Hem » Tarotkort betydelser » Stora arkanan » Översteprästinnan

Översteprästinnan

En tarotlek består oftast av 78 kort. Alla dessa tarotkort har sina unika betydelser och bör tolkas på olika sätt. Så vad betyder översteprästinnan i tarot?

Översteprästinnan är ett tarotkort som ofta förknippas med feminin kraft, mysterium och andlig instinkt. Hon representerar det undermedvetna, det dolda och det okända. Hon kan även representera en viktig kvinnlig person i ditt liv.

I den här artikeln synar jag detta kort i sömmarna och berättar allt du behöver veta om det. Så läs vidare för att lära dig att förstå och tolka detta tarotkort!

Läs även min kompletta guide till tarotkort för nybörjare för att lära dig mer om tarot! Och följ podden Narrens Resa där vi diskuterar detta och andra tarotkort!

Vad betyder översteprästinnan i tarot?

Överprästinnan är det andra kortet i Stora arkanan och följer efter magikern. Detta tarotkort uppmuntrar dig att lita på din intuition. Detta kort är också en vädjan att du ska bli mer medveten om ditt undermedvetna. Därmed kan du med fördel förknippa detta kort med ”det tredje ögat” och allt som detta chakra symboliserar.

Nedan belyser jag kortets rättvända och omvända (uppochnedvända) betydelser. Fortsätt att läsa för att lära dig vilka nyckelord du kan förknippa med dessa!

Rättvänd

Rättvänd betyder översteprästinnan i tarot:

 • intuition
 • mystik
 • andlighet
 • sensualitet
 • din inre röst
 • det ouppnåeliga
 • kreativitet
 • fertilitet.

Innebörden av detta tarotkort har att göra med din inre kunskap. När översteprästinnan dyker upp i en tarotläggning innebär detta att det är dags för dig att våga lita på din intuition. Detta istället för att snarare prioritera ditt medvetna sinne och ditt rationella intellekt. Kortet förknippas även med en gudomlig och mystisk kvinna som sitter på alla svar. Hon har en stor förståelse för allt från sig själv till religion och naturen. Hon representerar därmed en person som är intuitiv och börjar öppna upp sig för det andliga. Detta kort kan utöver andlighet även förknippas med meditation och bön.

Uppochnedvänd

Uppochnervänd betyder översteprästinnan i tarot:

 • dolda motiv
 • hemligheter
 • ytlighet
 • förvirring
 • kognitiv dissonans
 • att du inte litar på din intuition
 • att du drar dig undan
 • tystnad.

Så vad betyder översteprästinnan i tarot egentligen när kortet är uppochnervänt? När detta kort har vänts uppochner kan det vara ett tecken på att du har svårt att verkligen våga lyssna på din intuition. Det kan då vara dags för dig att meditera för att jorda dig och sedan testa ett nytt tillvägagångssätt. För just nu funkar kanske inte det rationella sättet att tänka särskilt väl för dig. Någonting har fått dig att ignorera din magkänsla och du omgärdas nu av förvirring. Men du du får aldrig vara rädd för att blicka inom dig och våga hitta en ny väg framåt.

Funderar du på att ta steget in i den mystiska världen av tarot? Läs min guide för att få reda på vilka tarotkort du bör köpa!

Så kan du tolka bilden på kortet

Översteprästinnan i en tarotkortlek är ett kort som symboliserar intuition och magkänsla. Hon sitter framför ett tunt skynke som pryds av granatäpplen. Skynket representerar den tunna hinnan mellan ditt undermedvetna och ditt medvetna sinne. Granatäpplena är en symbol för fertilitet, överflöd och det gudomliga feminina. De är också en referens till den grekiska gudinnan Persefone, som Hades lurade att äta ett granatäpple i underjorden. För varje granatäpplekärna hon åt tvingades hon återvända och spendera en månad i underjorden.

Översteprästinnan sitter mellan två pelare. Dessa representerar ingången till ett heligt och mystiskt tempel. Pelarna pryds av bokstäverna B respektive J. Dessa bokstäver representerar Boas och Jakin, två pelare som var belägna på varsin sida av ingången till Heliga templet i Jerusalem. Att pelarna är färgade svart respektive vitt är en symbol för motsatsförhållandet mellan det maskulina och det feminina samt mörkret och ljuset.

Den dräkt som översteprästinnan bär är blå och hon bär även ett stort kors på bröstet samt en slags krona på huvudet. Dessa är symboler för hennes gudomliga kunskap samt hennes status som den himmelska härskarinnan. I knät har hon en textrulle med ordet ”tora”, den gudomliga lagen. Att textrullen delvis är övertäckt av hennes klädsel symboliserar att den visas först när du är redo att se bortom den materiella världen. Vid översteprästinnans fötter är också en månskära belägen, vilken symboliserar hennes koppling till det gudomligt feminina. Månskäran symboliserar även hennes intuition och undermedvetna sinne samt de olika måncyklerna.

Översteprästinnan i tarot

Vad betyder översteprästinnan i tarot när kortet är rättvänt?

