar som snurrar omkring i ditt huvud. Sätt dig ner med ett tomt papper eller anteckningsblock och börja skriva. Sätt ord på dina tankar och känslor genom att bara släppa på alla spärrar och skriva utan att försöka styra upp de ord och meningar som du skriver ner på pappret. Ljug inte för dig själv och ha inga förutfattade meningar utan bara få ner tankarna på pränt och få reda på vad som faktiskt försiggår i ditt sinne.
6. Se till att sova tillräckligt mycket och bra
Ett annat effektivt sätt att få sinnesro är att inte tumma på sömnen. Se istället till att sova tillräckligt mycket och att den sömn du får också är kvalitativ. Bra sömn är nämligen ett av de bästa botemedlen mot oro och stress som finns. Som vuxen bör du sträva efter att sova sju till nio timmar per natt. Genom att göra detta kan du lindra din stress och ångest samt stilla ditt sinne.
Med detta sagt kanske du har svårt att faktiskt somna på grund av alla tankar som snurrar runt i skallen. Om så är fallet kan du börja med en rutin varje kväll innan du går och lägger dig för att slappna av och förbereda dig för sänggåendet. Du bör då hålla dig borta från alla bildskärmar (mobiltelefon, tv, dator och liknande), minska belysningen i god tid innan du går och lägger dig, ta ett avkopplande bad m.m. Här får du helt enkelt experimentera lite och se vad som fungerar bra för dig. Men generellt sett kan du vilja läsa en bra bok istället för att se på tv eller scrolla i mobilen. Det kan också vara en bra idé att meditera och föra dagbok för att stilla ditt sinne innan du somnar.
7. Lyssna på musik
Musik kan göra underverk för kroppen och själen. Det spelar ingen större roll vilken typ av musik du gillar att lyssna på. Det behöver med andra ord inte nödvändigtvis vara just avkopplande och lugn musik. Men hitta eller skapa en spellista som gör dig glad och lyssna på den för att finna sinnesro och få ett inre lugn.
8. Ät bra
Förutom att sova bra och röra på dig behöver du också äta en bra och välbalanserad kost. Sömnen, kosten och den fysiska aktiviteten är nämligen tre viktiga hörnstenar i en god hälsa. För egentligen bör man inte frikopplad den mentala hälsan från den fysiska hälsan – bägge påverkas av din kost, din sömn och din fysiska aktivitet. Allt handlar om din övergripande hälsa och ditt allmänna välbefinnande.
Därför bör du lägga stor vikt vid vilka livsmedel du faktiskt stoppar i din kropp. Undvik gärna att äta en kost som består av alltför stora mängder socker, halvfabrikat och annat skräp. Genom att äta en bättre och mer välbalanserad kost kommer du kunna lägga en starkare och mer pålitlig grund för en bättre hälsa och en minskad ångest.
9. Lär dig att förlåta och släppa taget
Olösta konflikter och gammalt groll kan lätt tynga ner dig och göra dig ångestfylld. Därför bör du lära dig att förlåta andra människor och släppa taget. Kanske behöver du förlåta någon annan för att personen ifråga har sårat dig? Eller så kanske du behöver förlåta dig själv för ett misstag som du har begått och som du ångrar? Oavsett vilket bör du förlåta för att inte låta dig förbittras.
Bitterhet kan nämligen liknas vid ett gift som du dricker i förhoppning om att någon annan ska dö. Därför bör du inte bära omkring på en massa uppdämd ilska och bitterhet – denna börda blir fort väldigt tyng att bära. Sätt därför ner dessa bildliga tegelstenar på marken, förlåt och gå vidare. Och om du har en ensidig vänskap eller någon annan osund relation som tynger ner dig bör du överväga att avsluta den när det är dags att göra detta.
10. Utöva tacksamhet varje dag
Ett sätt att finna sinnesro och ett större inre lugn är att utöva tacksamhet. Detta är någonting som du helst bör göra varje dag. Du kan med fördel göra detta genom att föra en slags dagbok över din tacksamhet. Visst, det kan kännas lite kliché att göra detta, men faktum är att det är ett kraftfullt sätt att stilla ditt sinne.
