Hem » Varför tar jag på mig andras känslor?
Bild som illustrerar en person som tar på sig andras känslor

Varför tar jag på mig andras känslor?

Blir du ofta utmattad och överväldigad efter att ha interagerat med andra? Detta kan eventuellt bero på att du är så pass inkännande att du känner av andras sinnesstämningar. Så varför tar du på dig andras känslor?

Vissa personer har så pass mycket empati att de tycks ta på sig andras känslor. Dessa individer kallas empater och påverkas starkt av andra personers sinnesstämning. Om du ofta tar ansvar för andra personers känslor kan du kanske vara en empat.

Om du är en empat kan du ta på dig andras känslor

Jag har skrivit en artikel om hur man vet att man är en empat. Läs gärna igenom den för att ta reda på om detta är en beskrivning som du känner igen dig själv i. Fråga gärna även personer i din omgivning om de tycker att du stämmer in på denna beskrivning. Om så är fallet kan det vara så att du oavsiktligen tar på dig andras känslor genom att absorbera deras energi.

Ibland kan det till och med vara svårt för dig att reda ut vilka känslor som faktiskt är dina egna och vilka som tillhör andra. Om du känner igen dig i detta är det extra viktigt att du lär dig att sätta gränser gentemot din omgivning. Du bör också försöka omge dig med positiva människor som vill dig väl.

Kan man verkligen absorbera andra personers energier?

Ja, det är fullt möjligt att absorbera andra personers energier och därigenom ta på sig deras känslor. Du kan därmed låta ditt eget humör påverkas mycket av sinnesstämningen hos personer i din omgivning. Detta kan ske från tid till annan utan att du kanske ens lägger märke till det.

Men om det sker titt som tätt kan du eventuellt ha ett personlighetsdrag som kallas sensorisk bearbetningskänslighet. Detta är ett drag som såväl empater som högkänsliga (HSP) har. Det innebär att du:

  • har förmågan att bearbeta information med ett större djup
  • är mer empatisk och känslomässigt reaktiv
  • har en ökad medvetenhet om små detaljer i din omgivning
  • lätt blir överstimulerad.

Hos högkänsliga personer tycks spegelneuroner i hjärnan fungera på ett annorlunda sätt jämfört med hos andra människor. Detta gör att dessa personer upplever sin omvärld på ett annorlunda sätt och kan ta på sig andras känslor.

Men du kan även utveckla samma förmåga om du till exempel är en empat. Då har du istället utvecklat denna förmåga genom upplevelser i din barndom eller till följd av ett trauma. Till exempel kan du ha lättare för att absorbera andra personer energier om du har ett otryggt anknytningsmönster sedan barndomen.

Det finns också vissa personer som har en så pass påtaglig närvaro att de kan dränera eller förändra din energi. Detta kan de göra med antingen sin röst, sitt tonfall, sitt kroppsspråk, sitt sätt att kommunicera eller genom dynamiken i er relation.

Kvinna som absorberas av andra personers känslor

Så kan du sluta ta ansvar för andra personers känslor

Det finns flera olika metoder som du kan använda för att sluta ta ansvar för andra personers känslor. Genom att göra detta kan du ta ett steg tillbaka och skydda dig själv från externa känslor. Nedan går jag igenom hur du kan gå tillväga.

Sätt gränser

Ett av de mest effektiva sätten att sluta ta ansvar för andra personers känslor är att sätta gränser. Denna gränssättning syftar förstås inte till att du ska sluta känna – det handlar bara om att du ska sluta ta på dig andras känslor som om de vore dina egna.

Genom att låta andra personer i din omgivning äga sina känslor och behålla dessa själva slipper du överväldigas av dem. Därmed lägger du också en bättre grund för en hälsosam relation till den andra parten.

Du kan sätta gränser på flera olika sätt, däribland genom att:

Det kan också hjälpa att visualisera din gräns, inte minst om du är en högkänslig person. Till exempel kan du föreställa dig att du befinner dig i en ogenomtränglig bubbla när du riskerar att ta på dig andras känslor. Du kan även föreställa dig att deras känslor passerar förbi dig eller ner på marken, istället för att fastna på dig.

Personligen föredrar jag att visualisera att det finns en slags glasvägg mellan mig själv och den person jag pratar med. På så vis kan jag föreställa mig att känslorna inte kan nå mig utan att dessa stannar kvar på den andra sidan av den transparenta väggen. Jag brukar också intala mig att det faktiskt är den andra personens problem och att det inte är min uppgift att försöka hjälpa personen.

Kvinna som befinner sig i en bubbla och inte kan nås av andra personer

Lär känna dig själv

När du funderar på varför du tar på dig andras känslor kan du kanske komma fram till att detta beror på att du har svårt att särskilja dem från dina egna. Om så är fallet bör du försöka lära känna dig själv lite bättre och identifiera vad du känner. På så vis kan du sedan enklare hålla reda på vilka känslor som är dina egna respektive externa.

