Hem » Börja leva i nuet och bli mer närvarande
Kvinna som väljer att leva i nuet

Börja leva i nuet och bli mer närvarande

De flesta av oss tenderar att antingen leva i det förflutna eller i framtiden. Du har förmodligen själv insett vid flera tillfällen att du tänker tillbaka på vad som hände igår eller vad som kan hända imorgon. Vad du istället bör göra är att börja leva i nuet och bli mer närvarande här och nu.

Forskning har visat att de personer som söker njutning här och nu generellt sett är lyckligare än människor som fokuserar på det förflutna. Genom att ta dig tid att lägga märke till fler av de små och goda sakerna i livet kan du utöver att känna en större glädje även bli mer produktiv.

I denna artikel berättar jag hur du kan göra detta!

Lägg märke till din omgivning

Ett sätt att börja leva i nuet och bli mer närvarande är att du i högre grad lägger märke till din omgivning. Hur ofta tar du dig faktiskt tid att stanna upp och se dig omkring? Är du överhuvudtaget medveten om vad som sker i din omgivning? När satte du dig senast ner, tog ett djupt andetag och bara tog in allt som finns runtomkring dig?

Detta är någonting som du kan göra här och nu. Börja med att sluta dina ögon och ta ett djupt andetag, och öppnade sedan ögonen och ta in din omgivning. Fundera gärna över:

  • hur väggarna eller omgivningen ser ut
  • vad du ser när du blickar ner mot marken/golvet eller upp mot skyn/taket
  • hur många ljus eller träd du kan se från den plats där du sitter.

Det är lättare att leva i nuet om du faktiskt stannar upp för att på riktigt lägga märke till din omgivning samt allt och alla som finns i den.

Kvinna som har satt sig vid en sjö för att leva i nuet och vara närvarande

Meditera för att lära dig att leva i nuet

Ett effektivt sätt att börja leva i nuet och bli mer närvarande är att börja meditera. Genom meditation kan du dels öka ditt fokus och lindra din stress men också lära dig att hantera dina tankar på ett mer effektivt sätt.

Denna aktivitet går i mångt och mycket ut på att zooma ut och sätta tankarna i perspektiv. Bevittna dem hellre från ett säkert avstånd istället för att låta dem köra över dig fullständigt. På så vis kan du bli mer medveten om dina tankar och känslor samt bli mer närvarande här och nu. Detta istället för att fokusera överdrivet mycket på antingen det som har varit eller på det som kanske kommer att ske framöver.

Träna regelbundet eller utöva yoga

Regelbunden träning kan likt promenader genom en park eller liknande hjälpa dig att leva i nuet och vara mer närvarande. Genom att promenera och/eller träna regelbundet kan du därmed enklare fokusera på den aktivitet som du utför för stunden. Detsamma gäller också om du utövar yoga – att göra detta är ett utmärkt sätt att leva här och nu. Detta gäller inte minst om du kombinerar yogan med att meditera och utöva mindfulness.

Du behöver inte känna att du till varje pris måste delta i en yogaklass för att få ut nyttan av att yoga. Du kan istället ladda ner en app till din mobiltelefon som hjälper dig att göra några enkla yogaövningar hemma i bara några minuter.

Använd djupandning eller andra andningsövningar

Ett annat bra sätt att leva i nuet och bli mer närvarande är att använda djupandning eller andra andningsövningar till din fördel. Därför bör du ta dig tid att sitta ner och andas på ett speciellt sätt som ökar ditt fokus på det som du gör här och nu. Andas sakta på ett kontrollerat sätt för att lindra din stress och eventuella negativa tankar. Det finns flera olika specifika metoder som du kan använda dig av när det kommer till andningsövningar.

Var tacksam för vad du faktiskt har

Det är lätt hänt att vi saknar de saker eller personer som vi har förlorat. Vi kan även längta efter saker eller personer som vi gärna skulle vilja ha i framtiden. Men vad du istället bör göra om du vill leva i nuet och bli mer närvarande är att fokusera på vad du faktiskt har här och nu. Uppskatta och var tacksam för dessa saker och personer istället för att sakna eller sukta efter annat eller andra.

Ett bra sätt vara tacksam för vad du faktiskt har här och nu är att utöva tacksamhet. Detta kan du bland annat göra genom att skriva en lista över de saker och personer som du är tacksam för. Titta gärna på listan varje dag och försök skriva åtminstone tre nya saker dagligen. Om du har svårt att komma på något kan du låta dig inspireras av dessa 85 saker att vara tacksam över här i livet.

En glad kvinna som ligger i en hängmatta skogen och ler

Acceptera att saker och ting är som de är

På samma tema som att vara tacksam för vad du faktiskt ha bör du även acceptera att saker och ting är som de är. Detta istället för att vara ledsen, frustrerad eller arg för att de inte är som du hade önskat. För om du på allvar vill börja leva i nuet och bli mer närvarande behöver du försöka släppa tanken på att saker eller personer i ditt tycke borde vara på något annorlunda sätt. Acceptera dem istället för vad de är.

Du kan trots allt inte styra allt som händer och sker runt omkring dig. Du har också ett begränsat inflytande över andra personer och deras liv. Ibland kommer händelseutvecklingen i livet helt enkelt se ut på ett annorlunda sätt än vad du kanske skulle önska var fallet. Så genom att acceptera att det ligger till så kan du enklare släppa greppet om att saker eller personer i ditt liv som utvecklas i fel riktning.