För när du känner ångest fokuserar du väldigt mycket på dina tidigare erfarenheter eller oroar dig för vad som ska hända i framtiden. Att utöva tacksamhet är dock ett bra sätt att jorda dig. Denna aktivitet tvingar dig att fokusera på nuet – inte det som har varit eller det som ska komma. Dessutom påminns du om att faktiskt vara tacksam över vad du har snarare än att ständigt klaga på allt och alla.
I sin allra enklaste form kan du helt sonika skriva ner fem saker som du känner dig tacksam för. Börja gärna de fem meningarna med ”Jag är tacksam för” och fyll sedan i respektive mening med en person, en sak eller någonting annat. Det finns många olika exempel på sådant som du skulle kunna vara tacksam för. Om du vill ta det hela till nästa nivå kan du göra detta såväl när du vaknar som innan du går och lägger dig.
11. Var uppmärksam på dina tankemönster och förändra dessa
Det är viktigt att du är uppmärksam på dina tankar och att du vid behöv försöker förändra dina tankebanor och tankemönster. För ju mer stressad du blir desto större är risken att du förlorar kontrollen över dina tankar. Om du då inte kliver in och gör någonting åt detta riskerar din hjärna att skapa en negativ spiral där de negativa tankarna bara snurrar allt fortare i ditt huvud. Detta kan lätt leda till att många skrämmande och ovälkomna tankar uppstår och hamnar i omlopp.
Det är då lätt hänt att du börjar grubbla, d.v.s. tänker samma saker om och om igen. När du grubblar och oroar dig kan du kanske känna att du gör någonting viktigt, men så är faktiskt inte fallet. Istället får du en falsk känsla av att du åstadkommer något bra när du förbereder dig för det värsta, upprepar katastrofscenarier och liknande. Det är faktiskt bara ett stort slöseri med tid att grubbla och oroa sig. Du kommer bara känna dig än mer ångestfylld och utom räddning.
Därför bör du istället försöka ta tillbaka kontrollen över dina tankar. Du bestämmer nämligen själv vad du vill fokusera din uppmärksamhet på. Så lägg märke till de tankar som snurrar omkring i ditt huvud och rikta därefter om din uppmärksamhet till någonting som är trevligare och bättre att tänka på. Ersätt dina negativa och verklighetsfrånvända tankar med nya tankar som är mer positiva och bättre förankrade i verkligheten.
12. Meditera för att finna ditt inre lugn
Ett utmärkt sätt att finna sinnesro och hitta ditt inre lugn är att börja meditera. Du kanske tänker att detta är någonting som bara hippies ägnar sig åt, men så är inte fallet. I själva verket är detta en utmärkt aktivitet för dig som vill bli mer uppmärksam på dina tankar och försöka ta kontrollen över dessa. Meditation handlar om att få en bättre kontakt med din kropp och ditt sinne samt zooma ut och få ett större perspektiv på saker och ting. Jag har själv mediterat i flera år (sedan 2017) med hjälp av appen Headspace och kan varmt rekommendera andra att göra detsamma!
13. Var kreativ
En utmärkt aktivitet för att finna sinnesro och hitta ditt inre lugn är att vara kreativ. Kreativiteten uppstår sällan ur intet utan bygger ofta på negativa upplevelser. Till exempel kan den grunda sig i sorg, hjärtesorg, bitterhet eller någon annan känsla med negativ klang. Därför kan du säkert gå omkring och bära på en källa till kreativitet som du ännu inte har utnyttjat.
Du kan välja att vara kreativ på många olika sätt. Exempelvis kan du damma av ett gammalt instrument, plantera någonting i din trädgård, laga en spännande måltid eller förverkliga den där affärsidén som du har gått och grunnat på. Du kan även välja att skriva en bok om dina upplevelser. Även om du kanske aldrig skulle ge ut boken är detta ett bra sätt att låta kreativiteten flöda och att låta dig uppslukas av en kreativ aktivitet.