Försök reda ut vems känslor du känner

Om du umgås med någon annan och märker hur ditt grundläggande känsloliv förändras kan detta vara ett tecken på att du interagerar med personens känslor. Då bör du försöka sätta fingret på vilken förändring som har skett. Är du till exempel mer irriterad, ledsen eller ångestfull? I sådana fall bör du försöka sluta ta på dig den andra personens känslor genom att hålla isär dessa från dina egna.

Jorda dig och hitta ditt inre lugn

En annan förebyggande åtgärd som du kan vidta är att jorda dig själv. Detta kan du göra på flera olika sätt och på så vis finna ett inre lugn och en större rofylldhet. Du kan till exempel välja att:

  • göra andningsövningar
  • meditera
  • utöva yoga
  • utöva tacksamhet
  • leva som en minimalist
  • allmänt försöka skruva ner tempot i din vardag.

Personligen upplever jag att meditation och mindfulness fungerar väldigt bra när jag vill jorda mig. Dessutom upplever jag att jag enklare kan hitta mitt inre lugn om jag kan vara produktiv och fysisk aktiv.

För mig är det avstressande att få jobbet gjort istället för att prokrastinera. Genom att först utföra dagens arbete och sedan styrketräna eller gå en lång promenad kan jag nå ett väldigt avkopplat tillstånd. Genom att utföra denna rutin i princip dagligen har jag över en längre tid lyckats förbli jordad och behålla mitt inre lugn.

Kvinna som sitter vid sitt skrivbord och har hittat sitt inre lugn

Ta hand om dig själv

Ett annat sätt att sluta ta ansvar för andra känslor är att ta bättre hand om dig själv. Du kan till exempel ge dig själv lite kärlek genom att hitta en lugn och tyst plats att dra dig tillbaka på. På denna plats kan du sedan gå igenom dina upplevelser och känslor samt hantera dessa. Du kan även välja att skriva en känslodagbok där du skriver om vad du känner. En varm dusch eller ett varmt bad kan också vara ett bra sätt att få ditt nervsystem att slappna av.

Om du gillar att vistas i naturen kan du med fördel göra detta för att nollställa dig själv och koppla av. Skogen är en plats där jag har lätt för att finna ett lugn och få ett avbrott från intensiva interaktioner med andra. Du kan även testa att ta en promenad i en närbelägen park eller bege dig till havet för att bevittna vågorna svalla fram och tillbaka. Det viktiga är att du hittar den miljö där du själv kan slappna av och hitta ditt inre lugn.

Prata med någon

Ett annat alternativ när du vill sluta ta på dig andras känslor är att prata med någon. Du kanske tycker det hjälper att få ur dig dina känslor och tankar på en lite mer neutral plats. Om så är fallet kan du gärna prata med någon, kanske en kurator eller psykolog. Denne kan dels lyssna på dig men även tipsa dig om strategier som du kan använda för att stressa ner, lära dig att sätta gränser etc.

Terapeut som pratar med sin patient

Vanliga frågor om att ta på sig andras känslor

Varför tar jag på mig andra känslor?

Anledningen till att du tar på dig andras känslor kan vara att du har mer empati än gemene man. Du kan då bli så pass utåtriktad och inkännande att du absorberar känner av andra personers känslor och sinnesstämningar. Det kan vara utmattande för dig.

Hur kan jag sluta ta ansvar för andras känslor?

Du kan sluta ta ansvar för andras känslor genom att ta ett steg tillbaka och särskilja dem från dina egna. Genom att visualisera en osynlig vägg kan du enklare sätta gränser och förhindra att du absorberar känslorna som om de vore dina egna.

Avslutande tankar om att ta på sig andras känslor

När du tar på dig andras känslor och sinnesstämningar kan du känna en större samhörighet med personerna i din omgivning. På så vis kan detta vara en kraftfull och positiv upplevelse. Men det kan också vara väldigt påfrestande att vara som en känslomässig svamp och ständigt agera bollplank åt andra. Därför kan du behöva lära dig att sätta gränser och ta bättre hand om dig själv och ditt eget känsloliv.

Genom att få ett ökat medvetande om vilka känslor som är dina egna respektive andras, sätta gränser och ta hand om dig själv kan du enklare hantera din förmåga. Med detta sagt kan det också vara intressant att utforska varför du tar på dig andras känslor. Har du en relativt låg självkänsla och fokuserar därför mer på andra än på dig själv? Eller är du helt enkelt lite mer inkännande av naturen?

Oavsett orsaken till att du tar ansvar för andras känslor kan det ibland bli lite för intensivt och mycket för dig. Men med ökad medvetenhet kan du få ett uppvaknande som hjälper dig att förstå och hantera din personlighet. I slutändan kan detta göra att du finner en stor styrka i den.

Läs mer