Hem » Våga säga nej på jobbet och till vänner
Kvinna som vågar säga nej till andra

Våga säga nej på jobbet och till vänner

Du kan tyvärr aldrig bli verkligt produktiv om du åtar dig alltför mycket. När du har många åtaganden blir vanligtvis inget gjort ordentligt. Därför kommer du få väldigt svårt att slutföra saker, särskilt i tid, om du har denna strategi. Därav är det viktigt att våga säga nej, både på jobbet och till vänner.

Risken är nämligen stor att du bombarderas med förfrågningar från alla möjliga håll och kanter. Såväl dina familjemedlemmar och släktingar som vänner, kollegor och andra vill alla ta en del av din tid. Om du vill skapa balans i livet, bli mer produktiv och hålla nere stressen behöver du därför prioritera. Detta gör du genom att våga säga nej på jobbet och till vänner samt andra personer som vill ta din tid. Detta är dock något av en konstform som få behärskar på riktigt.

Läs vidare för att få tips på hur du kan gå lära dig att säga nej!

Därför har många av oss svårt att säga nej

Varför är det så svårt att säga nej? Det kan finnas många olika skäl till varför du drar dig för att göra detta. Till att börja med riskerar du att göra den person som ber om din tid eller något annat besviken. Ibland kan personen ifråga till och med bli sårad eller arg. Därför är det sällan särskilt roligt att behöva förvägra andra saker och ting. Dessutom kanske du gärna vill bibehålla din goda relation till personen, och genom att säga nej på fel sätt kan du skada relationen.

Men det behöver faktiskt inte vara särskilt svårt att våga säga nej. När du lär dig att göra detta kommer du dessutom kunna se världen ur ett lite annorlunda perspektiv. Istället för att bara låta dig översköljas av alla måsten och saker som du borde göra kan du se på saken på ett annat sätt. Då kan du nämligen fokusera på att säga ja till de saker här i livet som faktiskt är viktiga för dig.

Med andra ord upphör du att bara reagera på allt som kommer din väg. Istället börjar du agera och dra nytta av de möjligheter som uppenbarar sig för dig. Läs mer om fördelarna med detta nedan!

Fördelarna med att lära sig att våga säga nej

Innan vi dyker djupare ner i detta ämne kan det vara värt att belysa fördelarna med att göra detta. Det finns nämligen flera fördelar med att lära sig att våga säga nej. Några exempel på dessa är att du:

  • Värdesätter din tid. Att ha modet att säga nej är det bästa verktyget du kan utrusta dig med för att frigöra tid. Genom att använda det kan du nämligen hålla dig borta från negativa och toxiska personer samt händelser som du gärna skulle vilja undvika. Visa istället för dig själv och andra att du faktiskt värdesätter din tid.
  • Utstrålar ett mod. Det kan vara svårt att våga säga nej utan att ge en lång och utförlig förklaring. Men du behöver inte förklara dig – i själva verket kan din förklaring ofta förvirra andra. Var istället modig nog att bara tacka nej utan att tveka eller staka dig.
  • Vet vad du vill. Du behöver inte alltid svara på direkten så fort du får en förfrågan eller fråga. Ta istället tid och fråga dig själv om detta verkligen är något som du vill ägna dig åt. I annat fall kan det vara bättre att tacka nej och öppna upp dig för andra möjligheter.
  • Står på dig. Det är viktigt att våga stå på sig och att sätta gränser gentemot andra människor. Vissa personer accepterar dock inte ett nej utan försöker hitta ett sätt att ändra din åsikt. Men sådana personer bör du i regel hålla dig undan.
  • Öppnar nya dörrar genom att stänga andra. Varje gång du vågar säga nej till något stänger du den dörren och öppnar upp en annan. För genom att göra detta frigör du tid och energi som du förhoppningsvis kan ägna åt mer positiva och givande aktiviteter.

Framgångsrika personer är ofta duktiga på att säga nej

Framgångsrika personer drar sig inte för att avfärda andra personer. Genom att våga säga nej kan du hantera din tid på ett bättre och mer effektivt sätt. Detta är någonting som bland annat den världsberömde investeraren Warren Buffett ser som en nyckel till sin framgångsrika karriär.

Ju mer du faktiskt använder dig av din nyfunna förmåga att säga nej desto mer framgångsrik kommer du kunna bli. Då syftar jag inte bara i din karriär utan även i alla andra aspekter i livet. Du kommer helt enkelt kunna utföra de få saker som du väljer att fokusera på bättre än vad gemene man gör.

Klocka på ett skrivbord

10 knep för att våga säga nej på jobbet och till dina vänner

Hur gör man då för att våga säga nej på jobbet och till vänner? Du behöver faktiskt inte vara oförskämd när du gör detta utan kan välja att leverera ditt budskap på ett bra sätt. När du vill vara artig men bestämd kan du gå tillväga på följande sätt:

1. Värdesätt din tid

Det är viktigt att du värdesätter din dyrbara tid. När någon sedan ber om att få låna en del av din tid kan du använda detta som en ursäkt att slippa undan. Var ärlig mot personen och säg någonting i stil med: ”Jag kan tyvärr inte just nu. Jag har redan för mycket att stå i.”

Förhoppningsvis kan personen uppskatta din ärlighet och respektera att du har fullt upp. I annat fall säger det mycket om personen ifråga.

2. Var medveten om dina prioriteringar

Även om du faktiskt skulle ha tid att avsätta till något är det inte säkert att du bör göra detta. Du kanske hellre lägger din tid på något annat. Därför är det viktigt att du är medveten om dina prioriteringar och att du förhåller dig till dessa.