14. Förhåll dig till den moderna tekniken på ett sundare sätt
Det är lätt hänt att du låter dig uppslukas fullständigt av den moderna tekniken. Faktum är att dina digitala enheter, såsom din smartphone med alla dess appar, själ din uppmärksamhet. Den stjäl även din glädje och din förmåga att vara närvarande med dig själv, din familj och dina vänner. Därför kan det vara värt att ibland ta ett avbrott från sociala medier och allt annat digitalt som stjäl din uppmärksamhet. Genom att göra en digital detox kan du dels bli mer närvarande och dels må bättre.
Med detta sagt behöver du inte nödvändigtvis försvinna under radarn i flera månader i en strävan att hitta dig själv. Du behöver inte heller bosätta dig i en skrivarstuga i skogen som inte är ansluten till elnätet. Vad jag istället syftar på är att du bör försöka sätta gränser gentemot andra och för dig själv.
Till exempel bör du fundera på hur du förhåller dig till den moderna tekniken med allt den för med sig. Tjänar den dig väl eller är du snarare en slav under den? Din uppmärksamhet är en av dina allra viktigaste tillgångar och såväl Facebook som Netflix tävlar om den. Ha detta i åtanke och fundera på vad du faktiskt ägnar din tid och uppmärksamhet åt.
15. Unna dig själv en paus från alla måsten
Du kan tyvärr inte fly undan din ångest eller din depression. Dessutom riskerar du att bli stressad och ångestfylld av alla dina åtaganden. All stress och press som läggs på dig kommer göra det svårt att finna sinnesro och ett inre lugn. Därför kan du ibland behöva unna dig själv en paus från alla måsten.
Är du kanske lite väl upptagen för att hinna med allt? Känner du dig stressad över alla måsten och att du tvingas prioritera bort vissa saker? Kartlägg i sådana fall hur du spenderar din tid och försök hitta sådant som du faktiskt bör säga nej till. Våga ta det lite lugnare och fokusera på de saker som faktiskt är viktiga för dig. Hitta tid att varva ner, andas och bara vara.
Vanliga frågor om sinnesro
Om du har sinnesro är du lugn och har ett stillat sinne. Denna själsliga ro kan liknas vid en lugn och stillsam sjö eller en tyst och stilla sommar äng. Motsatsen till detta kan vara en brusande fors, ett stormigt hav eller en förödande snöstorm.
För att kunna få sinnesro och hitta ditt inre lugn behöver du aktivt vidta åtgärder som stillar ditt sinne. Till exempel kan du vilja hålla dig aktiv, vistas utomhus i dagsljuset, umgås med dina vänner, lyssna på musik samt äta och sova bra.
De tre viktigaste sakerna som du kan göra för att bli av med din inre stress och finna lugn är att sova bra, äta bra och röra på dig. Utöver detta bör du även meditera, utöva tacksamhet, vara kreativ och försöka sätta stopp för dina negativa tankar.
Inre lugn är ett begrepp som är synonymt med sinnesro. Det handlar om att du hittar en själslig ro och harmoni som gör dig lugn i kropp, sinne och själ. Tänk dig själv det inre lugnet som en lugn och stillsam sjö i jämförelse med ett stormigt hav.
Avslutande tankar om sinnesro
I de allra flesta fall finns det en underliggande ångest som ligger bakom dina känslor av oro eller stress. Detta är din kropps och din hjärnas sätt att berätta att någonting inte står helt rätt till. Om ditt sinne känns mer som ett stormigt hav eller en brusande fors än en lugn och stilla sjö behöver du därför ta detta på allvar.
Men som tur väl är kan du finna sinnesro och hitta ditt inre lugn. Du behöver bara vara uppmärksam på dina tankar och känslor samt försöka hitta roten till din ångest. När du har gjort detta kan du sedan implementera de förändringar som krävs för att du ska kunna stilla ditt sinne. Det viktiga är att du är öppen och nyfiken samt modig nog att våga möta det som känns jobbigt för stunden.
Ibland jobbar min hjärna på högvarv likt en belgisk vallhund och tankar snurrar då fort i skallen. Hjärnan behöver jobba, precis som resten av kroppen, och mår inte bra av att vara alltför inaktiv. Därför vill jag helst trötta ut mig både mentalt och fysiskt innan jag verkligen kan finna sinnesro och stilla sinnet. Först då hittar jag mitt inre lugn.