Hem » Varför är det så svårt att behålla vänner?
Kvinna som funderar på varför det är så svårt att behålla vänner som vuxen

Varför är det så svårt att behålla vänner?

Forskning visar att våra sociala cirklar ofta börjar krympa redan vid 25 års ålder. Men varför är det så och vad kan vi göra åt saken? Och varför är det så svårt att behålla vänner?

Det är svårare att behålla sina vänner i vuxen ålder eftersom livet kommer emellan. Jobb, barn och andra åtaganden gör ofta att vi ägnar mindre tid åt våra vänskapsrelationer. Dessutom har sociala medier faktiskt gjort oss till mer osociala varelser.

Samtidigt är det viktigt att du anstränger dig för att vårda dina vänskaper då dessa är väldigt viktiga för din hälsa. Fortsätt att läsa för att få mer information om varför det är så svårt att behålla vänner och vad du kan göra åt saken!

Läs också mina artiklar om hur man får nya vänner som vuxen samt hur du kan vårda dina vänskapsrelationer på bästa sätt!

Antalet vänner börjar sjunka redan vid 25 års ålder

En studie som gjordes 2016 visar att våra sociala cirklar vanligtvis börjar krympa vid 25 års ålder. Det är ungefär vid denna tidpunkt som vi börjar rota oss och omvärderar vad som är viktigast för oss här i livet. Där brukar antalet vänner en person har nå sin topp för att sedan minska år för år in i pensionsåldern. Samtidigt fann forskarna också att det tycks ske en tillfällig utplaning i åldersgruppen 45-55 år innan antalet vänner sedan börjar falla på nytt.

I en annan studie en man vid namn Jeffrey Hall närmare på hur mycket tid det tar att skaffa vänner. Enligt den studien behöver man spendera drygt 200 timmar tillsammans innan man kan anse sig vara nära vänner. Hall drar bland annat slutsatsen att en av de viktigaste uppgifter vi utför i våra liv är att bibehålla nära vänskapsrelationer. Men varför är det så svårt att behålla vänner om det nu är så pass viktigt?

Om man ska tro Jeffrey Hall är tiden den stora boven i dramat. Han menar att unga vuxna har närmast ett överflöd av tid. De personer som är runt 20 år har ofta färre åtaganden vad gäller heltidsanställningar, långvariga romantiska förhållanden och barn. Därför har de också mer tid att lägga på sina vänskaper. Detta tros alltså vara förklaringen till att antalet vänner börjar dala vid ungefär 25-årsåldern.

Kvinna som tänder ljusen på en födelsetårta i samband med någons 25-årsdag

Varför är det så svårt att behålla vänner i vuxen ålder?

Det finns även fler förklaringsmodeller som kan användas för att förklara varför det är så svårt att behålla vänner. Till exempel har framväxten av sociala medier sannolikt påverkat vårt förhållningssätt till vänskapsrelationer. Vi lever trots allt i en värld där vi är mer uppkopplade och sammankopplade än någonsin tidigare, men trots detta är merparten av våra konversationer i ärlighetens namn ganska meningslösa. Kanske har de sociala medierna gjort oss latare rent socialt när det kommer till att försöka behålla våra vänner i det verkliga livet? Det krävs ju trots allt en viss ansträngning för att göra detta och det är ofta enklare och mer bekvämt att bara skicka ett digitalt meddelande än att träffas öga mot öga.

Dunbar menar att vi bara klarar av 150 vänskapsrelationer men han kan ha fel

När vi ändå är inne på det här med (o)sociala medier kan det också vara värt att nämna den forskning som antropologen och psykologen Robin Dunbar har gjort. Dunbar hävdar att vi människor bara klarar av att ha som mest 150 vänskapsrelationer (inklusive vår familj och släkt). Om detta stämmer skulle det tyda på att antalet kontakter på sociala medier är överväldigande för de flesta av oss. En teori är att vi därför blir alltför dränerade för att orka träffa våra riktiga vänner offline. I takt med att världen blir allt mer digital ägnar vi alltså allt mindre tid åt att umgås med våra riktiga vänner.