Till exempel kanske din partner ber dig att stanna och köpa lite mjölk på vägen hem från jobbet. Då kan det vara en bra idé att göra detta eftersom du prioriterar din familj. Men om din chef ber dig att jobba övertid innebär detta att du kommer få mindre fritid tillsammans med din familj. Då kanske du vill tacka nej till förfrågan, såvida du inte prioriterar att tjäna en extra slant eller eftersträvar en befordran.

Summa summarum är det viktigt att våga säga nej, både på jobbet och till dina vänner. Så ta reda på vilka dina prioriteringar och långsiktiga mål är. På så vis kan du enklare få en bra magkänsla för vad du ska tacka ja till och inte.

3. Öva på att våga säga nej

Övning ger färdighet, och så även när det kommer till att säga nej. Därför bör du öva på att göra detta så ofta du får chansen. På så vis kommer du med tiden bli mer bekväm med att göra detta.

4. Be inte om ursäkt för ditt val

Det är viktigt att du inte ber om ursäkt för att du gör valet att våga säga nej. Du bör såklart vara artig snarare än ohövlig, men om du är alltför ursäktande riskerar du att framstå som svag. Var därför vänlig men bestämd när du bestämmer dig för att tacka nej till ett jobb eller liknande.

5. Sluta vara alltför snäll

Det är såklart viktigt att vara snäll, men det finns ingen vinning i att vara alltför snäll mot andra. För om du bara säger ja till allt hela tiden kommer detta i slutändan slå tillbaka mot dig. Du agerar då dörrmatta och gör dig själv till en enkel måltavla för narcissister och andra personer som vill utnyttja dig. Se därför till att vara lagom snäll och trevlig men inte mer.

Upptagen och överarbetad kvinna på ett kontor

6. Lär dig att stå upp mot din chef

Som jag redan har nämnt är det bland annat viktigt att du vågar säga nej på jobbet. Därför bör du lära dig att stå upp mot din chef och våga säga nej till honom eller henne. Genom att göra detta kan du fokusera mer på de arbetsuppgifter och åtaganden som du redan har tagit på dig. Detta gör att du kan vara mer produktiv, så stå på dig när chefen försöker lägga en än större arbetsbörda på dig.

7. Skjut ner en förfrågan i förebyggande syfte

Det kan ofta vara enklare att skjuta ner en förfråga ni förebyggande syfte. Genom att göra detta kan du ta udden av den innan förfrågan ens har hunnit yttras.

Vad jag menar är att du bör arbeta proaktivt snarare än reaktivt med att säga nej. Ponera till exempel att du ska delta i ett möte. Du kan då säga ganska omedelbart att du redan är fullbokad denna vecka med viktiga projekt, bara så att alla vet. Genom att berätta för andra att du inte kommer kunna ta på dig mer kan du förhindra att de överhuvudtaget ber dig att göra detta.

8. Ta tid på dig att tacka nej

Som jag redan har varit inne på behöver du inte alltid ge ett svar på direkten. Istället för att svara där och då kan det vara bättre att du tar lite tid på dig innan du säger nej. På så vis hinner du tänka lite grann på förfrågan och vilka konsekvenser den skulle kunna ha för dig.

Först därefter kan du återkomma med ett svar. På så vis kan du också säga att du har tänkt på saken men att du har bestämt dig för att tacka nej.

9. Skjut upp det hela lite grann

En annan användbar strategi är att skjuta förfrågan lite grann på framtiden. Detta kan vara ett bra sätt att hålla det hela öppet istället för att bara stänga igen dörren helt.

Säg till exempel: ”Det låter intressant, men jag har inte tid just nu. Men återkom till mig om en månad så gör vi en avstämning då.”

På så vis skjuter du det hela framför dig och kan försöka avsätta lite tid i din kalender tills dess att personen återkommer.

10. Var ärlig när du avfärdar andra

Det är sällan en bra idé att ljuga, inte ens när det rör sig om vita lögner. Var istället ärlig och uppriktig när du bestämmer dig för att avfärda andra. Genom att göra detta slipper du trassla in dig i snåriga lögner och bortförklaringar. Dessutom kan personen ofta uppskatta din ärlighet och uppriktighet.

Vanliga frågor om att våga säga nej

Hur säger man nej på ett bra sätt?

Det bästa sättet att säga nej är att vara ärlig och direkt men samtidigt artig. Be inte om ursäkt och trassla inte in dig i långa förklaringar eller svepande ursäkter. Tacka för förfrågan men berätta att du avstår och varför du väljer att göra detta.

Varför har jag svårt att säga nej?

För många personer är det svårt att säga nej till andra människor. Rädslan för att göra detta grundar sig ofta i att du vill undvika en konflikt eller konfrontation. Dessutom vill du inte göra den andra personen besviken, sårad eller arg.

Avslutande tankar om att våga säga nej

Det är aldrig särskilt lätt att våga säga nej. Men när du har lärt dig att bemästra denna konst kommer du enklare kunna göra detta. Då kommer du inte ha lika svårt att avfärda andra och fokusera mer på de saker som är viktigast för dig. Det är också viktigt att du inte känner någon skam över att ta kontrollen över ditt liv och din hälsa. Till syvende och sist handlar det trots allt om ditt välbefinnande och att göra det som du själv mår bäst av.

Så kom ihåg att du inte är elak när du säger nej på ett artigt sätt. Du behöver vårda din tid, din energi och dig själv. Dessutom kommer andra respektera din beslutsamhet och ditt mod när du bemästrar denna ädla konst.

Läs mer