Hem » Hur hämnas man på en narcissist?
Hämndlysten kvinna som undrar hur man hämnas på en narcissist

Hur hämnas man på en narcissist?

Det kan vara otroligt frustrerande att försöka hantera en narcissist. Detta gäller oavsett om narcissisten ifråga är din partner, en familjemedlem, en kollega eller en vän. Narcissister är manipulativa och självcentrerade, och deras beteenden kan få dig att känna dig utmattad och maktlös. Efter att ha behandlats illa av en annan person är det fullt naturligt att vilja söka hämnd. Så hur hämnas man på en narcissist?

Distansera dig och behåll lugnet när du interagerar med personen. Sätt tydliga gränser och fokusera på din egen utveckling och framgång. Kapa om möjligt all kontakt med personen ifråga. Detta är det bästa sättet att hämnas på en narcissist.

Även om det kan kännas lockande att söka hämnd bör du istället fokusera på ditt eget välbefinnande. Att sjunka till samma låga nivå och försöka slå narcissisten i personens eget spel är inget som jag rekommenderar. Rådet är alltså att aldrig brottas med en gris. Ni blir bägge smutsiga men till skillnad från dig tycker grisen att det hela är roligt.

Så istället för att fundera på hur man kan hämnas på en narcissist bör du försöka vara den bättre människan. Det är också på detta vis som du faktiskt kan ta tillbaka kontrollen över ditt liv och vinna slaget. Läs vidare för att få tips på strategier som du kan använda dig av!

1. Behåll lugnet när du interagerar med narcissisten

Narcissister älskar röra upp dammet och njuter av av reaktioner oavsett om dessa är positiva eller negativa. Därför bör du försöka behålla lugnet när du interagerar med narcissisten i ditt liv. Det är viktigt att du inte blir känslosam utan att du lyckas hålla känslorna i styr. På så vis kan du beröva personen nöjet att skapa drama och få uppmärksamhet. Ägna dig därför åt mindfulness och utöva meditation för att förbli lugn och samlad. Tänk också på att inte ta personens beteende personligt.

2. Sätt tydliga gränser

Narcissister är kända för att testa gränserna och försöka överskrida dessa. För att skydda dig själv och behålla kontrollen behöver du därför sätta tydliga gränser i din relation med narcissisten. Var bestämd när du kommunicerar med personen och var inte rädd för att säga nej. Genom att göra detta kan du visa att du inte tänker låta dig styras eller manipuleras.

3. Omge dig av stöttande personer

Det är viktigt att ha ett starkt nätverk av stöttande personer när du har att göra med en narcissist. Omge dig därför av vänner och familjemedlemmar som förstår din situation och som kan vägleda och uppmuntra dig. På så vis kan du värna ditt välmående och din självkänsla samtidigt som du också minskar narcissistens makt över dig.

4. Fokusera på din egen utveckling och framgång

Istället för att fundera på hur man kan hämnas på en narcissist och försöka göra detta bör du fokusera på dig själv. Ägna din energi och tid åt att förbättra dig själv och fokusera på din egen framgång i livet. Sträva efter dina mål, lär dig en ny färdighet och delta i aktiviteter som skänker dig glädje. Ju mer du utvecklas och stärker ditt självförtroende desto svårare kommer narcissisten ha att behålla sin kontroll över dig.

Glad kvinna

5. Kapa om möjligt all kontakt med personen

Åsamkar narcissisten i ditt liv dig stor skada och mycket besvär? Då kan det vara bäst att kapa all kontakt med personen om detta är möjligt. Genom att göra detta gör du det omöjligt för personen att manipulera dig. Du kan därmed fokusera på att slicka dina sår och gå vidare i livet.

6. Var försiktig med att avslöja eller beskylla personen

Det kan kännas frestande att försöka hämnas på narcissisten genom att avslöja personen. Men du bör vara försiktig med att beskylla personen eller att peka ut denne för andra. Narcissister är nämligen väldigt skickliga på att vrida och vända på saker och ting och spela offer. Därför behöver du ha solida bevis för dina påståenden eller vittnen som kan styrka dessa. Dessutom bör du fråga dig om det verkligen är nödvändigt att avslöja eller beskylla personen för dess beteenden och handlingar. Fokusera hellre på ditt eget välbefinnande istället för att ödsla tid och energi på att bråka med narcissisten.

Vanliga frågor om hur man hämnas på en narcissist

Hur hämnas man på en narcissist?

Det bästa sättet att hämnas på en narcissist är att ta tillbaka kontrollen över ditt liv och fokusera på ditt eget välmående. Undvik att sjunka till samma låga nivå och försöka slå narcissisten i ett spel som du inte behärskar. Inget gott kan komma ur ett sådant hämndförsök.

Avslutande tankar om hur man hämnas på en narcissist

Det är fullt naturligt att vilja söka hämnd på en person som har behandlat dig illa. Men det bästa sättet att hämnas på en narcissist är faktiskt att ta tillbaka kontrollen över ditt liv och fokusera på ditt eget välbefinnande. Genom att distansera dig från personen och det som har skett kan du påbörja processen att läka dina känslomässiga sår. Sätter du dessutom gränser och omger dig med stöttande personer kan du visa för personen att du har gått vidare och att den manipulativa taktiken inte längre fungerar på dig. I slutändan är det bästa du kan göra att leva ett tillfredsställande liv på dina egna villkor.

Läs mer