Hem » Detta är attraktivt hos män enligt forskningen
Forskningen visar att ett gott självförtroende är attraktivt hos män enligt kvinnor

Detta är attraktivt hos män enligt forskningen

Många män försöker göra sig mer attraktiva för kvinnor på flera olika sätt. Det kan till exempel handla om att träna oftare på gym eller att köpa fler snygga kläder. Den genomsnittliga mannen befinner sig nämligen på en ständig resa mot att framstå som mer intressant och åtråvärd för det motsatta könet.. Men vad är då attraktivt hos män om man ska tro på vad forskningen säger?

Det varierar förstås en del vilka exakta egenskaper som kvinnor attraheras av hos män. Dessutom behöver inte den stereotypa bilden av en lång, mörk och vacker man vara det mest eftersträvansvärda idealet. Det finns faktiskt många andra egenskaper och personlighetsdrag som är attraktiva hos män och som är värda att sträva efter. Dessa är:

  • självförtroende
  • ett bra sinne för humor
  • intelligens
  • vänlighet
  • det fysiska utseendet
  • ambition
  • en bra känsla för stil.

Fortsätt att läsa för att få mer information om dessa olika faktorer samt vad forskningen säger om dem!

Självförtroende

Självförtroende är någonting som många kvinnor finner väldigt attraktivt hos män. Män som är bekväma i sig själva och utstrålar ett stort självförtroende har därför ofta en starkare attraktionskraft. Om du istället framstår som blyg eller obeslutsam har du sällan särskilt mycket att hämta hos det motsatta könet.

När det kommer till det här med självförtroende är det dock värt att påpeka att självförtroendet kan påverkas. Genom att känna dig mer attraktiv kommer du också upplevas som attraktivare i andras ögon. Detta innebär att du genom att stärka ditt självförtroende kan påverka den uppfattning som andra personer har om dig.

Ett bra sinne för humor

Ett bra sinne för humor är en annan faktor som kvinnor ofta finner attraktivt hos män. En man som kan skämta och lätta upp stämningen kan ofta få andra människor att känna sig mer bekväma. Dessutom kan dessa personer vanligtvis skapa en positiv atmosfär omkring sig med hjälp av sin humor.

Utöver att ha ett bra sinne för humor kan det även vara attraktivt hos män att vara bra historieberättare. Förmågan att kunna berätta en bra historia är nämligen något som vissa kvinnor finner attraherande. Detta är bland annat ett bra exempel på en god förmåga att kommunicera. Och är det något som är viktigt för ett bra förhållande är det just en god kommunikation. Dålig kommunikation är nämligen ett tydligt tecken på ett destruktivt förhållande.

Intelligens

Många kvinnor tycker att intelligens är attraktivt hos män som de kan se sig ha ett förhållande med. En potentiell partner bör därför vara allmänbildad och bevandrad i många olika ämnen. Detta är goda nyheter för alla män som har personlighetstypen INTJ (arkitekten).

Intelligens är för övrigt också något som män finner attraktivt hos kvinnor. Tvivlar du lite på hur pass intelligent andra uppfattar dig? Då bör du bara försöka vara dig själv men samtidigt försöka tillskansa dig ytterligare relevant kunskap. Denna kunskap kan du hitta i livet i stort samt runt omkring dig. Det är nämligen inte särskilt attraktivt med en man (eller kvinna för den delen) som bara rabblar en massa fakta.

Intelligent man som funderar på något

Vänlighet

Vänlighet är en egenskap som kvinnor generellt sett finner attraktivt hos män. Män som har en större förmåga till empati och medkänsla står ofta högre i kurs än andra. När det kommer till seriösa förhållanden är vänliga män vad kvinnor föredrar framför så kallade ”bad boys”. I en studie från 2016 med drygt 200 deltagande kvinnor föredrog kvinnorna överlag mer empatiska personer av det motsatta könet framför de mer attraktiva men mindre generösa männen.

Ett bra sätt att visa prov på vänlighet och känslighet tycks vara ett skaffa en hund. Hundägandet tycks nämligen vara attraktivt hos män. Hundtricket är ett välkänt fenomen som faktiskt tycks ha viss bäring. En man som äger en hund anses helt enkelt framstå som en mer vänlig och empatisk person. Så om du vill göra dig lite mer attraktiv bör du alltså kika i en lista över hundraser och försöka hitta en ras som tilltalar dig.

Det fysiska utseendet

Det fysiska utseendet är förstås en viktig faktor för många kvinnor i sökandet efter en möjlig partner. När det kommer till utseendet anses ofta längd, kroppsbyggnad och ansiktsdrag vara en viktig del i ekvationen. Generellt sett är det attraktivt hos män att vara lite längre, ha en förhållandevis smal midja, breda axlar och en V-formad överkropp. Dessutom är det vanligtvis viktigt för en kvinna att ansiktet är väldigt symmetriskt och har de typiska manliga dragen.