Ett typexempel på detta är att du ibland kan tvingas inse att du har en ensidig vänskap med en person. Du hade då kunnat önska att personen i fråga och er relation hade varit och fungerat på ett annorlunda sätt. Men du måste visa acceptans för att saker och ting som de är. Utifrån detta kan du antingen gilla läget eller kommer till slutsatsen att det är dags att avsluta vänskapen.

Umgås med personer som gör dig glad och ger dig energi

Ytterligare ett bra sätt att börja leva i nuet och bli mer närvarande är att aktivt välja vilka personer du umgås med. De personer som du väljer att umgås med bör vara de som gör dig glad och ger dig energi. Detta till skillnad från de energitjuvar till vänner som stjäl din energi och tynger ner dig.

Omge dig därför med positiva och stöttande människor som gör att du själv bli mer positiv och lyckligare. På så vis kan du enklare fokusera på det som går bra i ditt liv just nu istället för att oroa dig för framtiden eller våndas över det förflutna.

Bli mer medveten om allt du gör

När du vill börja leva i nuet och bli mer närvarande kan mindfulness vara en bra metod att luta dig mot. Denna metod bygger nämligen på en medveten närvaro och går ut på att du bör bli mer medveten om allt du gör.

Den moderna människan gör gärna många olika saker på en och samma gång. Till exempel kanske du ofta äter middag samtidigt som du tittar på tv. Om så är fallet är du inte riktigt så närvarande och medveten som du skulle kunna vara. Om vi spinner vidare på detta exempel skulle du istället kunna:

  • fokusera på själva måltiden istället för att samtidigt titta på tv
  • fundera över hur maten luktar och smakar
  • känna efter hur kroppen reagerar på de tuggor mat som du har ätit hittills
  • lyssna för att se vilka ljud du kan höra runtomkring dig medan du äter.

Det handlar med andra ord om att skapa en mer medveten närvaro där du fokuserar på alla de små detaljerna. Detta gäller oavsett vad du gör och du bör försöka tänka på att göra detta så ofta som möjligt.

Medveten kvinna

Fokusera på endast en sak i taget

Ett vanligt misstag som många moderna människor begår är att vi gärna försöker ägna oss åt multitasking. Men visste du att detta i själva verket inte alls är ett bra sätt att vara produktiv? Det är inte heller någonting jag rekommenderar dig att ägna dig åt om du vill leva i nuet och bli mer närvarande här och nu. Därför bör du sluta försöka göra många olika saker på en och samma gång – fokusera istället på endast en sak i taget.

Visst, den enda sak som du ägnar dig åt kräver då din fulla uppmärksamhet. Men lägg märke till hur mycket mer produktiv du blir när du arbetar på detta sätt jämfört med att ägna dig åt multitasking. Vad du än gör bör du ge det som du håller på med all din uppmärksamhet och allt ditt fokus. Så sluta tänka på andra saker eller ständigt kolla i din mobiltelefon – fokusera helt och hållet på en enda sak i taget.

Ta en paus från sociala medier och den moderna tekniken

Jag har tidigare skrivit en artikel om hur man får sinnesro och hittar sitt inre lugn. I den uppmuntrar jag dig som läsare att förhålla dig till den moderna tekniken på ett lite mer sunt sätt. Detta är faktiskt ett tips som även är applicerbart när du vill leva i nuet och bli mer närvarande. Därför rekommenderar jag dig även i detta fall att ta en paus från sociala medier och den moderna tekniken. Gör en digital detox så kommer du sannolikt må mycket bättre!

Genom att göra detta kan du lära dig att leva lite mer här och nu samt bli mer fokuserad och produktiv. Du kanske känner att du håller kontakten till din omvärld genom att ständigt kolla igenom dina sociala plattformar. Men i själva verket har dessa en negativ inverkan på din förmåga att vara närvarande och leva i nuet. Detta är en av de många nackdelarna med sociala medier – en annan är att de gör oss människor till osociala varelser som har svårt att behålla våra vuxna vänner.

Framför allt bör du lägga din mobiltelefon och de sociala medierna åt sidan när du umgås med andra människor. Då är det nämligen viktigt att fokusera på de personer som du umgås med och den omgivning som ni befinner er i. Först då kan ni få en meningsfull kontakt sinsemellan.

Vanliga frågor om att leva i nuet

Vad innebär det att leva i nuet?

Genom att leva i nuet och ha en medveten närvaro är du mer fokuserad på det som händer här och nu. Detta istället för att vara distraherad eller mentalt frånvarande. På så vis undviker du aktivt att älta det förflutna eller oroa dig för framtiden.

Hur gör man för att leva i nuet?

Du kan leva i nuet och bli mer närvarande genom att medvetet iaktta dina tankar och din omgivning. Stanna upp och ta dig tid att fokusera på vad du gör. Varva ner och andas, känn, lyssna, titta och smaka. Insup livet på ett lite mer medvetet sätt.

Varför är det svårt att leva i nuet?

Det kan vara svårt att leva i nuet eftersom vi ständigt omges av distraktioner som pockar på vårt fokus. Därför är det ibland lättare sagt än gjort att bara fokusera på en enda sak i taget. Även stress och ångest kan bidra till att distrahera dig.

Avslutande tankar om att börja leva i nuet

För att sammanfatta det hela behöver det inte vara särskilt svårt att börja leva i nuet. Men för att bli mer närvarande behöver du aktivt anstränga dig och ta dig tid att göra detta. Du kan bland annat börja uppskatta den plats där du befinner dig, den aktivitet du ägnar dig åt och de personer du umgås med. Försök att njuta av varje enskilt ögonblick och sluta älta det förflutna eller oroa dig för framtiden. Förhoppningsvis kan du få en lite mer medveten närvaro med hjälp av de tips som jag delar med mig av i denna artikel!

Läs mer