Hem » 10 sätt att visa att man älskar någon
Kvinna som visar att hon älskar någon

10 sätt att visa att man älskar någon

När du vill visa att du är förälskad i en person kan du gärna yttra de gyllene orden ”Jag älskar dig”, men bara när du är redo för detta. För även om det förstås är viktigt att göra en kärleksförklaring i ord finns det även andra sätt att visa att man älskar någon. Dessutom brukar man ju säga att handling väger tyngre än ord. Här belyser jag därför ett antal olika sätt att uttrycka sin kärlek utan att behöva använda ord.

1. Var en bra lyssnare

Det är en stor skillnad på att höra vad någon säger och att faktiskt aktivt lyssna. De flesta av oss hör automatiskt de ord som kommer ut ur någons mun. Våra öron uppfattar dessa ljud och hjärnan tolkar dem. Men att vara en bra lyssnare handlar om att vara mer uppmärksam på vad personen försöker säga. Du kan visa att du lyssnar aktivt genom att ta till dig av vad personen säger och ställa relevanta frågor. Dessutom bör du visa med ditt kroppsspråk att du lyssnar och att du är intresserad av att förstå vad som sägs.

2. Fråga om personens liv

Ett annat bra sätt att visa att man älska någon är att visa ett större intresse för personen. Ställ frågor om vad som händer i personens liv och var gärna specifik med frågorna. Fråga till exempel om det där projektet som personen länge har jobbat på. Fråga om den nya chefen eller den där jobbiga kollegan. Genom att ställa frågor och gärna återkoppla till sådant som ni tidigare har pratat på visar du för personen att du är intresserad och bryr dig.

3. Lägg undan mobiltelefonen

Idag lever vi i en värld som är väldigt uppkopplad. Dessutom gör vi oss tillgängliga för andra människor nästan hela tiden. Därför är det idag viktigare än någonsin tidigare att du faktiskt är närvarande och att du lever i nuet. Du behöver inte alltid vara tillgänglig och kolla din e-post samt dina sociala medier. Lägg därför undan din mobiltelefon när du umgås med dina nära och kära. Om detta känns svårt kan du överväga att genomgå en digital detox för att förändra ditt beteende.

4. Ta dig tid för personen

Likt fysisk närvaro är tid en stor bristvara i dagens samhälle. Om du verkligen vill visa att du älskar någon bör du därför ta dig tid för denna person. Du kanske gärna hade tagit en öl med polarna eller gått på den där fotbollsmatchen, men tiden är begränsad. Har det gått några veckor sedan du umgicks med den där speciella personen i ditt liv är det hög tid att du nu prioriterar detta. Kvalitetstid tillsammans med någon är bland det mest värdefulla du kan erbjuda en person.

5. Skicka meddelanden ur det blå

Du har möjlighet att visa att du älskar någon när som helst. Allt du behöver göra är att ägna några minuter åt att skicka ett meddelande utan förvarning. Det kan till exempel handla om en rolig GIF-bild, en söt emoji eller ett kort meddelande. Att till exempel skriva ”Jag tänker på dig” eller ”Hoppas du får en fin dag” är ett enkelt sätt att visa din uppskattning för en viss person.

Kärleksfulla textmeddelanden

6. Visa din kärlek offentligt

Ett bra sätt att visa att man älskar någon är att göra detta offentligt. Du behöver inte hångla upp personen i det offentliga rummet eller låta det hela gå överstyr på något annat sätt. Det räcker istället gott med att bara hålla hand offentligt eller att kyssa personen på kinden. På så vis kan du visa din uppskattning för personen utan att göra andra personer i närheten obekväma.

7. Ge personen en liten gåva

Ett annat bra sätt att visa uppskattning är att ge personen en liten gåva. Det behöver absolut inte handla om ett dyrt smycke eller liknande utan det räcker gott med något betydligt mindre och billigare. Kanske vet du vilket som är personens favoritgodis eller liknande? Köp då detta för att visa att du bryr dig om personen och att du uppskattar denne. Förhoppningsvis lyckas du sätta ett leende på personens läppar.

8. Tacka och visa din tacksamhet

Ett enkelt sätt att visa att man älskar någon är att visa tacksamhet för personen. Detta kan du till exempel göra genom att tacka när personen gör något för dig. Eller så kan du visa din uppskattning på andra sätt. Var gärna specifik och tänk på att det kan vara för något så enkelt som att personen bara är sig själv.

9. Var spontan

Ytterligare ett bra sätt att visa någon uppskattning är att våga vara lite spontan. Du kan till exempel överraska personen med konsertbiljetter eller biljetter till en match. Det kan också röra sig om en liten dagsutflykt till ett resmål som personen gillar. Det finns få saker här i livet som är lika tillfredsställande som att göra något för någon annan!

10. Vidrör personen

Ett väldigt bra sätt att visa att man älskar någon utan att använda ord är med hjälp av beröring. Genom att vidröra personen kan du se till så att ett hormon som heter oxytocin frigörs och får personen att må bra. Om du gillar fysisk närhet kan du krama och vidröra den andra personen på ett lite mer tydligt sätt. I annat fall kan du istället välja att hålla personens hand eller att kanske erbjuda en massage emellanåt.

Vanliga frågor om att visa att man älskar någon

Hur kan man bevisa att man älskar någon?

Du kan visa att du älskar någon genom att lyssna på personen och fråga om dennes liv. Lägg gärna undan mobiltelefonen och ta dig verkligen tid för personen. Du kan också vara spontan och visa din kärlek offentligt eller vidröra personen mycket.

På vilka sätt kan man visa kärlek?

Du kan visa kärlek till någon på många olika sätt. Till exempel kan du skicka gulliga meddelanden eller ge personen en omtänksam gåva. Du kan också tacka när personen gör något för dig och uttrycka din uppskattning för honom eller henne.

Hur visar jag min man att jag älskar honom?

Du kan visa din man att du älskar honom genom att till exempel visa din uppskattning för honom inför barnen. Du kan också välkomna honom vid dörren när han kommer hem. Eller så kan du passa på och skryta om honom inför dina vänner när han hör.

Hur visar jag min fru uppskattning?

Ett bra sätt att visa din fru uppskattning är att ta hand om disken eller någon annan hushållssyssla med jämna mellanrum. Du kan också försöka bli en bättre lyssnare och aktivt lyssna på vad hon har att säga. Eller så kan du ge henne en komplimang.

När kan man säga att man älskar någon?

Det är svårt att ge en tidsuppskattning för när det kan vara läge att säga att man älskar någon. Men generellt sett brukar män acceptera en sådan kärleksförklaring efter en månad eller så. Kvinnor kan ofta vilja avvakta tills två eller tre månader.

Läs mer