Men faktum är att det sällan lönar sig att vara alltför snygg som man. Det är klart att de män som har begåvats med symmetriska ansiktsdrag, definierade käkben och ett vackert hårsvall generellt sett anses vara mer attraktiva. Men i flera studier har man faktiskt funnit att kvinnor tenderar att attraheras mer av män som har ett mer genomsnittligt utseende. Så åtminstone hos de kvinnor som är på jakt efter en långsiktig partner kan det alltså vara mer attraktivt för män att se mer genomsnittliga och lättillgängliga ut.

När det kommer till mer kortsiktiga och tillfälliga affärer kan dock den mer stereotypa bilden av en attraktivt man locka kvinnor mer. Men när det gäller mer långvariga förhållanden ligger alltså gemene man bättre till än de mest extrema snyggingarna. Detta tror forskarna har att göra med att de allra mest attraktiva männen kan få kvinnorna att känna sig mindre värda. Detta kan bland annat leda till att kvinnorna känner sig nödgade att banta och träna för att kunna matcha mannens fysiska utseende.

Men vad anses då vara attraktivt hos män när det kommer till det fysiska utseendet? Fortsätt att läsa så får du svaret!

Skägg

Vissa kvinnor gillar renrakade män men de flesta älskar ett snyggt skägg. Faktum är att forskningen visar att kvinnor överlag föredrar män med skägg. Ansiktsbehåring utstrålar inte bara maskulinitet och mognad utan förknippas även med aggression och dominans.

Du behöver dock inte låta din skäggväxt gå överstyr – ofta räcker det med ett väldigt minimalt skägg för att bli mer attraktiv. Det är nämligen långt ifrån alla kvinnor som föredrar ett långt och vildvuxet skägg. Men i en studie där 350 heterosexuella kvinnor deltog fann en överväldigande majoritet män med skäggstubb eller ett mindre skägg mer attraktiva. Därför kan du vilja odla lite skägg för att ta ditt utseende till nästa nivå!

Ambition

En man som är drivna och har uppsatta mål för framtiden som de jobbar mot är ofta mer attraktiv i en kvinnas öga. Det anses med andra ord vara attraktivt hos män att ha ett syfte och en utstakad riktning i livet.

Utöver ambition har det även visat sig att kvinnor föredrar män som vågar vara lite risktagande. Detta innebär förstås inte att du ska sätta din egen (eller andras) hälsa och säkerhet på spel. Forskare har också funnit att många män överskattar hur attraktivt ett visst risktagande beteende är. Men till exempel bungyjump, fallskärmshoppning eller snowboardåkning kan faktiskt vara en lagom nivå av risk för att attrahera de flesta kvinnor.

En bra känsla för stil

Män som lägger en större vikt vid sitt utseende och har en bra känsla för stil kan vara attraktiva för kvinnor. Vad som anses vara attraktivt hos män i detta hänseende är bland annat välsittande kläder, ett vårdat yttre och stilfulla accessoarer.

Faktum är att just känslan för stil kan göra all skillnad i världen för din attraktivitet. För om du inte följer trender och lägger en stor vikt vid hur du klär dig kan detta negativt påverka andras bild av dig. Du kan då framstå som lat, snål, oattraktiv eller att du helt enkelt inte bryr dig om ditt utseende. En man som klär sig bra framstår ofta som att han även har bättre ordning på allt annat i sitt liv.

Kostymklädd man som har en bra känsla för stil

Ålder

Äldre män behöver faktiskt inte känna sig särskilt hotade av sina yngre gelikar. I studier har man nämligen funnit att kvinnor tenderar att föredra män som är några år äldre än vad de själva är. Detta fenomen kallas för ”George Clooney-effekten” och tros vara en kvarleva från de dagar då vi människor bodde i grottor. Då hade nämligen äldre män generellt sett mer respekt och resurser samt kände fler personer.

Vanliga frågor om vad som är attraktivt hos män

Vad är attraktivt hos män?

När vi pratar om vad som är attraktivt hos män går det inte att komma ifrån att utseendet är något som kvinnor lägger stor vikt vid. Med detta sagt är det även viktigt för det motsatta könet att en man är generös, ärlig, frispråkig och självsäker.

Avslutande tankar

I denna artikel går jag igenom vad som är attraktivt hos män och tar stöd i forskningen. Men det är viktigt att komma ihåg att alla kvinnor har sina egna preferenser. Vad en person attraheras av hos en man behöver därför inte nödvändigtvis överensstämma med vad någon annan gillar.

Läs mer