Värt att notera är att det på senare år har gjorts en ny studie som förkastar idén om att man som mest kan ha 150 vänner. Forskaren Patrik Lindenfors är en av de författare som har tagit fram den nya studien. Han menar att Dunbars tal är felaktigt och att teorin har blivit populär eftersom den är lätt att förstå. Han menar dock att det är svårt att konkretisera människans förmåga till sociala interaktioner på detta sätt genom med hjälp av ett tal.

Sociala medier gör oss sannolikt mer osociala

Oavsett vad man väljer att tro om det hela står det helt klart att sociala medier riskerar att skapa en slags social utmattning som i själva verket gör oss mer osociala. Dessutom kan man ifrågasätta kvaliteten på de sociala interaktioner som sker via till exempel Facebook eller Instagram. Att kommunicera digitalt med emojis, GIF:ar och likes är såklart någonting helt annat än att befinna sig i samma rum och föra ett helt vanligt samtal. När vi kommunicerar digitalt har vi inte möjlighet att läsa av motparten genom att lyssna till dennes tonfall eller se ansiktsuttrycken.

Vill du kunna komma närmare andra och försöka behålla dina vänner? Då kan du vilja göra en digital detox och fokusera mer på dina riktiga interaktioner i det verkliga livet.

Bild som illustrerar att sociala medier i själva verket gör oss mer osociala

Tips som kan hjälpa dig att behålla dina vänner

Nu har jag berört varför det är så svårt att behålla vänner. Därför kan det vara på sin plats med några handfasta tips som kan hjälpa dig att göra detta. Du kan till exempel försöka tänka på att:

  • Inse värdet av dina vänskaper. Ägna en stund åt att fundera på hur värdefulla dina vänskaper är och vad de tillför till ditt liv. Genom att göra detta kan du enklare inse hur viktigt det är att försöka behålla dina vänner.
  • Kommunicera på ett mer meningsfullt sätt. Det är lätt hänt att man blir lat och bara svarar på ett meddelande med en emoji i form av en tumme upp eller en skrattande smiley. Men det är desto svårare att ta sig tid att säga eller skriva någonting personligt, samtidigt som ett sådant budskap skulle kunna göra all skillnad i världen. Du behöver inte nödvändigtvis alltid samtala med dina vänner öga mot öga – men skicka hellre ett e-postmeddelande, ett handskrivet brev eller en liten present. Eller varför inte höra av dig genom ett telefonsamtal?!
  • Träffas regelbundet öga mot öga. Det är viktigt att faktiskt träffas i verkligheten med jämna mellanrum. Dessutom finns det i ärlighetens namn tid, det handlar bara om att prioritera detta och planera in mötet i förväg.
  • Tänk på att vi alla är olika. Det är viktigt att ha i åtanke att alla är olika när det kommer till att socialisera. Du kanske bor ensam och jobbar deltid, vilket kan göra att du vill träffa dina vänner lite oftare. Men det kan också vara så att du har en familj och jobbar väldigt mycket, och då kan det vara svårare att träffas fullt lika ofta. Så istället för att fokusera på hur ofta ni ses kan det vara bättre att fokusera på att få kvalitetstid tillsammans när det väl sker. Dessutom gäller det att du försöker hitta det som fungerar för dig och dina vänner utifrån era respektive förutsättningar.

Vanliga frågor

Varför är det så svårt att behålla vänner?

Det främsta skälet till att det är svårt att behålla vänner i vuxen ålder är att vi ofta har mindre tid. Vuxna ägnar mer tid åt karriären och familjen än vad yngre personer gör. Därför börjar ofta antalet vänner minska någonstans kring 25 års ålder.

Läs mer