Hem » Vårda vänskapsrelationer som du vårdar din trädgård
Vårda vänskapsrelationer genom att bevattna dem

Vårda vänskapsrelationer som du vårdar din trädgård

Att vårda vänskapsrelationer kan i mångt och mycket liknas vid hur du sköter om din trädgård. Bägge dessa aktiviteter kan vara gynnsamma och givande på så många olika sätt. Genom att ta hand om dina vänskaper på ett bra sätt kan du skörda frukten av de frön som du har sått.

På samma sätt som du påtar i trädgården för att hålla ogräset borta bör du göra detsamma i dina relationer. Vänskaper behöver nämligen vårdas och skötas om på samma sätt som en trädgård. Om du inte tar hand om dem på ett bra sätt riskerar de nämligen att vissna och dö ut.

Läs även min artikel om varför det är så svårt att behålla vänner!

Viktigt att vårda vänskapsrelationer för att hålla dem vid liv

Som frilansskribent spenderar jag en hel del tid ensam. Jag skriver, skapar och funderar mycket på allt och inget. Därmed sker också en hel del konversationer inuti mitt huvud i jakten på de rätta orden samt i strävan att finna inspiration. I egenskap av empat föredrar jag också att vara för mig själv, att jobba hemifrån och kunna lägga upp dagarna precis som jag vill.

Men samtidigt gillar jag också att umgås med mina vänner. Därför har jag full förståelse att det kan uppstå en inre kamp hos introverta personer i detta hänseende. Själv ser jag dock arbetet med att vårda vänskapsrelationer som en viktig del i min strävan att skapa balans i livet. Man kan ju inte jobba hela tiden utan måste även ge utrymme för fritidsaktiviteter av olika slag, och här kommer även vänskaperna in i bilden.

För du har trots allt gjort en investering i samband med att du valt att skaffa vänner. Därför behöver kan du inte bara så ett frö i backen och hoppas att det växer sig till en stor och maffig ek. Du behöver även vattna din planta samt regelbundet rensa bort ogräs och vissna växter ur den trädgård där du odlar dina relationer. Detta för att dina vänskaper ska kunna leva och frodas istället för att vissna och tyna bort.

Det finns vissa varningstecken som indikerar att en vänskap kan vara på väg att ta slut. Det finns även vissa tecken som kan avslöja när det är dags att avsluta en vänskap istället för att försöka fortsätta vårda den. Vilka dessa är kan du läsa dig till i den länkade artikeln!

Kvinna som vårdar plantor

Ge dina vänner lagom mycket vatten och sol

Om du lämna dina vänskaper våg för vind riskerar de att till slut dö. De blir med tiden överbelamrade av ogräs och kvävs om du inte regelbundet tar hand om dem. Du behöver därför tillsätta såväl vatten som sol och ge dina vänner din uppmärksamhet för att de inte ska vissna.

Med detta sagt är det också väldigt viktigt att en vänskap gynnar bägge parter. Både du och din vän bör ge och ta ungefär lika mycket i relationen. Om vänskapen är ensidig kommer ogräset frodas och krama livet ur er relation. Du bör med andra ord vara uppmärksam på balansen i dina relationer och undvika de vänner som är energitjuvar. I annat fall riskerar du att övervattna plantan och inte heller detta är önskvärt.

För att vårda vänskapsrelationer bör du därför:

 • Ha realistiska förväntningar på dina vänskaper.
 • Prioritera vännerna och spendera kvalitetstid tillsammans med dem.
 • Lyssna mer och verkligen försöka förstå vad dina vänner faktiskt säger.
 • Våga visa dig sårbar inför dina vänner.
 • Berätta för vännerna att du värderar er vänskap.
 • Vara genuin och autentisk snarare än falsk och pretentiös.
 • Vara en pålitlig och förtroende ingivande vän att lita på.
 • Ge minst lika mycket som du tar men inte låta vänskapen bli alltför ensidig.
 • Visa respekt samt ge vännerna utrymme och inte kväva dem.
 • Sätta gränser för att ta hand om dig själv.
 • Lära dig att hantera konflikter på ett effektivt sätt.

Läs mer