Kärlek

När du gör en tarotläggning där du ställer frågor om kärlek kan översteprästinnan i tarot betyda andra saker. Hon kan till exempel signalera att förändringar som är omedvetna och kanske ens förnimmas är på väg att ske. Förändringarna har då ofta att göra med ditt känslotillstånd. Till exempel kanske du döljer starka känslor för någon och även en tillsynes obetydligt dejt kan snart förvandlas till en stor och passionerad kärleksaffär. Översteprästinnan är ett tarotkort som tyder också på att du bör ha tålamod och lita på din intuition. Var ärlig mot dig själv och andra, och låt det som döljs under ytan flyta upp och uppenbara sig.

Om du befinner dig i en relation kan kortet tyda på en ökad öppenhet och intimitet. Ärlighet är en viktig ingrediens för att ditt förhållande ska bli så starkt som det potentiellt sett skulle kunna vara.

Karriär

Gör du en tarotläggning kring jobb och karriär och undrar vad översteprästinnan i tarot betyder i detta hänseende? Hon kan då uppenbara sig för att visa att det är tid att lära dig något. Till exempel kan du vilja sätta dig vid skolbänken igen och skaffa dig en utbildning. Men om du jobbar inom ett kreativt yrke kan det istället betyda att du får ny inspiration som har att göra med ditt arbete. När du ska fatta viktiga beslut om din karriär eller de projekt som du arbetar på behöver du våga lita på din magkänsla. Detta kort ger dig en signal att det kan finnas en mentor eller någon annan person som kan vägleda dig framåt i karriären.

Ekonomi

Översteprästinnan i tarot betyder ofta mystik och förknippas med det okända. Därför bör du akta dig för att diskutera din ekonomi med andra personer. Kortet antyder nämligen att du bör vara hemlighetsfull om ekonomin. Eller så kanske du har blivit erbjuden en möjlighet att investera dina pengar i ett projekt. Om så är fallet måste du lita på din intuition – din magkänsla avslöjar om du bör göra investeringen eller inte. Tänk igenom saken och lyssna till dina känslor – känns det fel är det förmodligen så.

Vad betyder översteprästinnan i tarot när kortet är omvänt?

Kärlek

Detta kort kan i en kärlekslösning betyda att du faktiskt behöver lita på dina känslor och din instinkt när det kommer till kärleken. Det kan lätt uppstå svårigheter av olika slag när du väljer att inte lita på din intuition utan istället bara lyssnar på ditt medvetna sinne. Översteprästinnan kan också vara uppochnervänd som ett tecken på att du måste iaktta försiktighet för att faktiskt vara ärlig. Undvik att säga eller göra saker för att göra din partner nöjd – var istället ärlig i handling och i ord.

Vill du lära dig att bli mer intuitiv? Läs i sådana fall min länkade artikel för att få konkreta tips och råd!

Karriär

Har översteprästinnan dykt upp uppochnedvänd i en tarotläsning som rör din karriär? Då kanske du inte har all information tillhanda som du skulle behöva ha tillgång till på jobbet just nu. Kan det kanske vara så att du har blivit förd bakom ljuset i något hänseende? Om så är fallet kan detta leda till att du känner dig ensam i sällskap av dina kollegor. Var uppmärksam på andra personer och på deras dolda agendor.

Det kan också handla om att du får svårt att fatta beslut kring karriären när du inte litar på din intuition. Kanske har du litat på en affärspartner trots att din magkänsla säger dig att denne kanske inte har särskilt goda intentioner? Eller så kanske du har kört fast i karriären men väljer att inte byta jobb trots att din magkänsla säger att du borde göra detta.

Ekonomi

Undrar du vad översteprästinnan betyder uppochnedvänd i en tarotläsning? Har du tänkt underteckna ett avtal, ta ett lån eller fatta något annat viktigt beslut? Kanske går du i tankar om att gifta dig eller att göra någon typ av investering? Om så är fallet kan det finnas viktiga detaljer i det finstilta som du inte riktigt är uppmärksam på. Översteprästinnan kan då dyka upp uppochnervänd i tarotläggningen för att påpeka detta för dig. Så se till att du har all information och all fakta som krävs för att fatta ett välgrundat beslut.

Tarotkortet översteprästinnan

Vanliga frågor om översteprästinnan

Vad betyder översteprästinnan i tarot?

När översteprästinnan dyker upp i en tarotläggning kan detta vara ett tecken på att du måste våga lita på din intuition. Lyssna lite mer på din magkänsla istället för att bara lyssna på ditt medvetna sinne. Låt din inre röst få tala och vägleda dig!

Avslutande tankar

För att sammanfatta det hela betyder översteprästinnan i tarot att du bör lita mer på din intuition och magkänsla samt ditt omedvetna. Du har mycket inom dig som du kan ha nytta av att plocka fram då och då. När kortet är uppochnervänt symboliserar det istället dolda motiv och hemligheter samt att du inte vågar lita på din intuition.

Vissa menar faktiskt att detta är ett av de viktigare tarotkorten. Detta då kortet skapar en starkare koppling mellan dig själv och din undermedvetna, inre värld.